Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  27 juni 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 27 juni 2013
17 mei 2013

Het weer opgesteld op donderdag 27 juni 2013 om 16.00 uur

Volgende update: vrijdag 28 juni 2013 om 19.00 uur.

Zon op: vrijdag 5.22 uur, onder om  22.04 uur


Op de foto: Meest bewolkt en grijs en af en toe wat neerslag, Zuidhorn 27 juni 2013.

                                                  
           Donderdag was meest bewolkt, en soms wat lichte regen !

ZONKRACHT  6.6 donderdag:  DUS NIET LANGER  dan 15 minuten onbeschermd zonnen !


De donderdag verliep meest bewolkt en periodiek soms wat lichte neerslag, veel viel er niet, tot 16.00 uur slechts 0.4 mm dus dat tikt niet echt aan. De radar ziet er indrukwekkend uit maar er viel, vooralsnog, niet veel. In de nacht een minimum van 9.2 C en overdag niet warmer dan 14.1 C en dat eind juni !

Donderdagavond en nacht kans op enige regen en ongeveer 9 graden. Vrijdag ook veel bewolking en enkele buien en overdag niet warmer dan 15 graden. Vrijdagavond en nacht weer enige regen en zaterdag verloopt ook niet geheel droog met een maximum van 16 graden. Zondag kruipt het kwik naar de warme grens van 20 graden.  Volgende week temperaturen oplopend naar ongeveer 20 graden.  Echt zomer noem ik het niet, want dit zijn normale temperaturen waar we "recht op hebben" voor zover we ergens recht op zouden hebben, begin juli.                                                                                                                                                                                                                                                                                           Weerweetjes: Schaapscheerderkoude
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.

De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou.

Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle juni zon.

Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen later in deze maand of begin juli wordt ook wel in verband gebracht met "Zevenslapersdag", oorspronkelijk op 27 juni. De datum is na de gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 tien dagen verschoven, zodat het tegenwoordig eigenlijk om 7 juli gaat.

De benaming "Zevenslapers" is gebaseerd op een legende over zeven jongelingen die vanwege de vervolging van christenen enkele honderden jaren na het begin van onze jaartelling op een berg bij Efeze (Turkije) in een grot moesten vluchten. Daar vielen ze in een diepe slaap tot ze bij toeval op, wat toen 27 juni was, werden ontdekt en wakker gemaakt (zie Zeven Slapers van Efeze). Regen op "Zevenslapersdag" zou 'garant' staan voor zeven natte weken. Het weer in Zuidhorn om 16.30 uur op 21 juni 2013

Het weer in Zuidhorn op 26 juni om 16.00 uur

* zwaarbewolkt

* temperatuur om 16.00 uur: 13.2 C

* wind: West, max 5.9 meter per sec, kracht 3 tot 4

* relatiefvochtigheid : 76 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn