Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Eerst nog vrij warm, later in de week koeler en natter !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 4 september 2017
2 sept 2017

Op de foto: Prachtig wolkenluchten op de zaterdag jl. In Zuidhorn nauwelijks neerslag, in Oldekerk stonden de straten tijdelijk even blank door plensbui, grote verschillen op kleine afstand dus.

Korte terugblik op de zomer :

Met een maximumtemperatuur van 21,6 C registreerde De Bilt maandag jl. gisteren de 97ste warme dag van 2017. Het langjarig gemiddelde voor een kalenderjaar is 85 dagen met tenminste 20,0 C als maximumtemperatuur. De meteorologische zomer, 1 juni t/m 31 augustus, kwam uit op 75 tegen normaal 60 warme dagen. Sinds het begin van de 20ste eeuw zijn er slechts twee ‘meteozomers’ geweest met meer warme dagen: In de grote zomer van 1976 werd het 76 dagen 20,0 C of meer; de zomer van 2003 kwam uit op 83 ‘twintigers’.

Augustus is een iets te koele zomermaand geweest. De gemiddelde temperatuur bedroeg in De Bilt 17,2 C tegen normaal 17,5 C. Juli had een gemiddelde temperatuur van 17,9 C  (gelijk aan normaal); juni leverde met gemiddeld 18,0 tegen normaal 15,6 C een "wereldprestatie". Samen met 1976 was het namelijk de warmste zonnewendemaand uit de meetreeks. Augustus poetste het imago tijdens de derde decade (21-31 augustus) wat op. De tijdvakken 1-10 en 11-20 waren met respectievelijk gemiddeld 17,0 en 16,9 C ruime een graad te koel. De derde decade kwam dankzij 4 zomerse dagen uit op gemiddeld 17,9 C tegen normaal 16,5 C ( Bron: Jan Visser).

Afgelopen weekend primaweer, zater zon en bewolking en 20 graden op de zondag graadje erbij en met weinig wind werd het 21.1 C. Wel waren de nachten koud met 7.5 C en  9.0 C. Op vliegveld Eelde nog kouder, 4.2 C dus fris ! De zon scheen afgelopen weekend  6.5 uur dus geen klagen.

Maandag nog een zonnige dag, late rop de dag neemt de (hoge)bewolking wel toe maar het blijft droog. Het kan een graad op 21 a 22 worden.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking verder toe en kan er van het zuiden van het land uit plaatselijk wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur  11.0 C in onze regio. De wind komt uit zuid tot zuidoost en is zwak tot matig van kracht.

Dinsdag overdag is er vrij veel bewolking waaruit plaatselijk lichte regen kan vallen, in de loop van de middag en avond neemt de kans op regen verder toe. De middagtemperatuur rond 20 a 22 graden bij een matige zuidwestenwind.

En dan de rest van de week: Het weer takelt verder af zowel temperatuur als weerbeeld: Wisselvallig weer met elke dag een grote kans op regen of enkele buien en middagtemperaturen rond of iets onder normaal. En de wind neemt ook flink toe vooral in het weekend, een beejte herfst in negatieve zin. Herfst kan ook fraai rustig nevelig weer overgaand in zon zijn maar dat krijgen we voorlopig even niet. We komen in het weekend dan uit op 16 tot 18 graden. 

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn