Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen: Eerst warm zomerweer, zaterdag onweersbuien en afkoeling.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 11 juni 2015
11 juni 2015-1

Op de Foto : De donderdag diep blauwe luchten en zonovergoten, 11 juni 2015.

 
Weerspreuk: Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.

Zon op: Zaterdag: 5.19 uur, onder : 22.00 uur. Zaterdag: Zonkracht 6.4, sterk !

De donderdag een zonovergoten dag na een minimum van 9.4 C en alleen maar de zon erbij. Van bewolking is nauwelijks sprake. De wind ONO, meest matig tot vrij krachtig, en het kwik liep op naar 20.8. Prima zomerweer. De zonkracht is erg sterk vandaag,  6.3, dus sterk kans op verbranding vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Vandaag pas de 2e warme dag in juni ( boven de 20 graden ), dit jaar nog maar de 4e warme dag. De zon scheen vandaag ruim 14 uur !

Ter vergelijking: In Zuid-Limburg al 25 dagen boven de 20 graden. Komen wij er zeer bekaaid af ! Reden is de koude noordelijke stroming die behoorlijk hardnekkig is en die koude plas water (De Noordzee) die bij ons voor de deur ligt. Met een zeewater temperatuur van 14 graden heeft de zon nauwelijks kans op de lucht op te warmen, daarom aan de noordelijke kust en bij ons zeer gematigde temperaturen. In Zuid-Limburg dus warmer omdat de noordelijke wind de lucht verder het land op jaagt en "onderweg" kan opwarmen door de zon boven het warmere land. Het is natuurlijk altijd warmer in het zuiden van het land t.o.v.  het noorden maar nu bijzonder versterkt door de aanhoudende noordelijke winden !  Ook volgende week weer op herhaling. Zolang de "N" component in de windrichting zit blijven we aan de "koude kant" zitten.

Vrijdag 12 juni 2015: nog een vrij zonnige dag. In de vroege ochtend zowaar nevel en laaghangende bewolking maar deze was snel verdwenen In de avond neemt eerst in het zuiden van het land de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. De maximum temperatuur was 26.0 C. Totaal weer ruim 12.5 uur de zon erbij, totaal deze maand ruim 105 uur de zon erbij, wel kunnen we regen gebruiken, slechts 9.1 mm nog maar in de regenmeter deze maand en met een matige tot vrij krachtige wind en veel zon verdampt er veel water. De oostelijke wind is meest matig, later op de dag NNO. In de late avond of pas in de nacht trekken de buien naar onze regio toe maar dat is afwachten hoe snel het allemaal verloopt en wat er van over blijft.

Zaterdag kan beginnen met buien met onweer en afkoeling naar een graad of 22. Er is bewolking ook wat zon bij een z/westelijke wind matig tot vrij krachtig.

Zondag gaat de wind weer naar noordelijke richtingen en niet warmer dan  een graad of 17, ook begin volgende week een koude noordelijke wind en af en toe zon, overdag niet warmer dan 14 tot 16 graden en dat is veel te koud voor juni en dan zijn we weer terug bij af ! Als deze trend zich voortzet lijkt het erop dat we een koele zomer krijgen met veel noordelijke winden maar wel veel droogte. Maar het kan natuurlijk ook zomaar weer omslaan als de drukverdelingen weer flink door elkaar worden geschud.


Word ik sneller bruin bij  16 graden of 30 graden ?

Deze vraag krijg ik vaak gesteld. Ik ben geen zon-specialist maar 1 ding weet ik wel: De zon weet niet of het nu 16 graden is bij ons of 30 graden. Hij schijnt onverminderd door. Hoe schoner de lucht hoe meer (schadelijke) uv en daardoor kun je sneller bruin worden. Dus goed smeren met zonnecreme is geen onverbodige luxe, het liefst met hoge beschermingsfaktor ( 25 of meer). De zon staat nu steeds hoger aan de hemel en daardoor is de UV index ook steeds hoger naarmate de langste dag nadert. Vooral bij diep blauwe luchten zoals zaterdag 6 juni en een uv index van ruim 6, kan het snel gaan met de verkleuring.

We zitten begin juni rond een uv index tussen de 6 en 7 bij onbewolkt weer. In het voorjaar 3 tot 5 naarmate we verder in het seizoen zitten. De hoogste UV index in Nederland is rond de 8. Dit komt niet vaak voor, alleen in juni en soms begin juli. De landen rond de Middellandse zee hebben een uv index van 10 of hoger in de zomer. Als de zon weer lager komt te staan neemt de uv index ook weer af. Dus de temperatuur is niet van belang, het is de straling die het doet, en hoe hoger de uv index hoe sneller bruin dus sneller kans op verbranden als er onbeschermd wordt gezond. De hoogste uv ooit gemeten is op een vulkaan in Bolivia, daar een zonkracht van 43.3 !!! Dat zijn waarden die ook gemeten worden op Mars. Ook hoog in de bergen, waarden van 15 tot 20 en dat is echt gevaarlijk !

Op teletekst pagina 708 bijvoorbeeld staat dagelijks de UV index maar ook boven aan mijn weerpraatje staat iedere dag de verwachte uv index. Als het frisser is heb je de neiging langer in de zon te zitten omdat je niet merkt hoe heet het is. Is het 30 graden dan ben je sneller geneigd de schaduw op te zoeken. Dus wat dat betreft is de kans op bruin worden bij lagere temperaturen in de zomer dan iets hoger maar dat komt omdat je langer in de zon zit. Is het bewolkt dan is er ook nog uv maar meestal is de uv index dan ongeveer de helft lager. Maar de zon: die schijnt wel door, warm of koud, de straling is gelijk bij volop zonneschijn.

 

Zijn houtkachels wel zo gezellig ?

De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan  er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval.  Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct  roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof.  En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht.  PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende  wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke  bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei  soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen,  energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige  bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals  zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische  verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.

Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet  met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen  zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de  ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet  zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur  merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen  gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er  gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel:  men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente  Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van  dossiers dan het oplossen van problemen.  Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze  doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle  houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.

Ook de zogenaamde  “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige  voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het  venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een  sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een  houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele  uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de  longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het  gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar  binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een  enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de  stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van.  Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 11 juni 2015
  • 11 juni 2015-2
  • 11 juni 2015-3
  • 11 juni 2015-4

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn