Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Woensdag enkele bui en 17 graden, daarna kouder en droog

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 4 oktober 2015
5 okt 2015

Weerspreuken:. Worden de bladeren geel en krom, kijk dan naar uw kachel om.


Zon op: Woensdag 7.48 uur, onder : 19.05 uur.


Op de foto : Kring om de zon, regen in de ton.

De dinsdag, 6 oktober 2015,  een bewolkte dag met in de ochtend enige regen, niet veel totaal 3.2 mm de eerste regen van oktober is een feit. Het zou 17 tot 18 graden worden in het noorden maar het kwik bleef steken bij 15.5 C als maximum.  Ook zouden er buien komen in de avond met mogelijk onweer, niets van dit alles ! Er was weinig wind en veel vocht en daardoor voelde het warmer aan. Vanavond en komende nacht is het bewolkt en kan er nog een bui voorkomen maar groot is die kans niet meer. De barometer is verder gedaald naar 1002.1 Hpa. De zon hebben we even rond 17.00 uur gezien dus net geen zonloze dag.

De minimumtemperatuur vannacht wordt ongeveer 13 graden en de zuid- tot zuidoostenwind is meest matig.

Woensdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en komt er een enkele bui voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig soms vrij krachtig.

De verdere verwachtingen: Woensdag nog vrij veel bewolking en een enkele bui. Vanaf donderdag droger en geleidelijk meer zon. De temperatuur daalt geleidelijk naar waarden rond het langjarig gemiddelde. Woensdag 17 graden daarna 14 graden en mogelijk in het weekend nog enkele graden lager. De wind zoekt de oosthoek en voert koudere maar wel drogere lucht aan.  


September 2015 was te koud !!

September was een rustige maand maar warm nazomerweer kwam niet voor. Het was zelfs de koelste september sinds 2001. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 13,4 graden tegen 14,5 graden als langjarig gemiddelde (tijdvak 1981-2010) Op slechts twee dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden terwijl deze maand normaal 10 warme dagen telt. De hoogste temperatuur was 20,2 graden op 12 september. In Zuidhorn geen enkele dag boven de 20 graden, de warmste dag was 19.9 C !!! In ruim vijftig jaar is de maximumtemperatuur van september niet zo laag geweest.

In de westelijke kustprovincies viel veel regen. Plaatselijk bijna 200 mm. Elders in het land viel aanzienlijk minder neerslag, langs de oostgrens circa 50 mm. Vooral 3 en 4 september waren natte dagen met op een aantal plaatsen 25 tot 50 mm binnen 24 uur.

Het noordwestelijk kustgebied was met omstreeks 170 uur zon het zonnigste deel van het Nederland. De oostelijke helft van het land was minder zonnig waardoor het aantal uren zon gemiddeld over heel Nederland op 155 uur uitkwam tegen 143 uur normaal.

 

Herfst nu echt begonnen!

Elk jaar begint de herfst op de kalender, de astronomische herfst, op een andere tijd. En nooit op 21 september, zoals we misschien vroeger op school leerden, maar op de 22 of 23ste. De astronomische herfst is, in onze tijdrekening, zelfs nog nooit op de 21 september begonnen! Bovendien begin de herfst nooit op hetzelfde tijdstip. Vorig jaar bijvoorbeeld begon het herfstseizoen in de nacht van 22 op 23 september om 4:29 uur. Dit jaar is het aanvangstijdstip 10:21 uur op de 23ste.

Seizoenen
Seizoenen ontstaan omdat de aarde rond de zon draait in ongeveer één jaar tijd en scheef staat ten opzichte van de zon. Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Het noordelijke deel van de aarde is tijdens onze zomerperiode het meest naar de zon gekanteld, waardoor er meer instraling is, de dagen langer zijn en het warmer wordt. In onze winterperiode wordt juist het zuidelijk halfrond het meest opgewarmd. Tijdens de tussenliggende seizoenen, lente en herfst, worden de dagen respectievelijk langer en korter.

Elliptische baan
De aarde draait niet precies in een cirkel om de zon, maar volgt een zogeheten elliptische baan. Dit betekent dat de afstand tot de zon niet altijd dezelfde is. De kanteling van de aarde ten opzichte van de zon bepaalt de seizoensindeling; de afstand maakt niet zoveel uit. Het is de stand tot de zon en minder de afstand tussen zon en aarde die bepaalt of het warmer wordt of juist kouder wordt.

Zou de baan compleet cirkelvormig zijn, dan waren de seizoenen allemaal even lang. De herfst begint zodra de zon recht boven de evenaar staat en vervolgens verder naar het zuiden beweegt. Dit moment laat net iets langer op zich wachten dan wanneer de lente begint en de zon dus opnieuw boven de evenaar arriveert. Dit gebeurt volgend jaar op 20 maart.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn