Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Weekend droog en 14 tot 17 graden

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 30 maart 2016
30 maart 2016

Weerspreuk: Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil en mei doet er ook nog wat bij.


Op de foto: Op de woensdag zon ook enkele buien en mooie buienluchten, Zuidhorn 30 maart 2016.

                  Donderdag zon en bewolking en meest droog !

In de nacht naar woensdag toch wel weer regen van betekenis, 7.4 mm in de regenmeter en daar kwam overdag nog ruim 1.3 mm bij. De minimum temperatuur was 5.0 C en overdag maximaal 11.3 C de zon scheen ruim 5 uur !. Verder een matige en soms (vrij) krachtige WZW wind. Totaal deze maand 53.1 mm aan regenwater.

Donderdag overdag blijft overwegend droog en ook de zon er bij, n iet strakblauw maar veel slierbewolking. In de vroege ochtend autoruitenkrabben bij een minimum van  2.2 C. Donderdag weinig weind bij een graad of 10.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het droog, plaatselijk is er kans op een enkele ondiepe mistbank. De minimum rond het vriespunt. De noordoostenwind is zwak tot matig kracht 3 of minder.

Vrijdag overdag de meeste zon van zachte lentedagen die er aan staan te komen.  Er zijn flinke perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind draait van noord naar zuid en is meest zwak.

En dan de verdere verwachtingen: Perioden met zon, droog en stijgende temperaturen naar 14 graden op zaterdag en 18 graden op de zondag. Wel neemt de kans op een enkele bui op de zondag al toe. Na het weekeinde toenemende kans op regen of buien.

 

Maart 2016 te koud !

Na een zeer zachte winter verliep de eerste maand van de lente met een gemiddelde temperatuur van ca. 5,4 °C  tegen normaal 6,2 °C vrij koud. Een groot deel van de maand werd met een noordelijke stroming vrij koude lucht aangevoerd.

De maand ging onder invloed van diverse lagedrukgebieden wisselvallig en koel van start. De eerste dag van de maand was ook meteen de koudste: in Deelen daalde de temperatuur in de nacht tot -7,8 °C. Bijna elke nacht kwam het in de eerste helft van de maand tot vorst. In totaal telde maart dertien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen acht normaal.

Vanaf 10 maart werd het weer bepaald door hoge druk boven Scandinavië en de Noordzee en werd het droog en zeer zonnig. De heldere nachten en de noordoostelijke wind zorgden echter vooral  ’s nachts voor lage temperaturen. Vanaf 18 maart trok het hogedrukgebied richting de Britse Eilanden en zorgde boven onze omgeving voor een noordwestelijke stroming waarmee uitgebreide wolkenvelden vanaf de Noordzee werden aangevoerd.

De laatste dagen van de maand kregen we weer te maken met een overheersend zuidwestelijke aanvoer. De temperatuur liep op tot iets boven normaal, het werd wisselvallig en de wind trok af en toe flink aan. De zaterdag voor Pasen werd het weer tijdelijk bepaald door een rug van hoge druk en was er ruimte voor veel zon en hoge temperaturen. De temperatuur liep in het zuiden en het midden van het land op tot ruim 15 graden.

Met gemiddeld over het land ca. 60 mm neerslag viel vrijwel de normale hoeveelheid van 68 mm. Zuidhorn 53.2 mm. Vrijwel alle neerslag viel echter aan het begin en einde van de maand. De eerste dagen van de maand viel de neerslag regelmatig in de vorm van hagel of natte sneeuw. Op 4 maart trok een storing over het land die op veel plaatsen meer dan 10 mm neerslag veroorzaakte.

Van 9 tot en met 19 maart viel er in het gehele land door de hogedrukinvloed vrijwel geen neerslag.

Eerste Paasdag viel er vooral gedurende de nacht en in de vroege ochtend op veel plaatsen rond de 10 mm. Tweede paasdag was de hoeveelheid neerslag geringer, maar was er sprake van veel wind en forse windstoten. Langs de noordwestkust stond enige tijd een windkracht negen en boven de Wadden werden windstoten geregistreerd tot 115 km/uur. ( Bron KNMI)

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 30 maart 2016-1

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn