Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Weekend aanhoudend droog en af en toe zon !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 1 oktober 2015
1 okt 2015

Weerspreuken:. Worden de bladeren geel en krom, kijk dan naar uw kachel om.

Zon op: Zaterdag: 7.43 uur, onder : 19.13 uur.


Op de foto : De ochtend van 1 oktober 2015 gaf mist en fraai spinnenweb, een mooi herfstplaatje, vrijdag, 2 oktober 2015, veel zon en sommige bomen worden al wat kaal.

Het is zonnig maar wel kwamen donderdag er in de loop van de middag enkele wolkenvelden van zee binnendrijven. De maximumtemperatuur werd 17.2 C. De oost- tot noordoostenwind is matig. De ochtend begon met mist maar dan uitsluitend buiten de bebouwde kom. De barometer is dalende, het hogedrukgebied gaat meer en meer aan de wandel en nu staat hij op 1031.7 Hpa begin van de week bijna 1040 Hpa !

Vrijdag begon met mist en een minimum van 4.9 C, koud dus en eerst hadden we nevel of laaghangende bewolking maar in de loop van de dag weer volop de zon erbij. De wind was zwak en hooguit matig uit oostelijhke richtingen en het werd 17 graden. De barometer nu in rap tempo gedaald naar 1024 Hpa een weersverslechtering, maar we houden nog wel droog de komende dagen. Wel neemt de bewolking meer toe en volgende week minder koude nachten en dan wel neerslag. Het kan niet altijd feest zijn !.

Komende nacht is het vrij helder en kan er opnieuw mist of laaghangende bewolking ontstaan. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5 graden en de noordoostenwind is zwak tot matig.

Zaterdag is er opnieuw veel zon. Wel is er in de ochtend plaatselijk lage bewolking en mist aanwezig en verder trekt er in de loop van de dag soms sluierbewolking over. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond de 17 graden. De wind komt uit richtingen tussen zuid en oost en is zwak tot matig.

Zondag perioden met zon en nog droog, vanaf maandag overgang naar een licht wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en van tijd tijd tot tijd regen. Middagtemperaturen rond 17 graden en minima oplopend naar een graad of 11.

 

September 2015 was te koud !!

September was een rustige maand maar warm nazomerweer kwam niet voor. Het was zelfs de koelste september sinds 2001. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 13,4 graden tegen 14,5 graden als langjarig gemiddelde (tijdvak 1981-2010) Op slechts twee dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden terwijl deze maand normaal 10 warme dagen telt. De hoogste temperatuur was 20,2 graden op 12 september. In Zuidhorn geen enkele dag boven de 20 graden, de warmste dag was 19.9 C !!! In ruim vijftig jaar is de maximumtemperatuur van september niet zo laag geweest.

In de westelijke kustprovincies viel veel regen. Plaatselijk bijna 200 mm. Elders in het land viel aanzienlijk minder neerslag, langs de oostgrens circa 50 mm. Vooral 3 en 4 september waren natte dagen met op een aantal plaatsen 25 tot 50 mm binnen 24 uur.

Het noordwestelijk kustgebied was met omstreeks 170 uur zon het zonnigste deel van het Nederland. De oostelijke helft van het land was minder zonnig waardoor het aantal uren zon gemiddeld over heel Nederland op 155 uur uitkwam tegen 143 uur normaal.

 


Herfst nu echt begonnen!

Elk jaar begint de herfst op de kalender, de astronomische herfst, op een andere tijd. En nooit op 21 september, zoals we misschien vroeger op school leerden, maar op de 22 of 23ste. De astronomische herfst is, in onze tijdrekening, zelfs nog nooit op de 21 september begonnen! Bovendien begin de herfst nooit op hetzelfde tijdstip. Vorig jaar bijvoorbeeld begon het herfstseizoen in de nacht van 22 op 23 september om 4:29 uur. Dit jaar is het aanvangstijdstip 10:21 uur op de 23ste.

Seizoenen
Seizoenen ontstaan omdat de aarde rond de zon draait in ongeveer één jaar tijd en scheef staat ten opzichte van de zon. Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Het noordelijke deel van de aarde is tijdens onze zomerperiode het meest naar de zon gekanteld, waardoor er meer instraling is, de dagen langer zijn en het warmer wordt. In onze winterperiode wordt juist het zuidelijk halfrond het meest opgewarmd. Tijdens de tussenliggende seizoenen, lente en herfst, worden de dagen respectievelijk langer en korter.

Elliptische baan
De aarde draait niet precies in een cirkel om de zon, maar volgt een zogeheten elliptische baan. Dit betekent dat de afstand tot de zon niet altijd dezelfde is. De kanteling van de aarde ten opzichte van de zon bepaalt de seizoensindeling; de afstand maakt niet zoveel uit. Het is de stand tot de zon en minder de afstand tussen zon en aarde die bepaalt of het warmer wordt of juist kouder wordt.

Zou de baan compleet cirkelvormig zijn, dan waren de seizoenen allemaal even lang. De herfst begint zodra de zon recht boven de evenaar staat en vervolgens verder naar het zuiden beweegt. Dit moment laat net iets langer op zich wachten dan wanneer de lente begint en de zon dus opnieuw boven de evenaar arriveert. Dit gebeurt volgend jaar op 20 maart.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 2 okt 2015-4
  • 2 okt 2015-1
  • 2 okt 2015

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn