Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Wat sneeuw, gladheid en vorst, Winter !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 14 januari 2016
9-2-2013-20

Weerspreuk: Geef januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.

Wist  je dat Sneeuw wordt in Nederland vaker verwacht dan het valt !

Op de foto: Of het zo mooi wordt al op deze foto weten we niet, dat weet niemend maar het zou er zo uit kunnen zien de komende dagen.

De winter komt eraan, en het lijkt tijdelijk door te gaan. De komende dagen gaat het licht winteren. Tot zeker midden volgende week kans op lichte, regionaal matige vorst en op zaterdag en maandag kans op sneeuw. Donderdag veroorzaakt een actieve depressie regen en in later op de donderdagavond natte sneeuw. Er staat veel wind later op de dag met name in het z/westen van het land.

Januari doet de komende dagen een nieuwe poging om de winter op de kaart te zetten. Vanaf het weekeinde vriest het in de nacht en ochtend, plaatselijk matig (beneden - 5 graden). Overdag schommelt het kwik in het binnenland rond het vriespunt richting de kust iets hoger. Verder zijn de neerslagkansen klein maar op zaterdag en maandag kan het regionaal enige tijd sneeuwen. Er vormt zich dan ook waarschijnlijk een sneeuwdek (je) Hoe hoog, hoeveel, dat weet niemand ! 

De temperatuur gaat vooral in het weekend, zondag,  tijdelijk flink onderuit met vorst in de nacht en overdag rond het vriespunt. Er kan ook wat sneeuw vallen, met nadruk op wat, want de hoeveelheden die verwacht worden loopt niet in de centimeters. De temperaturen dalen op een nieveau dat er sneeuw blijft liggen maar dan moet het wel vallen. Maar ok, het wordt weer winter en ook de rest van het land hoeft niet weer toe te kijken en krijgt ook een portie winterweer., maar de "ergste" kou toch weer voor n/oost Nederland.

Donderdag regen en in de ochtend grote vlokken natte sneeuw en het werd 4.6 C in de middag tijdelijk droger en even de zon erbij, totaal 12 minuten. Er viel overdag 5.4 mm maakt het toaal aan regen deze maand 31.3 mmr. In de loop van de namiddag en avond is er kans op smeltende sneeuw maar dat is allerminst zeker.

Vrijdag overdag bewolkt en mogelijk nu en dan de zon. De wind is NNO, matig en dan te bedenken dat Zeeland in de ochtend windkracht 8 heeft ! De middagtemperatuur loopt op naar 3 graden. De wind is meest noordelijk en matig tot vrij krachtig.

En dan de lange termijn: Af en toe zon, vooral op zaterdag en maandag kans op (wat ?)sneeuw,  zondag meest droog, overdag rond het vriespunt in de nacht lichte tot matige vorst. Het is dus afwachten of er sneeuw valt of niet ! Maar tot donderdag lijkt het winter te zijn. Het kan ook winter zijn zonder sneeuw, dan vriest het alleen en zijn de (on)gemakken kleiner.

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn