Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Nog 1 dag winter en dan…. flinke verzachting !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 20 januari 2016
21 jan 2016-33

Weerspreuk: Geef januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.


Wist  je dat :  Sneeuw wordt in Nederland vaker verwacht dan het valt !

Op de foto: Op donderdag fraaie berijpte bomen en winterse plaatjes en een ijsdag.

Afgelopen nacht vorst in Zuidhorn, het kwik daalde naar - 4.9 C elders in de pro vincie werd het nog kouder.

Weerman Jan Visser schreef: "Er gaat niets boven Groningen ! Voor het 4de opeenvolgende etmaal heeft het in Nieuw Beerta meer dan 10 graden gevroren. Maandag werd het -11,5 C, dinsdag -10,4 C , gisteravond -11,4 C en vanochtend vroeg zowaar -12,3 C . De laatste keer dat het in Nederland harder vroor was 13 maart 2013. En dat pakken ze ons niet meer af. Groningen staat weer op de kaart hoewel we er niets voor hebben gedaan !

In de ochtend van donderdag komt er op veel plaatsen (dichte) mist voor. In het hele land is er kans op gladheid door aan- of bevriezing. De mist en laaghangende bewolking lossen maar moeizaam op en het werd op veel plaatsen een grijze, waterkoude dag. In de loop van de middag leek de zon zon te komen maar meer dan een knipoog werd het niet. De maximum was vandaag - 1.2 C dus de 4e ijsdag deze maand. Het aantal vorstdagen deze maand staat op 9.

Komende nacht zijn er mogelijk opklaringen en is het droog. Wel kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De minima tot - 5 graden in onze regio dus weer vorst. En dan vrijdag, dat kan wel eens een probleemdag worden vooral richting de avond.

Vrijdag overdag eerst zon,  later de bewolking dikker van het zuidwesten uit. Het begint in de eerste helft van de middag in Zeeland te regenen en de neerslag breidt zich langzaam noordoostwaarts uit. Verder landinwaarts kan de regen voorafgegaan worden door natte sneeuw. Bij ons kan dat aanleiding geven tot korte tijd ijzel. de vorst zit wel in de grond en koude l;ucht laat zich niet altijd snel verdijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het zuidwesten tot rond het vriespunt in het noordoosten van het land. De zuid- tot zuidoostenwind wordt matig en aan de kust (vrij) krachtig. En dan wordt de winter voor de komende weken wel verdreven.

De verwachtingen: Vanaf vrijdagavond overgang naar zacht en licht wisselvallig weer met soms neerslag en dan lijkt de winter weer op een zijspoor. Het wordt in het weekend 8 graden en maandag mogelijk weer in de dubbele cijfers van  10 graden !!

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 21 jan 2016-31
  • 21 jan 2016-41
  • 21 jan 2016-40
  • 21 jan 2016-42

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn