Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? 13 mei 2012

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 13 mei 2012
13 mei 2012

Het weer opgemaakt om 19.00 uur :

Zon op morgen: 5.46 uur, zon hoogste stand: 13.36 uur,  zon onder: 21.25 uur.

Op uitgebreide schaal kwam het tijdens de afgelopen nacht tot vorst aan de grond met name in het midden van het land. Hier in het noorden meest boven het vriespunt door bewolking en doorstaande wind.

Dat het juist tijdens de IJsheiligen (vandaag Sint Servaas) zo koud is, is voor velen een bevestiging dat het gedurende deze periode koud  ‘hoort’ te zijn. Dat is beslist niet het geval. De kans op vorst aan de grond is gedurende de eerste decade ( 10 dagen ) van mei groter dan het in het tijdvak van de IJsheiligen (11-15 mei). En als we in de warmte zitten met 25 graden in deze periode, wat ook niet ongewoon is, praat niemand over de IJsheiligen. 
En zelfs na deze periode kan het nog tot vorst aan de grond komen, dus dat het nu niet meer gaat vriezen is zeker niet uitgesloten!


De laagste minima op ‘klomphoogte’, 10 cm boven de grond,  waren vanochtend vroeg erg laag. In de kraakheldere polaire lucht (het zicht bedroeg gisteren meer dan 50 kilometer) ging vliegbasis Woensdrecht naar – 4.2 C,   en  Twenthe – 6.4 C. Op normale waarnemingshoogte, 1.50 meter,  had Twenthe zelfs  -1.9 C dus echte lichte vorst !

De “moederdag zondag” verliep deels zonnig en er waren opnieuw fraaie stapelwolken te bewonderen. Er was aanzienlijk minder wind dan gisteren en dat maakte het ook voor het gevoel minder koud. In de zon was duidelijk al de kracht van de zon te voelen, vandaag een UV-index van  5.4,  morgen zelfs 5.9 dus beschermende maatregen tijdens lange blootstelling aan de zon is nu door de steeds hogere stand van de zon duidelijk wel aan te bevelen !

De wind was meest zwak tot matig, windkracht 2 tot 4 uit westelijke richtingen. De barometer is gedaald onder de 1030 Hpa, 1025.3 hPa, teken dat de kern van het hogedrukgebied aan de wandel is gegaan en we weer op de meer wisselvallige "lente-toer" gaan

 .
De minimum temperatuur kwam uit op 2.6 C en de maximum temperatuur liep tijdens langdurige opklaringen op naar 15.3 C. De zon scheen tot 19.00 uur 3.6 uur.

Komende nacht is er wat hoge bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 6 graden.

Morgen begint nog vrij zonnig en droog. In de loop van de middag neemt van het noordwesten uit de bewolking toe en in de avond is wat licht regenen mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.


De verdere verwachtingen: dagelijks afwisseling van zon, bewolking en neerslag. Eerst te lage middag temperaturen van ongeveer 12 graden, richting Hemelvaartsdag oplopend naar ongeveer normaal, 16 graden maar nog steeds licht wisselvallig !

 

Weerweetjes............. dan weet je het weer !!....IJsheiligen  11 t/m 14 mei.

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze strenge heren dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn Mamertus, Pankratius, Servatius en Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 en 14 mei, maar dit jaar zijn ze iets eerder.

Drie is het heiliggetal en daarom rekent men er in de meeste landen maar drie tot de IJsheiligen. In sommige landen wordt Mamertus niet meegeteld, in andere landen hoort Bonifacius er niet bij. Deze heilige is niet de bekende Bonifatius, (de Apostel van Duitsland), die in 754 te Dokkum werd vermoord, Hij viert zijn naamdag op 5 juni.

Zijn naamgenoot, IJsheilige Bonifacius was een Romeins burger. Hij stierf in 307 tijdens de christenvervolgingen. Sommige landen, zoals Duitsland, Hongarije en Zwitserland, rekenen ook 15 mei (koude Sophie) tot de IJsheiligen. Dat dateert uit de elfde eeuw, toen Sophie beschermelinge van de vorst was. In het Alpengebied werden indertijd vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst.

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van vorst voor het bloeiende gewas. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Toch is de kans op een overgang naar koud weer tijdens IJsheiligen niet groter dan op andere dagen in het voorjaar.

Abrupte temperatuurveranderingen, die verband houden met de koude zee, zijn karisteristiek voor het hele voorjaar. Ook in juni kan het na een aantal warme dagen weer vriezen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. Komend weekend tijdelijk weer kouder en mogelijk wat vorst aan de grond.

Zonkracht morgen:  indien zonnig: 5.9 indien bewolkt 3.0

Zonkracht:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding

Op de Foto: Opnieuw fraaie stapelbewolking, bloeiend fluitekruid en diep blauwe luchten, ik kan er geen genoeg van krijgen, omgeving Zuidhorn 13 mei 2012.

* neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.2 mm, deze maand 19.6 mm.
*  temperatuur om 19.00 uur: 13.5 C
*  max. temp: 15.3 C
*  halfbewolkt
*  wind: WZW, max tot 4.9 meter per sec, kracht 3
* barometer: 1025.3 hPa
* relatiefvochtigheid : 62 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn