Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  7 mei 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 7 mei 2013
7 mei 2013-2

Het weer opgesteld op dinsdag 7 mei 2013 om  19.00 uur

Volgende update: woensdag 8 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: woensdag:  5.57 uur, onder om 21.16 uur


Op de foto: Eerst zonnig, later meer sluierbewolking voor de zon, wel de warmste dag van 2013, 24.5 C,  Zuidhorn, 7 mei 2013.


Dinsdag zon, later bewolkt en beetje regen, wel de warmste dag van het jaar !


Woensdag: Zonkracht:  5.0, niet langer dan  20 minuten onbeschermd zonnen !

De dinsdag begon zonnig en niets leek een warme dag in de weg te zitten. Het kwik rende snel boven de 20 graden om uit te komen op een zeer acceptabele 24.5 C als maximum, de warmste dag van het jaar. Later meer hoge bewolking en toename van de oostelijke wind, matig en soms vrij krachtig.

In de loop van de middag meer bewolking en tegen de avond wat lichte regen, niet veel, tegen het stuiven zullen we maar zeggen, want meer dan 0.3 mm kon ik niet uit de regenmeter halen. De radar zag er indrukwekkend uit, maar de werkelijkheid was anders. Wel gaf het buiten een heerlijke frisse geur na lange tijd van droogte. Uren zon vandaag 5.4 uur, totaal deze maand 59 uur

Komende avond bewolkt en nog steeds kans op enkele buien of buitjes. Het kwik daalt naar ongeveer 12 graden.

Woensdag eerst bewolkt en ook wat zon, in de loop van de dag een buienstoring van  ZW naar NO  over ons land. Dit kans enige regen opleveren en mogelijk een klap onweer. Voor de regen uit kan het nog 19 graden worden. De wind is matig en soms vrij krachtig uit ZW.

Hemelvaarstdag zon en bewolking en meest droog met een maximum van 16 graden, geen verkeerde dag zoals het nu lijkt.

De rest van de week veel:  Bewolking, ook wat zon,  ook enkele buien maar de droge perioden overheersen dus het valt wel een beetje mee of tegen als je veel regen wilt. Wel doet de temperatuur een stap terug naar ongeveer 15 graden.

 

Onweer: De kans op onweer neemt vanaf mei sterk toe !

Wanneer onweer wordt verwacht moet altijd rekening worden gehouden met een kans op lokaal heftig weer, zoals windstoten, zware regen of hagel. Hoe groot die kansen zijn wordt in de weersverwachtingen verwoord. Hoe zwaar de buien worden is in de regel pas kort tevoren vast te stellen.


Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, zoals grote temperatuurverschillen, vochtige lucht en een sterke wind op grote hoogte in de atmosfeer. Bovendien hangt de intensiteit van het onweer af van het tijdstip van de dag waarop de buien passeren. In de zomerperiode is de kans op zware buien in de avond en het begin van de nacht in het algemeen het grootst.

De activiteit van de buien kan lokaal verschillen. De buien kunnen zich beperken tot een deel van het land, maar kunnen zich ook groeperen tot een actieve buienlijn of een buiengebied dat over een groter deel van het land trekt.

Op de ene plaats kunnen tientallen millimeters regen vallen, terwijl het op enkele kilometers afstand droog blijft. Ook windstoten en hagel kunnen heel plaatselijk optreden en op de ene plaats heftiger zijn dan elders.Uit de tijd tussen bliksem en donder is af te leiden of het onweer in de buurt is. Het geluid legt in drie seconden een afstand van ongeveer 1 kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksemontlading volgt is het onweer gevaarlijk dichtbij.

In het verkeer kan onweer gevaar opleveren, niet alleen vanwege windstoten en zware regen maar ook omdat talrijke bliksemflitsen verblindend kunnen zijn. Bron KNMI.

 

Weerweetjes..............11 - 14 mei     IJSHEILIGEN     

Voor ijsheiligen de bloemen buiten,
veelal kun je daar naar fluiten,
wacht af tot ze zijn voorbij,
de bloemen zijn u daarvoor blij. 

Het kan vriezen tot in mei,
tot de IJsheiligen zijn voorbij,
Mamertus en Pancraas,
Servatius en Bonifaas.
        
Pancraas. Servaas en Bonifaas,
geven ijs en vorst helaas.

 


Het weer om 19.00 uur in Zuidhorn ( gr )

* zwaar bewolkt na wat licht gespetter.

* barometer: 1015.7 hPa

* temperatuur om 19.00 uur: 17.2 C

* wind: NO, max 1.9 meter per sec, kracht 2 .

* relatiefvochtigheid : 74 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn