Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Winterweer en gladheid door ijzel houdt nog even aan !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 4 januari 2016
6 jan 2016-23

Weerspreuk: Driekoningen (6 jan,) in het land, komt de vorst in het vaderland


Op de foto: sneeuw, gladde wegen, strooiwagens in Zuidhorn, gelukkig kan het nog winter zijn ! Zuidhorn 5 jan 2016  kon er worden geschaatst in de straten door dikke laag ijs door ijzel.

In de nacht naar maandag viel er enige sneeuw wat een sneeuwdek opleverde van bijna 2 centimeter. Het kwik ging ook flink onderuit naar - 2.9 C. Elders in het land weten ze nog steeds niet waar dit allemaal overgaat,  daar 5 tot 8 graden in de plus en regen. En wij blijven nog even in de koude lucht. De koude lucht probeert steeds verder op te dringen maar komt boven onze hoofden tot stilstand zodat wij in de kou blijven. We zouden geen winter krijgen, nou niets veranderlijker dan het weer. En elke dag is het een verrassing of we in de kou blijven ja of de nee. En dat is toch  veel leuker dan een pluimverwachting 14 dagen in het voren die vaak ook nog niet uitkomt. We bekijken het nu per dag en dat is ook weleens leuk. En wie had er gedacht na de "december lente" op winter, we zouden geen winter meer krijgen en opwarming zus en opwarming zo en nu kan het ook anders, gelukkig kan het in een opwarmend klimaat winter zijn en dat zal altijd ook zo blijven !

In de nacht naar dinsdag kwam een gebied met neerslag naar onze regio toe, het vroor bijna 4 graden en er kwam regen, de gevolgen waren zeer groot, alles zat on der een ijslaag en wegen onbegaanbaar door ijzel, Code Rood was ook meer dan normaal ! Scholen bleven dicht en velen konden hun wetkgever niet bereiken. De straten waren ijsbanen en konder er zowaar tochten worden gehouden van straat naar straat en dat is toch ongekend. In 1987 hadden we ook zoveel ijzel maar toen ook veel bomen die door het gewicht van het ijs ombogen of knakten maar dat lijkt nu minder het geval.  Ijzel is niet leuk, maar als je kunt schaatsen is dat wel grappig En zo heeft ieder nadeel zijn voordeel.

De dinsdag  droog en onder het vriespunt, Het kwik liep niet verder op dan -2,2 C en de re ijsdag is een feit en morgen weer een ijsdag. De wind matig uit oostelijke richtingen. Elders in Nederland tot 8 graden in de plus.

Vanavond en vannacht trekt de regen langzaam naar het noorden en neemt de neerslagactiviteit af. In de noordelijke helft van het land komt de temperatuur ruim onder het vriespunt waardoor de kans op ijzel toeneemt. Mogelijk dat het bij ons droog blijft maar dat is afwachten. De temperaturen variëren van +7 graden in het zuiden tot - 5 a - 6 graden in het noordoosten. De wind wordt oostelijk, matig in het noorden en (vrij) krachtig.

Woensdag overdag is het overwegend bewolkt en vooral in de ochtend valt er af en toe (mot)regen, wat in het noorden en midden van het land nog ijzel kan opleveren. Verder naar het noorden toe blijft het overwegend droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van - 5 graden in het noordoosten tot +7 graden in het zuidwesten van het land. De wind is oostelijk, matig boven land, vrij krachtig in het noordelijk kustgebied. Dus het is morgen afwachten hoever de ijzel en neerslag naar ons toekomt dus oppassen blijft geboden. Wel weer een ijsdag de derede op rij en wie  had dat gedacht na de december lente ? Alles kan nog steeds in dit klimaat en dat is maar goed ook.

De verdere verwachtingen: Donderdag wordt waarschijnlijk de kou uit het noordoosten verdreven en daarna is het overal vrij zacht met van tijd tot tijd regen en soms veel wind. 

Zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 6 jan 2016-20
  • 6 jan 2016-22
  • 5 jan 2016-2

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn