Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor vandaag en de komende dagen: Winterse overlast bijna ten einde ?

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 6 januari 2016
6 jan 2016-5

Weerspreuk: Driekoningen (6 jan,) in het land, komt de vorst in het vaderland

Op de foto: sneeuw, gladde wegen, en ijzel geeft ook mooie winterse plaatjes, het kan nog winter zijn ! Zuidhorn 6 jan 2016 en CODE ROOD. 

IJzel komt in vrijwel elke winter wel enkele malen voor, maar hardnekkige ijzelsituaties die dagen aanhouden en het openbare leven volledig ontwrichten zijn uitzonderlijker. Extreme situaties met ijzel deden zich de laatste decennia onder meer voor rond 12 februari 1979, rond 2 maart 1987 en tussen 7 en 14 februari 1966.

In de nacht naar donderdag was  het bewolkt en lokaal viel wat onmeetbare motregen. De minimumtemperaturen was - 2.9 C. 

Donderdagochtend bereikt een nieuw gebied met regen het zuidwesten en trekt vervolgens in de middag en avond over onze regio noordoostwaarts over het land. In het noordoosten wordt de regen voorafgegaan worden door ijsregen, ijzel of sneeuw. Het kwik loopt langzaam op tot boven het vriespunt maar dat gaat heel moeizaam. Later in de avond wordt het droog en de wind trekt flink aan zodat het ook nog onstuimig gaat worden. Kortom een dag om goed in de gaten te houden. Er kon voor de 3e dag op rij worden geschaatst door de straten en dat is toch wel uniek ! Rond 16.00 uur de eerste neerslag in de vorm van regen dus geen extra ijzel, we hebben ook al genoeg. Het was dus meest regen maar ook regen op een jijzel vloer geeft trouwen s nog meer gladg heid. De regen zet voort in de avond en het kwik loopt ook moeiizaam op. Vanavond ook veel wind en mogelijk windstoten als de de wind omgaat naar westlijke richtingen.

In de nacht naar vrijdag is het op de meeste plaatsen droog en zijn er brede opklaringen, alleen in het noorden kan nog wat regen vallen. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts iets boven het vriespunt, in het noordoosten zou het lokaal nog weer glad kunnen worden door opvriezing. De wind is west tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, in het Waddengebied hard. Dus ook vrijdag ochtend kans op bevriezing en we zien de zon weer eens, 6 dagen op rij zonder zon is meer dan genoeg.

Vrijdag overdag is het droog en schijnt op veel plaatsen de zon. In de avond kan er in het noordwesten weer wat regen vallen. De maximumtemperatuur ligt met  7 rfuim 10 graden dan de afgelopen dagen. De west- tot zuidwestenwind draait in de ochtend naar zuid tot zuidwest en is matig tot  krachtig

En dan is deze bijzondere winter met veel overlast en scholen die 3 dagen gesloten zijn weer voorbij.

De verdere verwachtingen: vrij zacht met van tijd tot tijd regen en soms veel wind.

Zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 6 jan 2016-22
  • 6 jan 2016-23
  • 6 jan 2016-3
  • 6 jan 2016-48
  • 7 jan 2016-25

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn