Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! donderdag regen, zondag nog 1 keer zomers warm ?

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 augustus 2015
25 aug 2015-4

Weerspreuken:.* Als de ooievaars na de 21ste nog blijven, zal een zachte winter binnendrijven.

* Is het weer op St.Barthel (24 augustus) warm en schoon, dan draagt de herfst een gouden kroon.

* Blijven de zwaluwen ook nog na de 25ste lang, wees voor de winter niet bang.


Zon op: woensdag: 6.41 uur, onder : 20.41 uur. Woensdag: zonkracht 5.0 matig !

Op de Foto's  : Gisteravond buien luchten en fraaie regenboog en dubbele zelfs ! Vandaag veel wind en zon en bewolking

Maandagavond stevige buien met onweer en veel regen, totaal 15.2 mm aan neerslag. Dinsdag overdag enkele bui,  0.9 mm , en veel wind, max windstoot 56 km per uur een dikke kracht 7. Verder afwisseling van zon en bewolking en net een warme dag, 20.2 C als maximum. Totaal aan neerslag deze maand 82.6 mm. En er komt nog meer. Vanavond en vannacht periode met regen. Later droog met een enkele opklaring. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is meest matig tot krachtig.

Woensdag 26 augustus overdag wat zon maar veel bewolking. Aan het einde van de middag bereiken enkele buien het westen van ons land en deze trekken naar onze regio. De buien gaan mogelijk gepaard met onweer, hagel en zware windstoten maar dat is afwachten of en waar ze vallen . Het kwik liep op naar 23.4 C en de wind was matig tot krachtig. Vanavond stevige buien met onweer en veel wind !    


Donderdag vrij veel bewolking en later op de dag kans op langdurige regen en niet warmer dan 18 tot 20 graden. Vanaf vrijdag meest droog en geleidelijk ook weer iets warmer met op zondag mogelijk 25 graden of meer. En dan lijkt de "zomer koek" op te zijn ! De zomer heeft een lange adem ! Na het weekeinde lijkt het echt koeler te worden met temperaturen die normaal zijn voor eind augustus ongeveer 19 graden.

 

 

Zijn houtkachels wel zo gezellig ?

De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan  er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval.  Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct  roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof.  En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht.  PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende  wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke  bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei  soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen,  energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige  bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals  zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische  verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.

Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet  met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen  zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de  ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet  zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur  merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen  gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er  gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel:  men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente  Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van  dossiers dan het oplossen van problemen.  Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze  doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle  houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.

Ook de zogenaamde  “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige  voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het  venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een  sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een  houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele  uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de  longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het  gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar  binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een  enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de  stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van.  Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 24 aug 2015-3
  • 24 aug 2015-5
  • 25 aug 2015-6
  • 24 aug 2015-6
  • 25 aug 2015-5

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn