Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Woensdag perioden met zon en 24 graden !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 3 augustus 2015
3 aug 2015-2

Weerspreuk:.De eerste oogstweek die is heet, een lange winter staat gereed.

Zon op: woensdag: 6.07 uur, onder : 21.23 uur. Woensdag: zonkracht 6.0 matig !

Op de Foto 's: Volop zon op de maandag maar ook wat sluierbewolking en tropisch heet, 5e tropische dag in 2015, in de avond "onweersverklikkers" ( altocumulus floccus) aan het zwerk als voorbode van de buien morgen ? 3 augustus 2015. Laatste foto:  Eindelijk opklaringen voorafgaand aan bijzondere wolkenluchten aan het einde van de dag, 17.45 uur 4 augustus 2015.

Juli 2015 was een gedenkwaardige maand: Een hittegolf met 38.4 graden in  Maastricht, een week later vorst aan de grond, daarna normaal zomerweer en ook nog een zware zomerstorm en plaatselijk veel neerslag tot 200 mm de hele maand juli. Zuidhorn kwam tot 131 mm aan regenwater. De zomer leek voorbij maar dat is niet het geval, augustus komt nog met zomerweer en ook hoge temperaturen.

De maandag zonovergoten na een minimum van  14.9 C.  De maandag zelf diep blauwe luchten en weinig sluierbewolking, pas in de avond meer hoge bewolking op nadering van weersverslechtering. Het kwik liep op naar 31.3 C, de 5e tropische dag in  2015. De zon scheen ruim 11,5 uur vandaag en de wind eerst ZZO, later ruimend naar ZZW en west en in de avond afkoeling naar 28.0 C om 18.30 uur. We hadden in  juni 1 tropische dag, in juli 3 tropische dagen en nu in augustus de 1e dag boven de 30 graden ! Of het hier bij blijft valt niet te zeggen. Wel wordt het de komende dagen tijdelijk minder warm.

De dinsdag gaf heel ander weer. De bewolking nam verder toe en in de ochtend en deel van de middag langdurig lichte tot matige regen door een slepend front. Totaal aan neerslag 11.2 mm. Koud was het niet, in de regen maximum 19.3 C maar wel 12 graden kouder dan maandag. In de loop van de middag droog en wind van zuid naar west en afkoeling naar 17.9 C om 16.00 uur. De bewolking trekt langzaam weg en mogelijk in de avond nog even de zon erbij. Dinsdag dus enigszins een teleurstellende dag, maar lang hoeven we niet bij de "pakken" neer te zitten, de zomer herstelt zich weer razend snel.

Komende nacht opklaringen en droog. Vooral in het oosten en noordoosten is er kans op een (ondiepe) mistbank. De minimumtemperatuur ongeveer 13 graden. De wind wordt zuidelijk, zwak tot matig.

Woensdag perioden met zon en droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 24 graden. De zwakke tot matige wind in het zuiden.

De vooruitzichten zijn zeer zomers ! Vrij zonnig, droog en zomers 25 tot 28 graden, maar in het weekend tijdelijk minder warm en vooral zaterdag kans op een enkele (onweers)bui. Na het weekend weer droog en lijkt de zomer weer gewoon door te pakken.

 

De hondsdagen:

Wanneer de Hondsdagen precies zijn, is onbepaald. De meeste verhalen gaan uit van de periode 20 juli tot en met 20 augustus. Andere houden op 18 juli tot 18 augustus of de vier weken vanaf 16 juli. Het is in ieder geval de periode met de hoogste luchtvochtigheid van het jaar. Juist die vochtigheid speelt in de zomer een belangrijke rol in het ontstaan van buien. Vrijwel iedere bui in de Hondsdagen kan veel regen geven. En doordat buien 's zomers vaak langzaam verplaatsen, kan dat problemen geven. Normaal gesproken wordt de kans op buien goed berekend en voorspeld, maar hoeveel regen er kan vallen is moeilijk. Kleine afwijkingen in de luchtvochtigheid kunnen er voor zorgen dat er na 1 of 2 dagen afwijkingen in de voorspelling ontstaan. Een onschuldige regenbui kan dan een hoosbui worden, met onweer als toetje. Daarom moet in de zomer vooral de vochtigheid worden bijgehouden en steeds worden getoetst aan de laatste berekeningen.

De term Hondsdagen wordt vaak met "Hondenweer" in verband gebracht. Dat is niet juist, de term Hondsdagen houdt verband met de stand van de ster Sirius in het sterrenbeeld "De Grote Hond" (Nl.Wikipedia.Org). Ook is er verband met de Oud-Hollandse term "Ondeweer", wat verbasterd zou zijn tot "Honde(n)weer". De ster Sirius komt tijdens de Hondsdagen gelijk op met de zon en is in deze periode van het jaar dus niet te zien. "Sirius" was de naam van de hond van de Griekse Jager "Orion". Orion is het sterrenbeeld dat rechtsboven De Grote Hond staat. In de griekse mythe rond Orion heeft zijn hond Sirius ook een plek aan de sterrenhemel gekregen.

Het weer tijdens de Hondsdagen leidde vroeger tot verderf van voedsel, omdat er nog geen koelkasten waren. Maar de hondsdagen staan vooral ook bekend om extreem weer. Recent hadden we de hittegolf van juli 2006, gevolgd door de buien van de maand daarna: augustus 2006 was de natste in 100 jaar. In het Zeeuwse Schoondijke viel die maand 320 mm regen. Het record van Maasland (325 mm in augustus 2004) werd bijna verbeterd. Ook de natste dag komt uit augustus. Op 3 augustus 1948 viel er 208 (!) mm in Voorthuizen. Aan de andere kant kan het ontzettend warm zijn. Wie herinnert zich niet de super-hittegolf van 1975. Die duurde van 29 juli tot en met 15 augustus. Met 18 dagen is dit de langste hittegolf aller tijden. De hittegolf van juli 2006 duurde 16 dagen (15 tot en met 30 juli) en ook de lange hittegolf van 2003 (14 dagen) viel tijdens de hondsdagen. De enige lange hittegolf die niet in de Hondsdagen viel, was die van 1976. Die duurde van 23 juni tot en met 9 juli.

In andere landen staan de hondsdagen vooral bekend om de hitte, maar in het oude Egypte werden de regens en overstromingen aan het einde van de Hondsdagen gevreesd. Dat kan nu nog voorkomen, maar die overstromingen hingen waarschijnlijk samen met het klimaat dat toen heerste. In de Pyramides van Cheops zijn overigens gangen gemaakt richting het sterrenbeeld Orion, opdat de overleden farao's konden opstijgen naar de hemel. De ster Sirius zelf is pas vanaf 25 augustus weer zichtbaar in Nederland.

Bron: Wiki | KNMI | Jules Geirnaerdt Meteo | Ed Aldus |

 


Zijn houtkachels wel zo gezellig ?

De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan  er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval.  Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct  roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof.  En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht.  PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende  wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke  bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei  soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen,  energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige  bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals  zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische  verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.

Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet  met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen  zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de  ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet  zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur  merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen  gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er  gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel:  men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente  Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van  dossiers dan het oplossen van problemen.  Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze  doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle  houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.

Ook de zogenaamde  “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige  voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het  venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een  sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een  houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele  uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de  longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het  gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar  binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een  enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de  stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van.  Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 3 aug 2015-1
  • 3 aug 2015-04
  • 4 aug 2015-10

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn