Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Woensdag buien en minder warm, tijdelijke zomerdip ?

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 6 juli 2015
6 juli 2015-12

Weerspreuk:.juli met de warmste dagen, broedt de grootste donderslagen.

Zon op: Maandag 6.03 uur, onder : 21.20 uur. Maandag: zonkracht 6.1 matig !

Op de Foto : Veel zon op de zondag maar ook sluierbewolking en niet "strak" blauw, Zuidhorn, 2 augustus 2015.

 Juli 2015 was een gedenkwaardige maand: Een hittegolf met 38 graden in  Maastricht, een week later vorst aan de grond, daarna normaal zomerweer en ook nog een zware zomerstorm en plaatselijk veel neerslag. Zuidhorn kwam tot 131 mm aan regenwater. De zomer lijkt voorbij maar dat is niet het geval, augustus komt nog met zomerweer en ook hoge temperaturen.

De zondag veel zon, ook hoge bewolking en stapelbewolking en niet strak blauw aan de lucht. Er was weinig wind, zwak tot matig uit z/westelijke richtingen en maximum van 24.1 C na minimum van 11.1 C.

Komende nacht is het helder en minimum rond 15 graden. De wind wordt oost tot zuidoost, zwak tot matig.

Maandag overdag is het vrij zonnig en warm. In de loop van de middag kan er ook bewolking komen. Het blijft tot ver in de avond droog zoals het nu lijkt. Het kwik loopt op naar 28 tot 30 graden. De wind zuidelijk en is meest matig, windkracht 4. Later op de dag wind van zee en enige afkoeling.

  
De verdere zomerverwachtingen zijn: Dinsdag bewolkt en buiige regen en rond 20 graden, woensdag meer zon en  22 graden, droger en oplopende temperaturen. Donderdag en vrijdag opnieuw zomers en 26 tot 29 graden daarna weer afkoeling en kans op regen maaer zover vooruit kijken is niet echt zinvol, eerst maar weer kijken naar de zomerwarmte die we krijgen.


Zijn houtkachels wel zo gezellig ?

De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan  er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval.  Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct  roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof.  En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht.  PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende  wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke  bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei  soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen,  energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige  bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals  zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische  verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.

Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet  met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen  zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de  ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet  zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur  merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen  gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er  gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel:  men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente  Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van  dossiers dan het oplossen van problemen.  Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze  doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle  houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.

Ook de zogenaamde  “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige  voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het  venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een  sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een  houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele  uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de  longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het  gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar  binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een  enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de  stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van.  Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 6 juli 2015-11
  • 6 jujli 2015-10
  • 6 juli 2015-14
  • 6 juli2015-15

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn