Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Aanhoudend wisselvallig maar ook drogere perioden.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 27 februari 2015
28 febr 2015

Op de Foto's: Zuidhorn 28 februari 2015. Zaterdag fraaie kring om de zon en bewolking. sneeuwklokjes komen nu massaal te voorschijn.


Weerspreuk: Niets wordt van de lente verwacht, als februari is te zacht.

Zon op: Zondag: 7.26 uur, onder: 18.19 uur. De dagen beginnen al flink te lengen, dagelijks 2 minuten aan de "voorkant" en de "achterkant" erbij, we gaan de goede kant weer op !


Opgesteld op 27 februari 2015: Gistermiddag en avond stevige regen en dat resulteerde in 7.0 mm in de regenmeter. Leek het erop dat deze maand droog zou verlopen, tot 19 februari nog maar 8.9 mm in de regenmeter, totaal staat deze maand de regenteller alweer op 55.2 mm. Vrijdag lijkt de beste dag van de komende dagen te zijn. Er is geregeld zon, ook bewolking en droog. De wind meest matig uit WNW en overdag een graad of 7.

De meteorologische lente is begonnen  (1 maart ) maar van lente weer geen sprake de komende tijd. De nacht naar zaterdag gaf nog lichte vorst en berijpte weilanden en autoruitenkrabben. Het kwik daalde - 0.1 C naar en dat leverde de 12e vorstdag deze maand op.  Zaterdag  zon en hoge bewolking op nadering van weeersverslechtering was halo om de zon al duidelijk te zien. De wind was matig tot vrij krachtig uit Z/westelijke richtingen. Het werd 8.5 C.

Zaterdagavond gaat het van het westen uit af en toe regenen en komende nacht een actieve regenzone die de eerst regen voor maart komt brengen. De minimum temperatuur wordt al aan het begin van de nacht bereikt en ligt rond 5 graden. De neemt neemt flInk toe vrij krachtig tot krachtig.

In de loop van de zondag ochtend trekt de zone met regen en enkele buien naar onze ooster buren weg en klaart het van het westen uit op. Wel kan er kan nog wel een enkele bui ontstaan. Later in de avond neemt de kans op buien toe, dan kan er ook onweer voorkomen. De maximumtemperatuur rond 9 graden. De wind draait naar zuidwest tot west en is boven land (vrij) krachtig, aan zee krachtig tot hard. Later in de middag neemt de wind iets af.

   

Vooruitzichten
Wisselvallig weer met temperaturen rond 7 graden. Aan het einde van de week een wat afnemende neerslagkans.

 


Biometeorologie: De invloed van weer op de mens

De regen tikt tegen het raam of de wind houdt je wakker. Of misschien blijf je wel bewust wakker, in de hoop dat je nog een paar vlokjes kan zien dwarrelen… Bewust of onbewust, het weer kan onze gemoedstoestand veranderen. En dat niet alleen voor korte tijd, maar soms wordt je humeur voor een langere periode beïnvloed. Denk aan de winterdip, of structureel te korte nachten slaap in de zomer vanwege de lange daglichtperiode.

Voor veel mensen is het een grote opluchting dat de winter weer op zijn einde loopt. De dagen zijn duidelijk aan het lengen, en uit de wind en in de zon is de warmte steeds beter te voelen. Ikzelf merk dat het lentevooruitzicht me goed doet! En dat terwijl deze winter helemaal niet zo koud is verlopen en ook niet zeer winters… Bij sommige mensen gaat het echter een stuk verder dan alleen het: ‘ik voel me vrolijker, want de zon schijnt’. Weergevoeligheid kan per mens flink verschillen, maar kan zorgen voor meer pijn, veranderend gedrag, of opkomende medische kwalen.


Hoofdpijn:
Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat het weer effect heeft op de mens, zowel fysiek als mentaal. Het lichaam bestaat voor 70% uit water, en heeft allerlei holtes. Met een stijgende luchtdruk, komt er meer druk te staan op de holtes in ons lichaam. De combinatie van een dalende luchtdruk en een zware verkoudheid leidt dan tot extra veel last van dichtklappende oren en last van je voorhoofdsholte. Met bijvoorbeeld een slapeloze nacht tot gevolg. Er zijn ook onderzoeken die erop wijzen dat migraine en luchtdrukveranderingen in relatie tot elkaar staan.

Reuma:
Een dalende luchtdruk zorgt ervoor dat vloeistof uitzet. Dat gebeurt dus ook met de vloeistoffen in gewrichten, waardoor de ontstekingen een hogere druk te verwerken krijgen. Niet alleen luchtdruk, maar ook luchtvochtigheid is van grote invloed op de pijn die bijvoorbeeld reumapatiënten ervaren. Het gaat dan vooral om de hoeveelheid vocht in de lucht, dicht bij je huid. Warme lucht kan meer vocht bevatten, dus een 90% luchtvochtigheid zorgt in de zomer voor meer klachten dan een 90% luchtvochtigheid in de winter. De temperatuur alleen heeft echter ook zijn invloed. Waarschijnlijk is dat omdat warmte zorgt voor een betere doorbloeding en dus voor minder klachten.

Depressiviteit:
Hoe is dat voor de mensen die kampen met een winterdepressie? Wetenschappelijk is ook aangetoond dat daglicht grote invloed heeft op je gemoedstoestand. Er wordt minder vitamine D aangemaakt. Met behulp van de zon maken we namelijk zelf vitamine D aan in ons lichaam. Ook vinden we vitamine D terug in voedsel. In de winter is het mogelijk dat we te weinig vitamine D binnenkrijgen. Het gevolg is dat je dan sneller moe kan zijn en ook chagrijniger. Niet alleen het tekort aan vitamine D kan zorgen voor een verandering in je humeur. Ook de kortere daglichtperiode. Sommige mensen maken gebruik van lichttherapie om de winterdepressie door te komen.

Zomerdepressie:
Het is minder bekend, maar een klein deel van de bevolking kampt met een zomerdepressie. In de zomer wordt vaak van je verwacht dat je erop uit gaat, geniet van de lange avonden, en meedoet in de sociale activiteiten. Sommige mensen hebben het echter heel zwaar met deze sociale verplichtingen. Ook kan het moeilijk zijn om goed te slapen als het warm is. De broeierige warmte kan een onrustig gevoel geven en het vele licht kan bij enkelen ook een onveilig gevoel teweegbrengen.

Bio-weerbericht:
Het is een specifiek vakgebied, de biometeorologie. In veel landen wordt ook een speciaal bio-weerbericht gepresenteerd, naast het ‘gewone’ weerbericht. Dat heeft te maken met de invloed van bijvoorbeeld sterke föhnwinden en mistralwinden in berggebieden. Deze winden kunnen voor een zeer snelle weeromslag zorgen. Met de Noordzee nabij hebben we in Nederland echter een gematigd klimaat. Het kan dan wel soms zeer wisselvallig zijn, maar heel abrupte veranderingen in temperaturen of luchtvochtigheid komen we hier niet zo vaak tegen. Toch is het wel duidelijk dat het aangekondigde lekkere weertje niet door iedereen zo wordt ervaren. Het hooikoortsweerbericht daarentegen is wel bekend, en ook de UV-index wordt vaak genoemd. Er zijn nog veel meer effecten waar te nemen, bijvoorbeeld op onze sportprestaties. Nog meer informatie? We geven ook workshops over ‘de invloed van het weer op onze gezondheid’.Bron: MeteoGroup

 


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 28 febr 2015-3
  • 28 febr 2015-5
  • 28 febr 2015-4
  • 28 febr 2015-8
  • 28 febr 2015-6

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn