Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  27 oktober 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 27 oktober 2012
27 okt 2012-2

Het weer opgesteld op zaterdag 27 oktober 2012 om 19.00 uur :

Volgende update: Zondag 28 oktober 19.00 uur.


Zon op morgen: 7.28 uur, zon onder: 17.19 uur.


Op de foto: Vanmorgen  gladheid door bevriezing van natte weggedeelten op met name bruggen en resten van hagel en natte sneeuw afgelopen nacht,  Zuidhorn 27 oktober 2012.


                                   Zaterdag koud, enkele winterse buien en veel zon.

De zaterdag begon in de vroege ochtend met gladheid op met name bruggetjes. Afgelopen nacht buien met natte sneeuw en hagel en het kwik daalde op normale waarnemingshoogte naar + 1.3 C aan de grond enkele graden lager. Overdag enkele buitjes met hagel en in de middag veel zon, totaal  vandaag 5.2 uur. Het werd maximaal 7.6 C. De wind was meest zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Zaterdagavond opklaringen en bij wegvallende wind kan het kwik opnieuw onderuit gaan naar waarden rond het vriespunt of zelfs iets daaronder. er is kleine kans op enkele winterse bui en het kan opnieuw glad worden.

Zondag overdag eerst geregeld de zon in de loop van de dag meer bewoking en in de avond mogelijk de eerste lichte neerslag. Het wordt bij een naar Z/west draaiende wind ongeveer 9 graden.

Maandag nog af en toe regen en weinig zon, de rest van de week ongeveer 10 graden  en de nachten verlopen dan weer vorstvrij.

 


Weerweetje: Zomertijd, wintertijd hoe zit dat eigenlijk?

Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar dus achteruit !

In de nacht van zaterdag op zondag om drie uur worden de klokken weer een uur teruggezet en maakt de zomertijd plaats voor de wintertijd. De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.


Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich natuurlijk niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.

In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht of vroeg in de ochtend gemeten.

 


Het weer opgesteld om 19.00 uur


* neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur:  0.9 mm, afgelopen 24 uur: 3.4 mm, deze maand 107.0 mm, hele jaar: 735.2 mm.
*  temperatuur om 19.00 uur: 3.7 C
*  lichtbewolkt
*  wind: NNO, max tot 1.9 meter per sec, kracht 1 tot 2
* barometer: 1011.6 hPa
* relatiefvochtigheid: 80 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn