Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 25 sept. 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 september 2012
25 sept 2012-2

Het weer opgesteld op 25 september 2012 om 19.00 uur :

Volgende update: woensdag 26 september 20.00 uur.


.

Zon op morgen: 7.32 uur, zon onder: 19.30 uur.

Op de foto:  Prachtige dreigende wolkenluchten  omgeving Zuidhorn,  25 september 2012.


                     Dinsdag minder buien en af en toe zon !!


De dinsdag verliep minder onstuimig dan de maandag. Er was nog wel veel wind, kracht 4 tot 5 met uitschieters in kracht 6 uit zuidelijke richtingen, maar op een enkele bui na overdag 0.2 mm, bleef het droog. De zon scheen nog 3.8 uur. Het werd maximaal 17.0 C. De barometer staat nog steeds laag,  995.1 hPa, teken dat lagedruk dicht in de buurt zit ! 

Dinsdagavond nog steeds kans op een enkele bui en ongeveer 12 graden.

Woensdag wisselend bewolkt, kans op enkele buien en ongeveer 17 graden.

De rest van de week minder neerslag en weinig verandering in temperatuur.

 

Weerweetjes, dan weten we het weer.............lagedrukgebieden, hoe zit dat ?

Op de weerkaart zijn meestal wel een aantal lagedrukgebieden te vinden. Duitse weerkundigen geven namen aan hoge- en lagedrukgebieden om ze te kunnen onderscheiden.

In de buurt zo'n lagedrukgebied, ook wel depressie genoemd, is het weer meestal niet zo best met regen en wind. Behalve in het centrum van het lagedrukgebied. Als dat passeert klaart het vaak enige tijd op en valt de wind korte tijd vrijwel weg.Lagedrukgebieden ontstaan vaak op de scheiding van warme en vochtige lucht in het zuiden en koudere lucht en drogere lucht in het noorden. In de overgangszone ontstaan kleine golfjes in de lucht, die samenhangen met sterke luchtstromingen op 5 tot 10 kilometer hoogte. Zo'n golfje kan vergezeld gaan van dalingen van de luchtdruk aan het aardoppervlak.

De stijgende luchtbewegingen, die dan optreden, kunnen verder versterken waardoor een klein golfje uitgroeit tot een gebied van lagedruk met een omvang van soms honderden kilometers. In een lagedrukgebied is, zoals het woord al zegt, de luchtdruk laag ten opzichte van de omgeving. In het centrum wordt de laagste druk gemeten.

Lucht heeft de neiging van hoge naar lage druk te stromen. Vandaar dat de wind richting lagedrukcentrum waait alleen niet in een rechte lijn. Mede door de draaiing van de aarde stroomt de lucht spiraalsgewijs naar het centrum met de laagste luchtdruk. Op dezelfde manier zoals dat gebeurt met water dat in een leeglopend band naar het putje stroomt.

De naar het lagedrukcentrum stromende lucht kan uiteindelijk alleen maar naar boven uitwijken. Daarbij koelt de lucht af en kunnen wolken met neerslag ontstaan. In de kern van het lagedrukgebied kan de luchtdruk erg laag worden. Meteorologen noemen dat een diepe depressie of een stormdepressie.

De luchtdrukverschillen over kleine afstanden zijn dan groot waardoor het hard kan waaien. Bij nadering van een lagedrukgebied trekt de wind meestal aan en draait deze in een richting tegen de wijzers van de klok, meestal naar zuid tot zuidoost of oost als de depressie ten zuiden van ons passeert. Als het centrum van het lagedrukgebied gepasseerd is draait de wind naar west tot noord en wordt het meestal kouder met buiig weer. Lagedrukgebieden blijven in het algemeen zo'n 3 tot 10 dagen bestaan en kunnen dus heel hardnekkig zijn.

 

Het weer opgesteld om 19.00 uur, 25 september 2012

* neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur:  0.2 mm, afgelopen 24 uur: 4.2 mm, deze maand 55.8 mm, hele jaar: 605.7 mm.
*  temperatuur om 19.00 uur: 14.4 C
*  halfbewolkt
*  wind: Zuid, max tot 7.8 meter per sec, kracht 4.
* barometer: 999.5 hPa
* relatiefvochtigheid : 80 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn