Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Buien en aanhoudend veel te koud.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 24 april 2016
25 april 2016

Weerspreuk: Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand. Broedt de spreeuw vroeg in april, er is een schone meimaand op til.


Op de foto: Mooie Mammatus-achtige bewolking (uitzakkingen) op 25 april 2016

                Aanhoudend veel te koud met van tijd tot tijd (winterse) buien !

Krijgen we de koudtste Koningsdag ooit ? De kans is groot, maar dat wil ook snel want we hebben nog maar 2 Koningsdagen gehad op 27 april. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april gevierd werd en als Koninginnedag bekendstond. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag en wordt hij gehouden op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Maar dat we met ongewoon koud weer te maken is duidelijk. Normaal is een graad of 15 overdag voor eind april de komende dagen blijven we steken tussen de 8 en 10 graden. Hagelbuien, natte sneeuw, een gure noordenwind en middagtemperaturen van hooguit 8 tot 10 graden. Zo’n weertype maken we eind april niet vaak mee. Koningsdag wordt zelfs kouder dan de afgelopen Kerstdagen. Toen was op veel plaatsen 14 graden.

De oorzaak van dit koud en guur weertype is de aanvoer van zeer koude poollucht rechtstreeks vanuit Spitsbergen. Dat zorgt de komende dagen voor buiig weer met hagel, natte sneeuw en soms ook onweer. Koningsnacht en Koningsdag zullen koud verlopen met verspreid over het land buien. De bewolking overheerst maar toch kan tussen de buien door de zon soms even tevoorschijn komen. Pluspunt is dat de wind woensdag iets afneemt. Koningsdag wordt een van de koudste late aprildagen in jaren. De koudste 27 april in de reeks sinds 1967 was in 1985 met een maximumtemperatuur van 7,4 graden. In april is overigens wel vaker sneeuw gevallen maar meestal was dat eerder in de maand. De laatste datum in het seizoen met op uitgebreide schaal sneeuw van betekenis (10 tot 20 cm) was 12 april 1978. Lokale sneeuwbuien zijn ook wel eens in mei voorgekomen, zoals op 2 mei 1979 en 17 mei 1935.

Het weerbericht deze dagen lijkt meer op een winters weerbericht, zet je er een datum boven van bijv. 24 januari, februari,  dan geloof het het ook !

Maandag na  een koude nacht 0.8 C en overdag bewolking, zon maar ook buien met hagel. Dit weer zou in januari en december niet vreemd zijn. We hebben veel te koud weer en dat al bijna in mei ! Er is veel bewolking en buiige neerslag en neemt kans op hagel en onweer toe. Vanavond neemt de kans op buien met natte sneeuw opnieuw toe. De middagtemperatuur liep op naar 8.4 C maar tijdens bui slechts 3.4 C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot (vrij) krachtig. In de loop van de middag draait deze van het westen uit naar het noordwesten.

Komende nacht vallen er buien, met daarbij hagel en natte sneeuw. De temperatuur daalt opnieuw naar waarden tussen rond 1 graden. De wind is westelijk en matig,  Later in de nacht draait de wind naar het noorden, maar neemt in de loop van de nacht toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Dinsdag lijkt een kletsnatte dag te worden. Morgen vallen er talrijke buien, hagel, onweer en natte sneeuw blijven mogelijk. Er kan lokaal 20-30 mm vallen. De temperatuur is met ongeveer 8 graden nog steeds veel te laag voor de tijd van het jaar. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig

De verwachtingen: De maxima rond de 10 graden blijft het veel te koud. Verder geregeld buien en guur met hagel en onweer. De nachten blijven aan de koude kant en zo blijven we ruim onder normaal ! Ook Koningsdag niet droog maar zeker ook wel droge momenten.

Bron: NOS Teletekst 708
   
     W E E R   E N   Z O N K R A C H T.   


  indien             bewolkt   zonnig
  maandag                2,2        3.6    
  dinsdag                   2,3        3,4    
                                     
 betekenis van de cijfers

 waarde    omschrijving  niet langer
 zonkracht sterkte       zonnen dan 

 1- 2      vrijwel geen       60 min
 3- 4      zwak                  30 min
 5- 6      matig                 20 min
 7- 8      sterk                  15 min
 9-10     zeer sterk          10 min

 

zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 25 april 2016-1
  • 25 april 2016-2
  • 25 april 2016-3
  • 25 april 2016-4

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn