Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Komende dagen dagelijks kans op buien !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 augustus 2015
23 aug 2015-41

Weerspreuken:.* Als de ooievaars na de 21ste nog blijven, zal een zachte winter binnendrijven.


* Is het weer op St.Barthel (24 augustus) warm en schoon, dan draagt de herfst een gouden kroon.

* Blijven de zwaluwen ook nog na de 25ste lang, wees voor de winter niet bang.


Zon op: dinsdag: 6.40 uur, onder : 20.44 uur. dinsdag: zonkracht 5.0 matig !

Op de Foto : De zaterdag een zonovergoten dag, wel veel fraaie hoge bewolking (cirrus) maar de zon had er nauwelijks hinder van en maximum 26.5 C, omgeving Zuidhorn. Zondag was zonovergoten, lage luchtvochtigheid, veel wind kracht 4 tot 6 en diep blauwe luchten. Maandag stevige buien met onweer en mooie dubbele regenboog. 

De zaterdag was een heerlijke zomerse dag. Er was veel zon, niet onbewolkt zoals in veel weerrapporten was te lezen, onbewolkt is toch iets anders dan wat we vandaag hadden. De zon scheen uitbundig,  de wind, zwak tot matig uit ZZO en een maximum van  26.5 C en ruim 11 uur de zon erbij. Het kan niet op deze zomer ! Morgen nog een zomerse dag erbij.

De zondag was een zonovergoten dag met diep blauwe luchten en "echt onbewolkt" en een vlagerige matige tot krachtige oostelijke wind, windkracht 4 tot 6. Het was alsof je op de Griekse eilanden zit: Volop zon, diep blauwe luchten  veel wind en aangename 25.7 C als maximum. Benauwd was het niet met een luchtvochtigheid iets onder de 40 %. De buien vanuit het zuiden kunnen ons vooralsnog niet bereiken. In de namiddag zat het z/westen van het  land al onder de bewolking en buien met onweer. Het lijkt erop dat wij niet veel van deze buien vanavond en vannacht mee krijgen zoals het nu lijkt, ze zullen in aktiviteit afnemen maar dat is nog afwachten natuurlijk.

Maandag 24 augustus 2015: een dag met half tot zwaarbewolkt weer en overdag 23.5 C als maximum. De meeste buien hebben ons (nog) niet bereikt, wel het z/westen van het land. De baromerer flink gedaald tot onder de 1000 HPA. De wind was matig uit ZZO. We zitten duidelijk in een lagedruk met daarom heen van tijd tot regen of buien. In de avond stevige buien met onweer en 12 mm in de regenmeter.

Vannacht trekt een volgend gebied met buiige regen van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 14 graden. De wind draait van zuid naar west en is matig tot vrij krachtig.

Dinsdagochtend trekken de buien naar het oosten weg en komt de zon geregeld tevoorschijn. Tegen de avond neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het opnieuw regenen. De middagtemperatuur ligt rond 20 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, langs de kust krachtige WZW-wind. Maar het blijft afwachten of de buien hier ook komen, het westen van het land lijjt er meer mee te maken te krijgen maar dat is nog even onzeker.

De verdere verwachtingen zijn wisselvalig met kans op flinke buien en soms veel wind maar het is allemaal onzeker hoe het uit zal pakken. Woensdag waarschijnlijk tijdelijk rond de 24 graden, daarna iets koeler en wisselvallig. De zomer neemt even gas terug en het lijkt erop dat de zomerse dagen even niet meer in de planning zitten, maar september kan ook nog met een "nazomerse toegift' komen dus we wachten het wel af.

Je kunt wel merken dat we verder in de tijd zijn en het weer een beetje "nazomer trekjes" krijgt: de nachten worden flink langer, vochtiger, de zon gaat ruim 1,5 uur eerder onder ten opzichte van de langste dag midden juni en ook op het land is dat te merken. De maisplanten zijn al flink gegroeid naar ruim 2 meter hoogte. Maar het is nog steeds zomer.  Nazomer is pas in september/oktober.

 


Zijn houtkachels wel zo gezellig ?

De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan  er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval.  Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct  roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof.  En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht.  PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende  wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke  bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei  soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen,  energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige  bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals  zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische  verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.

Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet  met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen  zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de  ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet  zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur  merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen  gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er  gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel:  men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente  Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van  dossiers dan het oplossen van problemen.  Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze  doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle  houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.

Ook de zogenaamde  “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige  voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het  venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een  sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een  houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele  uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de  longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het  gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar  binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een  enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de  stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van.  Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 23 aug 2015-20
  • 23 aug 2015-4
  • 24 aug 2015-3
  • 24 aug 2015-5
  • 24 aug 2015-4

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn