Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Tot vrijdag meest droog, lichte en soms matige vorst !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 16 januari 2016
16 jan 2016-21

Weerspreuk: Geef januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.


Wist  je dat :  Sneeuw wordt in Nederland vaker verwacht dan het valt !

Op de foto: Compleet winter in de ochtend van zaterdag 16 jan, matige en soms zware sneeuwval geeft slecht zicht voor verkeer, mooie plaatjes voor op de foto.

De winter komt eraan, en het lijkt tijdelijk door te gaan. De komende dagen gaat het licht winteren. Tot zeker eind volgende week kans op lichte, regionaal matige vorst en op zaterdag kans op sneeuw. Januari doet de komende dagen een nieuwe poging om de winter op de kaart te zetten. Vanaf het weekeinde vriest het in de nacht en ochtend, plaatselijk matig (beneden - 5 graden of meer). Overdag schommelt het kwik in het binnenland rond het vriespunt. Verder zijn de neerslagkansen klein maar op zaterdag kan het regionaal enige tijd sneeuwen. Er vormt zich dan ook waarschijnlijk een sneeuwdek (je) Hoe hoog, hoeveel, dat weet niemand !

Nou dat eerste sneeuwdekje hebben we gemeten op zaterdagmorgen 16 jan 2016. Er viel 1 centimeter sneeuw,  wel natte sneeuw dus het dooide al weer wat weg maar we hebben wel een sneeuwdekje. Eders in de provincie naar het oosten 5 tot 8 centimeter. In de ochtend nog een paar stevige sneeubuien met matige en soms zware sneeuwval (zie foto). Maar ook van deze sneeuw is weinig over, domweg omdat het te warm is overdag, zaterdag 3.6 C en ruim 1 uur de zon erbij. Aan neerslag 6.5 mm.

Zaterdagavond opnieuw buien met sneeuw en een sneeuwdek van ruim 2 centimeter. Elders in de provincie tot 8 centimeter.

Zondag een prima winterdag na een minimum van  - 0.5 C overdag veel zon weinig wind en diep blauwe luchten. De wind NNO, zwak tot matig en overdag + 2.3 C. Het blieef droog en de zon scheen  6.5 uur. De baromteter is ook al in jubel stemming en staat op 1026.0 Hpa. De meeste sneeuw ligt in het oosten van de provincie. Zuidhorn ligt min of meer op de grens richting Grijpskerk wordt het alleen maar groener ! Ten Noorden van de Stad veel sneeuw tot 8 centimeter, zie laatste foto genomen in Zuidwolde.Vanuit de ruimte is heel goed te zien waar de sneeuw ligt en niet.

Komende nacht helder en lichte vorst, - 3 C tot - 5 C en daar waar veel sneeuw ligt en het lang helder blijft en de wind valt weg, kan het matig vriezen tot - 8 C of meer. Vooral  weerstation Nieuw Beerta gaat de komende dagen hoge ogen gooien want daar veel sneeuw.

Maandag perioden met zon en rond het vriespunt en droog. Een zwakke tot matige Z/oostelijk wind. Mooi droog winterweer. In de nacht naar dinsdag weer lichte en mogelijk matige vorst.

Dinsdag ook veel zon en weinig verandering in temperatuur, mooi schoon winterweer noemen we dit. Woensdag zelfde laken en pak.

Donderdag neemt de kans op bewolking en neerslag toe en vrijdag lijkt een serieuze dooi aanval korte metten te maken met deze winter periode. En of we weer op de schaats komen zal de komende dagen blijken. Het moet wel voor vrijdag gebeuren en we gaan niet over 1 nacht ijs ! Maar een ondergelopen weiland of gespoten sintelbaan in Noordlaren bijvoorbeeld kunnen wel de ijzers onder !

En dan de lange termijn: Af en toe zon, een kleine kans op sneeuw en overdag rond het vriespunt in de nachten lichte en soms matige vorst. Dit houden we tenminste tot  donderdag, dus mooi schoon winterweer. Als de vorst toeneemt en geen sneeuw kan zich een mooi ijsvloertje vormen, wie weet komen we weer op schaatsen maar dan niet door de straat !

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 16 jan 2016-23
  • 16 jan 2016-31
  • 16 jan 2016-52
  • 17 jan 2017-2

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn