Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Vrijdag iets minder warm, zaterdag nog 1 keer vol gas !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 2 juli 2015
3 juli 2015

Op de Foto : Veel zon en enige onstabiliteit was er wel aan de lucht te zien, voorbode van nog meer onweer komende dagen ? Zuidhorn 3 juli 2015.

HITTERECORD JULI VERBROKEN: MAASTRICHT 38.2 C !
 
Weerspreuk:  Het weer van op St. Jan (24 juni ), houdt dertig dagen (a)an.

Zon op: Zaterdag  5.25 uur, onder : 22.02 uur. Vrijdag: zonkracht 6.8 Zaterdag 7.4  STERK !

Donderdag:  Afgelopen nacht een tropennacht (als minimum niet onder de 20 graden komt) met minimum van 20.4 C in Zuidhorn, elders in het land nog warmer met een nachtelijk minimum van bijna 24 graden ! We hadden weer een tropische zonnig dag. Het werd maar liefst maximaal 35.8 C, ongekende hitte !We liggen mooi op schema voor de hittegolf: dinsdag 25.3 C,  woensdag 31.1 C vandaag 35.8 C. en morgen "moeten" we boven de 25 komen, het wordt tijdelijk iets koeler, en zaterdag gaan alle registers nog 1 keer open als het hittekanon de temperaturen zaterdag weer ver boven de 30 graden blaast ! Een zonnige donderdag dus met een matige Z/oostelijke wind. Later in de namiddag ging de wind naar westelijke richtingen en afkoeling onder de 30 graden om 18.30 uur.

In Zeeland was de wind gedraaid naar west, in de loop van de ochtend gebeurt hetzelfde in alle westelijke provincies. Hierdoor koelt het daar flink af. In de avond en nacht hebben wij flinke onweersbuien gehad !

In de nacht naar vrijdag zwaarste onweer sinds jaren en een "weergaloze vuurwerkshow" met bijna onafgebroken weerlicht en vele verticale bliksem en veel regen. Het ging behoorlijk te keer. Maar met onweer valt niet te spotten, diverse boerderijen zijn door de bliksem getroffen en uitgebrand en dan zie je maar weer hoe gevaarlijk onweer kan zijn. Aan neerslag viel er 16 mm in de regenmeter. Het koelde niet verder af dan 18.4 C. Roodeschool 20 mm en Ten Post 19 mm. Havelte 38 mm en Ruinen zelfs 55 mm.

Vrijdag zelf begon met zon en wat nevelig in de vroege ochtend door het vele vocht van de zeer gewenste regen. Onweer verdrijft vaak de warmte maar nu niet. Het wordt niet tropisch op de vrijdag maar met een maximum van  26.6 C  wel een zomerse dag maar nog steeds op schema voor de hittegolf. We "moeten" wel de 25 graden halen anders geen hittegolf en dat is dus gelukt. Verder veel zon ook weleens wat bewolking en een matige wind eerst NNW naar NNO. De minimum was 18.2 C. Het voelde drukkender aan dan voorgaande dagen toe een minimale rv van  30 % nu een minimale rv van  63% .

Komende nacht is er veel sluierbewolking en is een kleine kans op een enkele (onweers)bui. De minimum rond 17 graden, De oostelijke wind is matig

Zaterdagochtend is er hoge bewolking aanwezig en kan er een onweersbui voorkomen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 25 graden. De matige wind draait naar het zuidoosten. In de middag neemt de kans op onweer toe. De temperaturen loopt op naar 30 graden of meer en dan is de hittegolf een feit ! Later op de dag van het westen uit draait de wind naar Z/west en gaat dalen. In de avond ook kans op een enkele onweersbui. De westenwind is in de avond zwak tot matig.

Dan de zaterdag: alle registers gaan nog een keer helemaal open, mogelijk dat het hitterecord aller tijden wordt verbroken, 38.6 C op 23 augustus te Warnsveld in 1944,  maar dat zien we wel of dat lukt. De 40e hittegolf is zaterdag een feit. Ook zondag nog warm maar niet meer tropisch, 24 tot 26 graden en kans op enkele bui(en) .

Volgende week af en toe zon en 23 tot 25 graden, later in de week rond 21 graden an af en toe een bui en dan krijgen we weer normale temperaturen. Het hitte feest weer voorbij. prima weer voor velen. Mij kan het nooit te warm zijn, maar daar denkt niet iedereen zo over. De luchtluchtvochtigheid rond 30 tot 40 % deze dagen, dus bepaald niet benauwd of vochtig warm. Mensen zeggen vaak dat het benauwd is, nou bij 30 % is het niet benauwd, de mensen voelen zich misschien benauwd maar dat is iets anders.


De hoogste temperatuur die in juli ooit in ons land werd waargenomen, bedraagt 37,1º op de 19de in 2006. Dit is nu dus verbroken met 38.2 C in Maastricht. Vanuit klimatologisch perspectief bezien is dat niet eens zo hoog: in juni en augustus is het namelijk wel eens heter geweest. Op 27 juni 1947 werd het in Maastricht 38,4 en op 23 augustus 1944 vestigde het Gelderse Warnsveld met 38,6º een landelijk record. Verder registreerde Arcen in de grote zomer van 2003 op 7 en 8 augustus respectievelijk 37,8 en 37,7º. Het record voor De Bilt bedraagt 36,8º op 27 juni 1947 en in juli werd het in 2006 op de 19de 35,7º

Wanneer spreken we van een hittegolf:

We spreken van een hittegolf als het kwik 5 dagen op rij 25 graden of meer is en van die 5 dagen moeten er drie dagen tropisch verlopen, 30 graden of meer. En  het moet worden gemeten in De Bilt anders is het geen landelijke hittegolf. Regionale hittegolven komen vaker voor, in het zuiden waar het meestal warmer is, maar die tellen dus niet mee. Als na die 5 dagen het kwik boven de 25 graden blijft  gaat de hittegolf door zo kan een hittegolf wel 10 tot 15  dagen aanhouden. De laangste hittegolf in Nederland was 18 dagen gemeten van 29 juli 1975 tot 15 augustus 1975. We hebben totaal 39 hittegolven gehad in Nederland sinds 1901 de laatste was in 2013. Sinds 2000, de opwarming van de aarde, niet jaarlijks een hittegof, slecht 7 hittegolven (2001, 2003, 2004, 2005, 2006 2x, 2013)

De hoogst gemeten temperatuur in Nederland is 38.6 C gemeten in Warnsveld op 23 augustus 1944 en dit record staat nog steeds als een huis en alle verwachtingen ten spijt deze zal niet snel worden overtroffen hoewel dit al jaren wordt aangekondigd maar daar is nog geen sprake van ondanks de opwarming !

 


Zijn houtkachels wel zo gezellig ?

De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan  er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval.  Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct  roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof.  En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht.  PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende  wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke  bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei  soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen,  energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige  bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals  zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische  verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.

Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet  met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen  zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de  ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet  zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur  merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen  gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er  gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel:  men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente  Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van  dossiers dan het oplossen van problemen.  Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze  doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle  houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.

Ook de zogenaamde  “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige  voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het  venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een  sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een  houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele  uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de  longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het  gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar  binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een  enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de  stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van.  Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn