Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Aanhoudend winter maar overdag boven het vriespunt !.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 18 januari 2016
18 jan 2016

Weerspreuk: Geef januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.

Wist  je dat :  Sneeuw wordt in Nederland vaker verwacht dan het valt !

Op de foto: Compleet winter wel meer hoge bewolking 18 januari 2016.

In de nacht naar maandag de eerste matige vorst deze winter. In Zuidhorn werd  het – 5.4 C. Eelde kwam uit op  - 8.2 C en topper was Nieuw Beerta waar het – 10.0 C net geen strenge vorst, dan zou het – 10.1 C moeten zijn. Vandaag zijn er perioden met zon met alleen wat sluierbewolking. Het is droog en de maximumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Het werd in Zuidhorn net geen ijsdag, + 0.2 C.  De zuidoostelijke wind is zwak tot matig. de zon scheen ruim 4.5 uur.

Afgelopen nacht werd het - 4.8 C in Zuidhorn.  Eelde kwam op - 7.4 C en de echte topper was wederom Nieuw Beerta nu op  - 11.5 C. De winter begint nu een beetje te kwakkelen met overdag in de plus en in de nacht in de min.

De dinsdag begon met mooi morgenrood en verder bewolking op nadering van enige sneeuw, regen en korrelsneeuw, veel was het niet. Het kwik ging in stijgende lijn en de zon kwam ook af en toe te voorschijn in de middag. Het kwik steeg naar + 1.2 C .Dde neerslag die er viel was divers maar gaf geen extra gladheid, er viel 0.1 mm.

Vannacht is het wisselend bewolkt en van het noorden uit trekken enkele buien vanaf de Noordzee het land op. Deze buien gaan gepaard met regen en natte sneeuw. De minimumtemperatuur iets onder het vriespunt dus de vorst valt wel tegen. Het kan op veel plaatsen glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en/of het bevriezen van de regen op een bevroren grond. Er staat  een zwakke zuidwestenwind, aan zee is de wind noordwest en is overwegend matig.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en drijven er vanaf de Noordzee enkele winterse buien het land op, het kan dan ook in de ochtend nog op veel plaatsen verraderlijk glad zijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het kustgebied tot  3 graden bij ons. De gladheid zal in de middag tijdelijk verdwijnen, maar in de avond zakt de temperatuur wel snel onder het vriespunt en wordt het opnieuw glad en keert de vorst weer terug. In de noordwestelijke helft is de wind noordwest tot noord en is matig.

De verwachtingen: donderdag, droog met lichte tot matige vorst in de nachten en ochtend, in de middag rond nul. Vanaf vrijdagavond overgang naar zacht en licht wisselvallig weer en dan lijkt de winter weer op een zijspoor.

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 18 jan 2016-1
  • 18 jan 2016-2
  • 19 jan 2016

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn