Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen: Vrij zacht en wisselvallig, later weer winter(s) ?

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 8 januari 2016
9 jan 2016-45

Weerspreuk: Driekoningen (6 jan,) in het land, komt de vorst in het vaderland


Op de foto: Het was grijs en het kwik liep moeizaam op naar 5.7 C. De auto s staan in de rij om gewassen te worden, het zout kan weer worden afgespoeld, voor hoelang ? Zuidhorn 9 jan 2016.

Het is weer voorbij die mooie zomer zong Gerard Cox vroeger, Voor ons geldt het is weer voorbij die bijzondere winter want dat kunnen we stellen. Scholen die 3 dagen dicht zijn is toch wel bijzonder en schaatsen door de straten beleef je normaal gesproken de komende 25 jaar niet weer. Maar de winter is nog niet voorbij, in tegendeel zelfs, op lange termijn is er weer sprake van een " verkilling van de atmosfeer " !

Donderdagavond werd de dooi aanval ingezet en nu met suc6. Het was in Zuidhorn regen en later natte sneeuw maar dat leverde geen sneeuwdek op, elders in de provincie wel, daar lag 2 tot 4 centimeter, maar ook daar moest de vorst er aan geloven en liep het kwik op boven nul. In de nacht veel wind en windstoten tot in kracht 7.

De vrijdag zelf een prachtige dag met veel zon, eindeljik na 6 zonloze dagen op rij, en werd het 8.8 C. De regen van gisteravond leverde nog 7.7 mm . De wind was overdag rustig, meest matig. In de namiddag nog kans op een enkele bui.

De Zaterdag begon met opklaringen maar al spoedig trok het dicht en het zicht liep sterk terug naar nevelig en bijna mist. In de ochtend ook gladheid door opvriezing en bevriezing.Na een minimum van  0.9 c overdag lang onder de 5 graden maar uiteindelijk werd het 5.7 C Er vielen wat lichte buitjes overdag,  0.2 mm en de wind ZZO zwak tot matig. De barometer staat nog steeds bijzonder laag, 996.5 hPa om 17.00 uur  9 jan 2016,  maar dat betekent niet altijd dat het zeer winderig is.

Komende nacht trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. De minimumtemperatuur wordt al aan het begin van de nacht bereikt en daalt naar een graad of 2. De wind is zuidelijk en matig, later vrij krachtig.

Zondag overdag schijnt de zon slechts af en toe en kunnen er enkele buien voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is zuid tot zuidwest en landinwaarts matig, in de ochtend mogelijk vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de middag neemt de wind aan zee af naar vrij krachtig tot krachtig.

De verwachtingen: eerst vrij zacht en 5 tot 7 graden met van tijd tot tijd regen en soms veel wind. In de loop van de week geleidelijk kouder en toenemende kans op winterse buien. Op nog langer termijn mogelijk "echt" winter met sneeuw buien en weer winterse ongemakken en ook het kwik daalt nog verder onderuit, maar dat moet allemaal nog, niet te ver vooruit kijken..

Zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 9 jan 2016-1
  • 9 jan 2016-78

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn