Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Dinsdag eerst regen, in de middag droog en wat zon.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 23 februari 2015
23 feb 2015

Op de Foto's: Vooral in de middag af en toe zon, droog en diep blauwe luchten, wel veel wind, Zuidhorn, 23 februari 2015. Verder: Sluierbewolking bij zonsondergang op 24 februari.

 

Weerspreuk: Niets wordt van de lente verwacht, als februari is te zacht.

Zon op: woensdag: 7.35 uur, onder 18.12 uur. De dagen beginnen al flink te lengen, dagelijks 2 minuten aan de "voorkant" en de "achterkant" erbij, we gaan de goede kant weer op !

 


Opgesteld op 23 februari 2015: Afgelopen nacht regen en afgelopen 24 uur 6.4 mm aan neerslag, totaal deze maand 42.7 mm. Overdag eerst bewolking maar in de middag kwam de zon er goed door. Wel was er veel wind, matig tot krachtig, die het voor het gevoel kouder maakte dan de maximum temperatuur van 8.9 C die werd bereikt. De zon scheen ruim 2.5 uur. De barometer onverminderd laag, 991.2 hPa. In het z/oosten in de middag nog stevige buien met onweer, deze buien kunnen ons voorlopig niet bereiken. Mogelijk later op de avond en nacht een enkele bui.

Dinsdag neemt de bewolking toe en valt er periodiek regen en veel wnd, maximale windstoot in de ochtend al 55 km per uur, een dikke "kracht 7". In de middag is er wat meer ruimte voor de zon, maar het bleef droog. De maximum temperatuur liep op naar 8.1 C. Er viel in de ochtend 1.4 mm aan regenwater, totaal deze maand 44.1 mm. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar matig tot vrij krachtig.

Komende nacht kans op enkele bui en rond 2 graden.

Ook woensdag af en toe wat regen en ongeveer 7 graden, later op de dag droger en wat zon. De wind blijft nadrukkelijk aanwezig, matig tot vrij krachtig uit Z-west.

De verdere vooruitzichten geven niet al te grote wijzigingen:
Af en toe zon, afgewisseld door perioden met neerslag en maxima ongeveer 7 graden en minima omstreeks het vriespunt. Vrijdag en zaterdag lijken overwegend iets droger te kunnenverlopen.


 

Biometeorologie: De invloed van weer op de mens

De regen tikt tegen het raam of de wind houdt je wakker. Of misschien blijf je wel bewust wakker, in de hoop dat je nog een paar vlokjes kan zien dwarrelen… Bewust of onbewust, het weer kan onze gemoedstoestand veranderen. En dat niet alleen voor korte tijd, maar soms wordt je humeur voor een langere periode beïnvloed. Denk aan de winterdip, of structureel te korte nachten slaap in de zomer vanwege de lange daglichtperiode.

Voor veel mensen is het een grote opluchting dat de winter weer op zijn einde loopt. De dagen zijn duidelijk aan het lengen, en uit de wind en in de zon is de warmte steeds beter te voelen. Ikzelf merk dat het lentevooruitzicht me goed doet! En dat terwijl deze winter helemaal niet zo koud is verlopen en ook niet zeer winters… Bij sommige mensen gaat het echter een stuk verder dan alleen het: ‘ik voel me vrolijker, want de zon schijnt’. Weergevoeligheid kan per mens flink verschillen, maar kan zorgen voor meer pijn, veranderend gedrag, of opkomende medische kwalen. 


Hoofdpijn:
Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat het weer effect heeft op de mens, zowel fysiek als mentaal. Het lichaam bestaat voor 70% uit water, en heeft allerlei holtes. Met een stijgende luchtdruk, komt er meer druk te staan op de holtes in ons lichaam. De combinatie van een dalende luchtdruk en een zware verkoudheid leidt dan tot extra veel last van dichtklappende oren en last van je voorhoofdsholte. Met bijvoorbeeld een slapeloze nacht tot gevolg. Er zijn ook onderzoeken die erop wijzen dat migraine en luchtdrukveranderingen in relatie tot elkaar staan.

Reuma:
Een dalende luchtdruk zorgt ervoor dat vloeistof uitzet. Dat gebeurt dus ook met de vloeistoffen in gewrichten, waardoor de ontstekingen een hogere druk te verwerken krijgen. Niet alleen luchtdruk, maar ook luchtvochtigheid is van grote invloed op de pijn die bijvoorbeeld reumapatiënten ervaren. Het gaat dan vooral om de hoeveelheid vocht in de lucht, dicht bij je huid. Warme lucht kan meer vocht bevatten, dus een 90% luchtvochtigheid zorgt in de zomer voor meer klachten dan een 90% luchtvochtigheid in de winter. De temperatuur alleen heeft echter ook zijn invloed. Waarschijnlijk is dat omdat warmte zorgt voor een betere doorbloeding en dus voor minder klachten.

Depressiviteit:
Hoe is dat voor de mensen die kampen met een winterdepressie? Wetenschappelijk is ook aangetoond dat daglicht grote invloed heeft op je gemoedstoestand. Er wordt minder vitamine D aangemaakt. Met behulp van de zon maken we namelijk zelf vitamine D aan in ons lichaam. Ook vinden we vitamine D terug in voedsel. In de winter is het mogelijk dat we te weinig vitamine D binnenkrijgen. Het gevolg is dat je dan sneller moe kan zijn en ook chagrijniger. Niet alleen het tekort aan vitamine D kan zorgen voor een verandering in je humeur. Ook de kortere daglichtperiode. Sommige mensen maken gebruik van lichttherapie om de winterdepressie door te komen. 

Zomerdepressie:
Het is minder bekend, maar een klein deel van de bevolking kampt met een zomerdepressie. In de zomer wordt vaak van je verwacht dat je erop uit gaat, geniet van de lange avonden, en meedoet in de sociale activiteiten. Sommige mensen hebben het echter heel zwaar met deze sociale verplichtingen. Ook kan het moeilijk zijn om goed te slapen als het warm is. De broeierige warmte kan een onrustig gevoel geven en het vele licht kan bij enkelen ook een onveilig gevoel teweegbrengen.

Bio-weerbericht:
Het is een specifiek vakgebied, de biometeorologie. In veel landen wordt ook een speciaal bio-weerbericht gepresenteerd, naast het ‘gewone’ weerbericht. Dat heeft te maken met de invloed van bijvoorbeeld sterke föhnwinden en mistralwinden in berggebieden. Deze winden kunnen voor een zeer snelle weeromslag zorgen. Met de Noordzee nabij hebben we in Nederland echter een gematigd klimaat. Het kan dan wel soms zeer wisselvallig zijn, maar heel abrupte veranderingen in temperaturen of luchtvochtigheid komen we hier niet zo vaak tegen. Toch is het wel duidelijk dat het aangekondigde lekkere weertje niet door iedereen zo wordt ervaren. Het hooikoortsweerbericht daarentegen is wel bekend, en ook de UV-index wordt vaak genoemd. Er zijn nog veel meer effecten waar te nemen, bijvoorbeeld op onze sportprestaties. Nog meer informatie? We geven ook workshops over ‘de invloed van het weer op onze gezondheid’.Bron: MeteoGroup
 

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 23 febr 2015-1
  • 23 febr 2015-3
  • 23 febr 2015-4
  • 23 febr 2015-2
  • 24 febr 2015

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn