Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 25 september 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 september 2013
22 mei 2013

Het weer opgesteld op woensdag 25 september 2013 om 19.00 uur

Op de foto: donderdag eindelijk weer eens de zon erbij ?

Woensdag meest bewolkt, donderdag de bezem door de atmosfeer, mogelijk weer de zon erbij ?

De woensdag verloopt meest bewolkt met soms een spat motregen. Dit alles bij een zwakke tot matige oostelijke wind. Afgelopen nacht vrij zacht voor de tijd van het jaar met een minimum van 13.6 C, overdag maximaal 16.7 graden. Komende avond en nacht meest bewolkt en ongeveer 11 graden en toenemende N/O wind. De barometer is inmiddels gedaald van 1025 hPa op maandag naar 1009 hPa op de woensdag, een teken dat het hogedrukgebied "aan de wandel" is gegaan. De wind  woensdag overdag meest zwak uit oostelijke richtingen.

Donderdag kan de zon, na aantal meest sombere dagen, weer eens te voorschijn komen. Er komt meer wind dus kan eindelijk die wolkenmassa die ons al dagen somber weer heeft bezorgd, opgeruimd worden. De bezemdoor de atmosfeer !!  Het kwik kan bij af en toe zon maar ook bewolking oplopen naar ongeveer 15 graden. Dit alles bij een matige N/oostelijke wind. De wind blijft de komende dagen in de oosthoek en voert iets drogere lucht aan waarin af en toe ook de zon te voorschijn kan komen. Met een maximum van 15 tot 18 graden aangenaam nazomerweer. Afwachten natuurlijk of we de zon af en toe te zien krijgen want dat blijft altijd afwachten. De kans op enige neerslag van betekenins is vooralsnog klein.

                                                                                                                                                                                                 
Weerweetjes..........hogedrukweer niet altijd mooi weer !!

Dit weekend ligt er een hogedrukgebied boven onze omgeving en dat maakt dat het kalm weer wordt met weinig wind en geregeld wat zonneschijn. Dit laatste is echter nog wel een vrij onzekere factor. Mist, nevel en laaghangende wolkenvelden kunnen namelijk gemakkelijk roet in het eten gooien. In deze tijd van het jaar komt de zon steeds lager te staan en wordt dus minder sterk. Ze krijgt dan ook geleidelijk meer moeite om de grijzigheid die in de nachten kan ontstaan, weg te branden en dat resulteert, ondanks het hogedrukgebied boven ons hoofd, in soms minder mooie dagen dan verwacht.

Zondag gaat de herfst officieel van start. De zon gaat met de ingang van dit seizoen door het zogeheten herfstpunt en staat dan precies boven de evenaar. Dag en nacht duren dan vrijwel even lang. Daarna zakt de zon verder zuidwaarts richting de Steenbokskeerkring. De dagen worden dan steeds een beetje korter. Mede door de kortere daglengte en de lagere stand van de zon wordt het dan ook geleidelijk kouder. Maar er zijn soms ook weer oplevingen en dan spreken we van een Indian Summer of in het Nederlands: een oudewijvenzomer.
Vanaf vrijdag jl. bouwt een hogedrukgebied dat boven de Azoren ligt zich steeds verder uit onze kant op. De atmosfeer stabiliseert op dat moment en de buiigheid wordt daardoor in de loop van de dag al grotendeels onderdrukt. Het weekend verloopt vervolgens helemaal droog. Ook staat er nauwelijks wind vanuit het zuidwesten tot westen en komt de zon er af en toe bij, maar qua zonuren kan het ook zomaar eens flink tegenvallen. De aangevoerde lucht vanaf zee is nog tamelijk vochtig en dat werkt de vorming van bewolking, maar vooral ook mist en nevel sterk in de hand.

Vorming van mist
Vooral in de nachten als het snel afkoelt en er bovendien weinig wind staat, ontstaat gemakkelijk wat grijzigheid. Koude lucht kan namelijk minder vocht bevatten dan warme lucht. Als de lucht afkoelt, neemt de luchtvochtigheid dan ook toe. Op een gegeven moment wordt de dauwpuntstemperatuur bereikt en dat betekent dat de luchtvochtigheid dan 100 procent is. Een mistbank is dan geboren.

De factor wind
De nachtelijke afkoeling is echter ook afhankelijk van de wind. ’s Nachts koelt het aan de grond sterk af. Hoger in de lucht is de temperatuurdaling minder sterk. Blijft het ’s nachts waaien, dan worden deze twee luchtlagen gemengd en koelt de lucht veel minder sterk af. Indien de wind grotendeels wegvalt, zoals komend weekend, koelt de lucht veel meer af. De mistkansen zijn dan ook groter.

Hardnekkig
Vooral in de nachten zijn de omstandigheden voor de vorming van mist groot. Het klaart flink op en de wind valt grotendeels weg. De afkoeling gaat dus snel en veel vocht is voorhanden. Op grote schaal zullen zich dus mistbanken en nevelvelden vormen, waarbij het soms echt potdicht zit en de zichten terug lopen tot minder dan 100 meter. In de herfst staat de zon zoals eerder gezegd veel minder loodrecht boven ons hoofd dan in de zomer. Een bundel zonnestralen moet hierdoor een groter oppervlak verwarmen en zijn krachten dus meer spreiden. De zon is dus veel minder krachtig en derhalve minder goed in staat om de mist weg te branden. In de loop van de ochtend zal de mist wel iets gaan optrekken, maar overdag tijdelijk overgaan in laaghangende wolkenvelden. Wat de zon betreft kan het plaatselijk dus nog wel eens tegenvallen.

Verschillen
Daarbij moet wel gezegd worden dat het op de ene plek sneller zal gaan dan op de andere. En op de plaatsen waar de zon sneller weet door te breken, komt de temperatuur dan uiteindelijk uit op een graad of 20. Op de plekken waar het langer grijs blijft, komt het kwik simpelweg minder hoog uit.

Bron: Meteo Consult

Zonnige groet                                                                                                                                                                                              Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn