Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  26 januari 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 26 januari 2013
26 jan 2013-32

Het weer opgesteld op zaterdag 26 januari 2013 om 17.00 uur :

Volgende update: zondag 27 januari 2013 om 19.00 uur.

Op de foto: Zaterdag de 12e ijsdag met in de middag licht en soms matige sneeuwval, Zuidhorn 26 januari  2013.

 Zaterdag in de middag enige tijd sneeuw en 12e ijsdag !


De zaterdag was in de ochtend droog na een nacht met lichte vorst  - 4.9 C als minimum. De zonsopkomst was mooi rood gekleurd: "Morgenrood, water in de sloot" was eigenlijk: "Morgenrood, sneeuw in de sloot".

Het kwik liep op naar - 1.2 C als maximum de 12e ijsdag was een feit. Toch  is het nog even afwachten of de temperatuur niet verder op loopt. Den Helder bijvoorbeeld om 17.00 uur bijna 3 graden in de plus. De wind nam sterk toe van zwak naar matig tot vrij krachtige uit ZZW, een windrichting die we de laatste weken niet veel hebben gehad. Het voelde ook kouder aan dan de temperatuur op de thermometer aangaf. Er kwam in de middag enige tijd lichte sneeuw en matige sneeuw, zodat het sneeuwdek 1 centimeter verse sneeuw opleverde.

De weerpreuk zegt het al: Een dooi zonder regen en wind, is het niet waard dat het begint. Dooiweer zonder doorstaande z/westelijke wind en zonder regen is geen teken dat de dooi serieus doorzet. Morgen is daar wel sprake van: de wind blaast stevig door en er valt enige regen. Het zal nog wel even duren voor alle sneeuw is verdwenen met mogelijk wateroverlast door smeltwater.

Komende avond en nacht kans op opklaringen en temperaturen rond of  onder het vriespunt. Het kan mistig worden, warmere lucht over koude (water)oppervlakten koelt af en geeft mist, vooral bij zee en het ijsselmeer en grote meren is dat het geval.

Zondag verder oplopende temperaturen met sneeuw, mogelijk ijzel en later regen. Het kwik loopt op naar 4 tot 6 graden hoewel het wel moeizaam gaat, koude lucht is "plakkerig van aard" en is niet zonder slag of stoot weg.

De rest van de week: dagelijks regen, in de nachten eerst dicht bij het vriespunt door opvriezing. Het kan dus glad worden ook al geeft de thermometer ruim in de plus aan ! Overdag 7 tot 10 graden, een beetje voorjaar, maar het weerbeeld is meer herfst ! De winter is voorlopig op een zijspoor gezet !

Het koudegetal in Zuidhorn staat nu op 58.2 punten en dat is een normale winter. Zie onderstaande tabel. Ook al krijgen we alleen nog maar hoge temperaturen een normale winter hebben we al te pakken.

Koudegetal Hellmann (H) Classificatie
H > 300 Streng
H > 160 Zeer koud
H > 100 Koud
H < 100 Normaal
H < 40 Zacht
H < 20 Zeer zacht
H < 10 Buitengewoon zacht


Weerweetjes : Dooi, hoe zit dat eigenlijk ?


Van dooi is in het algemeen sprake na een vorstperiode tot ongeveer één etmaal na het einde van de vorst. Weerkundigen spreken daarna eventueel nog over aanhoudende- of doorzettende dooi. Loopt de temperatuur niet verder op dan 4 graden boven het vriespunt, dan wordt dat lichte dooi genoemd. Zet de dooi niet door dan spreekt men van aarzelende dooi.


Dooi kan problemen opleveren voor het wegverkeer, openbaar vervoer en vliegverkeer, niet alleen vanwege gladheid door sneeuw, ijzel of opvriezing, maar ook omdat dan gemakkelijk mist kan ontstaan. Vooral bij aarzelende dooi kan de overlast groot zijn en lang duren. Soms vormt zich een centimeters dikke ijslaag die schade kan veroorzaken.

Na een vorstperiode zit de vorst nog een tijd in de grond, waardoor het aan het aardoppervlak bij helder weer in de nacht weer snel zal vriezen. Deze verraderlijke vorm van gladheid, die zeer plotseling kan optreden, wordt opvriezing genoemd. Weggebruikers, ook wandelaars en fietsers moeten ook na de vorstperiode bedacht zijn op gevaarlijke gladheid.


In het overgangsgebied met de zachtere lucht kan neerslag vallen. Door de grote verschillen in temperatuur die kunnen optreden kan de neerslag soms intensiever worden.

Afhankelijk van de snelheid waarmee de dooi intreedt en de zachtere lucht vordert kan er eerst sneeuw vallen, die overgaat in natte sneeuw (dikkere vlokken), ijsregen en uiteindelijk in regen. Op een nog bevroren ondergrond kan dat ijs worden en gladheid veroorzaken.

Zet de dooi niet door en wint de vorst weer terrein dan kan de regen opnieuw in sneeuw overgaan. Bij een snelle dooi-inval, waarbij het nabij het aardoppervlak nog vriest, begint het soms meteen te regenen, waarbij de druppels in de vrieslucht of op het aardoppervlak bevriezen. In de weerberichten wordt dit ijzel of ijsregen genoemd. Voor het wegverkeer is dat zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid (ijs)regen kan onder deze omstandigheden de wegen al spiegelglad maken.

Wanneer de zachtere lucht over het koudere aardoppervlak, een smeltende ijsvlakte of een sneeuwlaag stroomt, vormt zich door afkoeling mist, zogenaamde dooimist. Bij invallende dooi wordt het zicht meestal slechter en kan zelfs dichte tot zeer dichte mist ontstaan.

Dooimist ontstaat bij aanvoer van zachte lucht, zodat het bij deze vorm van mist soms ook flink kan waaien. Langs de oevers van het IJsselmeer, waar de lucht wordt aangevoerd over een ijsvlakte kan het nog dagen na het eind van de vorstperiode mistig zijn en blijft ook de temperatuur lager dan elders in het land. Wanneer het bovendien hard waait gaat het ijs kruien. Bron : KNMI

Het weer om 17.00 uur in Zuidhorn:

*  temperatuur om 17.00 uur:  - 1.2 C

*  geheelbewolkt

* maximum temperatuur :  - 1.2  C
* wind: ZZW, max tot 8.5 meter per sec, kracht 4 tot 5.
* barometer: 1007.3 hPa
* relatiefvochtigheid: 92 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn