Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Dinsdag eerst bewolking en mogelijk motregen, later zon.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 16 februari 2015
17 jan 2015-1

Op de Foto: Veel zon op maandag na tegenvallende zondag ! Omgeving Enumatil, 16 februari 2015. 

 

Weerspreuk: Als de dagen lengen, zijn de winters te strengen ?

 


Zon op: dinsdag: 7.51 uur, onder 17.57 uur. De dagen beginnen al flink te lengen, dagelijks 2 minuten aan de "voorkant" en de "achterkant" erbij, we gaan de goede kant weer op !

 


Opgesteld op 16 februari 2015: Zondag viel het dik tegen met de zon na een zonnige lenteachtige zaterdag, maandag maakt de uitbundige zonneschijn het weer helemaal goed met volop de zon erbij na nacht met lichte vorst, - 0.4 C. De 8e dag met vorst deze maand ! We hebben "geluk" want de omringende landen hebben bewolking en grote delen van Nederland liggen precies in de zon. Het werd maximaal 7.2 C en ruim 7,4 uur de zon erbij, wel wat heiiig maar dat mocht de pret niet drukken. dit alles bij een een matige Zuidelijke wind. De barometer vrij stabiel op 1018.1 Hpa.

Vannacht neemt de bewolking van het westen uit toe en aan het einde van de nacht kan er wat (mot)regen vallen. Minimum temperatuur eerst dicht bij nul. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind later draait de wind naar westelijke richtingen.

Dinsdag ochtend is het bewolkt en mogelijk af en toe valt er wat lichte regen of motregen. Geen grote hoeveelheden worden overigens verwacht. In de middag wordt het meest droog en kan de zon vanuit het westen doorbreken. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind wordt noordwest matig, en soms vrij krachtig. In de avond neemt de wind af.

De verdere verwachtingen: Er is geregeld zon en het blijft droog. Vanaf vrijdag wordt het wisselvallig met toenemende kans op regen. De maximum temperatuur ligt in de nachten rond het vriespunt en overdag wordt het ongeveer 7 graden.  Geen winter meer of maart moet nog met een toegift komen zoals in 2005 !

 

 

Hoe verloopt deze winter ?


Qua vorst blijft het uitermate pover gesteld met de winter 2014-2015. Het Koudegetal, zijnde de som van etmaalgemiddelden beneden het vriespunt, bedraagt in De Bilt 7.8. Dat is weliswaar veel meer dan een jaar geleden (toen helemaal niets ofwel 0.0) maar ook een score van minder dan 10 punten is thuiskomen met een ronduit slecht rapport.

Hoe anders was de situatie 86 jaar geleden: in de strenge winter van 1929. Op 13 februari bedroeg het etmaalgemiddelde in De Bilt -10,5º ofwel één dag leverde meer punten voor het Koudegetal op dan de winter 2014-2015. Over een periode van zes dagen, 11 t/m 16 februari, werden ruim 72 punten verzameld en het koude seizoen als geheel (1 november tot 1 april) kwam uit op 227.1. Goed voor een 5de plaats op de ranglijst.  Door een combinatie van veel wind en zeer lage temperaturen (De Bilt: zes nachten op rij minima beneden -15º) was het gruwelijk koud.

Een week geleden, vrijdag 6 februari 2014, was het zonovergoten in ons land en vroor het ‘s ochtends licht. Daags tevoren werd toen over ‘steenkoud weer’ gesproken. Je moet maar durven!  We zijn ook niets meer gewend ! ( Bron JAN VISSER.)

 


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn