Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 27 september 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 27 september 2013
27 sept 2013-2

Het weer opgesteld op vrijdag 27 september 2013 om 13.00 uur

Op de foto: Fraaie zonsopkomst vanmorgen boven de stad Groningen,  27 sept 2013.

Vrijdag zonovergoten na koude nacht, Zaterdag veel zon wel meer wind.

De vrijdag begon koud met een minimum van 4.5 C in Zuidhorn, de koudste nacht sinds 29 mei 2013. Buiten de bebouwde kom enkele ondiepe mistbanken en zelfs op enkele plaatsen vorst aan de grond. Overdag veel zon, 9.9 uur en een zwakke tot matige oostelijke wind. Maximum vrijdag 16.9 C. Een heerlijke herfstdag !

Komende nacht opnieuw een koude nacht  met een minimum van  3 tot 5 graden.

Zaterdag overdag veel zon, ook een toenemende oostelijke wind, soms vrij krachtig dus voor het gevoel een tikkeltje schraal. Maar met veel zon een heerlijke herfstdag. Ook zondag flinke perioden met zon, overdag 14 tot 17 graden en droog bij een oostelijke wind. Begin volgende week blijft dit meest droge weer nog even aanhouden. Genieten zou ik zeggen !                                                                                                                                       

Weerweetjes:.................... Grondvorst

Onder invloed van een hogedrukas boven het noorden van het land verliep de nacht van donderdag op vrijdag erg rustig en meest helder. In de relatief droge lucht kon de temperatuur daardoor sterk onderuit gaan met op een aantal plaatsen zelfs een witte waas van ijskristallen op het gras en lage planten.  Hiermee hebben we nu dus officieel de eerste vorst aan de grond van het seizoen te pakken.

Op twee officiële KNMI-weerstations zijn op klomphoogte temperaturen onder nul gemeten. Heino was koploper met een minimumtemperatuur van -1,8°C, maar Enschede (vliegveld Twente) deed daar met -1,7°C niet veel voor onder. Op de ‘normale’ waarnemingshoogte van anderhalve meter is het echter nergens in Nederland tot vorst gekomen met 1,7°C als laagste waarde in Enschede.

In Enschede en Heino zijn de gemeten tien centimeter temperaturen goed voor dagrecords. Dat betekent dat het niet eerder in de metingen op 27 september op dichtbij de grond zo koud is geweest als afgelopen nacht. In Enschede stond het oude record op -1,2°C in 2008; in Heino was dit 0,9°C in 2008. Toch is het in het verleden in de laatste fase van september een stuk kouder geweest. Zo staat het kouderecord voor de derde decade van september op naam van zowel Soesterberg als Enschede waar het op 30 september 1969 op neushoogte 1,5°C vroor. Ook vorig jaar was het behoorlijk koud met op 23 september -0,6°C in Enschede en op tien centimeter hoogte daar zelfs -4,7°C!

Grondvorst óf nachtvorst
Als de temperatuur op een hoogte van tien centimeter boven het bodemoppervlak onder nul daalt, spreken we van vorst aan de grond. Dit werd vroeger ook wel nachtvorst genoemd doordat dit een nachtelijk verschijnsel is, maar dit leidde tot verwarring met nachtelijke vorst op anderhalve meter hoogte. Vandaar dat we tegenwoordig de term nachtvorst niet of nauwelijks meer gebruiken.

Waarom meten we op 10 cm hoogte
In een weerbericht worden zelden temperaturen op een hoogte van tien centimeter genoemd. Toch is het vooral voor de agrarische sector van groot belang om te weten of de temperaturen dichtbij het aardoppervlak in de buurt van het vriespunt komt. Tijdens heldere en rustige nachten kan het vlak boven de grond namelijk sterker afkoelen dan op neushoogte. Lage planten kunnen dan bevriezen, terwijl de luchttemperatuur ruim een meter hoger nog boven het vriespunt ligt. Enkele objecten die gemakkelijk hun warmte uitstralen kunnen ook op grotere hoogte bevriezen, terwijl de temperatuur van de lucht nog boven nul is. Dit verklaart waarom afgelopen nacht ook op enkele auto’s een dun ijslaagje werd aangetroffen.

Eerste grondvorst van het seizoen
Dit jaar noteren we dus op 27 september de eerste keer vorst aan de grond, maar hoe vroeg in het seizoen is dit eigenlijk? Het is vrij vroeg in het seizoen, maar het kan nog een stuk eerder in de herfstmaand voorkomen. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we op 1 september al de eerste grondvorst te pakken met in Enschede op klomphoogte -0,4°C. Het kan echter nog eerder in het seizoen, want op 22 augustus 1973 werd in hetzelfde Enschede al een temperatuur van -2,2°C gemeten vlak boven de grond. Op basis van de gemiddelde waarnemingen over dertig jaar tijd mogen we in De Bilt in september een grondvorstdag verwachten. Dat is tot nu toe nog niet voorgekomen, dus zo bijzonder is de kou van afgelopen nacht niet.
Overigens moet wel opgemerkt worden dat een weerstation niet altijd een afspiegeling van de omgeving is. Op beschutte plekken boven droge zandgronden zou het best kouder geweest kunnen zijn.

Bron: Meteo consult

zonnige groet, Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn