Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  26 oktober 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 26 oktober 2012
26 okt 2012

Het weer opgesteld op vrijdag 26 oktober 2012 om 19.00 uur :

Volgende update: Zaterdag 27 oktober 19.00 uur.


Zon op morgen: 8.26 uur, zon onder: 18.21 uur.


Op de foto: Na een koude nacht met uitgebreid vorst aan de grond en vrij zonnige start, Zuidhorn 26 oktober 2012.


                                   Vrijdag was droog maar koud !

De vrijdag verliep ronduit koud maar droog. Na een minimum van  + 2.2 C en uitgebreid vorst aan de grond en maximum van  slechts 6.7 C, de koudste dag sinds 7 april 2012. Luchthaven  Eelde had aan de grond, klomphoogte: - 1.9 C vorst.  De zon was vooral in de ochtend aanwezig, in de middag nam de (hoge) bewolking toe waardoor de zon verdween als "achter matglas". Met een minimum relatiefvochtigheid van 45 % een droge dag.

Vrijdagavond van het Noorden uit kans op enkele winterse buien met hagel. De barometer is flink aan het dalen. Later in de nacht opklaringen en dan kan het kwik dalen naar temperaturen rond het vriespunt en kans op gladheid op een viaduct of een (houten)brug.

Zaterdag overdag kans op een winterse bui, maar in de middag ook perioden met zon. Het wordt maximaal 6 graden dus een koude dag bij een matige en soms vrij krachtige koude noordelijke wind.

De nacht van zaterdag op zondag, als de klok 1 uur achteruit gaat, opnieuw een koude nacht met temperaturen rond het vriespunt of zelfs daaronder.

Zondag overdag meest droog zon en bewolking en maximaal 8 graden.

De rest van de week licht wisselvallig iets minder koude nachten en maximaal 10 graden.


Weerweetje: Zomertijd, wintertijd hoe zit dat eigenlijk?

Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar dus achteruit !

In de nacht van zaterdag op zondag om drie uur worden de klokken weer een uur teruggezet en maakt de zomertijd plaats voor de wintertijd. De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.


Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich natuurlijk niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.

In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht of vroeg in de ochtend gemeten.

 

Het weer opgesteld om 19.00 uur


* neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur:  0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.9 mm, deze maand 103.6 mm, hele jaar: 731.8 mm.
*  temperatuur om 19.00 uur: 3.1 C
*  halfbewolkt
*  wind: ONO, max tot 0.9 meter per sec, kracht 1
* barometer: 1008.2 hPa
* relatiefvochtigheid: 76 %

 

 

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn