Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

De bezem door de atmosfeer, Kerstmis lijkt meer op “Herfstmis” !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 23 december 2016
6 jan 2016-23

Weerspreuken: December veranderlijk en zacht,
een hele winter zonder kracht.

Op de foto: Terugblik op mooie plaatjes in 2016: "Straatsen" op de straat door ijzel op 5 jan 2016.

Kerst 2016 is de 6e te warme kerst op rij. Het ‘voortschrijdend gemiddelde’ staat in De Bilt op 4,8 C tegen normaal 3,7 C . Dat zal de komende dagen nog wel iets hoger worden want, net als vorig jaar, scoort Kerst in hoge temperaturen. Kerstzondag 11 tot 12 graden. Vorig jaar beleefden we met afstand de allerzachtste december uit de meetreeks (begin 18de eeuw). Met gemiddeld 9,6 C leek het wel april !!. Het vorige decemberrecord, 7,3 C in 1974, werd met ruim twee graden overschreden. De laatste koude december was  2010. Toen was het ook  koud namelijk gemiddeld  -1,1 C, de koudste december sinds 1969. (Bron Jan Visser )

De bezem gaat door de atmosfeer en het kwik loopt steeds verder op. Met
Kerst in de dubbele cijfers, dus (roomboter) zacht en veel wind, matig tot krachtig, kracht 4 tot 6 met uitschieters in 7 zijn mogelijk. En zo krijgen we geen witte Kerst en geen groene Kerst maar een winderige Kerst ! En zacht, vorig jaar De Bilt beide kerstdagen 14.0 C en 14.4 C en Eelde deed er niet voor onder met 13.3 C en 13.9 C. Ook Zuidhorn deed vrolijk mee met de warmte en 14.0 C. Maar ik denk niet dat het nu weer zo warm  verloopt. 

Op eerste Kerstdag is het bewolkt is er mogelijk af en toe wat lichte motregen mogelijk. Ondanks de bewolking is het zeer zacht voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen rond 11 tot 13 graden. Afgelopen nacht niet kouder dan 7.7 C.  Er staat wederom een stevige west- tot zuidwestenwind, boven land matig tot krachtig.

In de nacht naar tweede Kerstdag blijft het bewolkt en kan lichte motregen vallen. Tegen het einde van de nacht bereikt een gebied met regen het noordwesten. De minimumtemperaturen liggen rond 10 C dus daalt nauwelijks. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

De regen trekt op 2e Kerstdag weg naar het z/oosten en wordt het droog en kan de zon op veel plaatsen doorbreken. Wel neemt de kans in de avond op enkele regenbuien toe. De maximumtemperatuur wordt aan het begin van de ochtend al bereikt en ligt rond 10 C. Na de passage van mogelijk enkele buien komen we in de koudere lucht en daalt het kwik in de namiddag naar een graad of 7. De wind draait in de ochtend naar het westen en is matig tot  krachtig en mogelijk tot hard, windkracht 4 tot 6 en mogelijk even hard kracht 7, onstuimig dus.

Vooruitzichten: Vanaf dinsdag rustig en droog weer en af en toe zon. In de nacht kans op mist. De wind gaat aan de ketting dus het onstuimige karakter van het weer raken we kwijt. Middagtemperaturen dalend naar enkele graden boven het vriespunt, in de nachten kans op lichte vorst, zoals het hoort.

 

Zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 7 jan 2016
  • 7 jan 2016-25

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn