Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  25 juni 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 juni 2013
25 juni 2013-6

Het weer opgesteld op dinsdag 25 juni 2013 om 17.00 uur

Volgende update: woensdag 26 juni 2013 om 19.00 uur.

Zon op: woensad 5.22 uur, onder om  22.04 uur


Op de foto: Veel wind, in de middag ook geregeld zon, Zuidhorn, 25 juni 2013.

                                                    
                     Dinsdag in de ochtend bewolkt, in de middag veel zon !

ZONKRACHT  6.2 woensdag:  DUS NIET LANGER  dan 20 minuten onbeschermd zonnen !


Vrijdag 21 juni om 7.04 uur staat volgens de sterrenkundige indeling de zomer van 2013 op de kalender. De zomer duurt dit jaar tot 22 september. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar, die met 16 uur en 45 minuten uur duurt van 5:19 uur tot 22:04 uur (lokale tijd).

De dinsdag verliep op een enkel buitje na droog. In de ochtend meest bewolkt maar in de middag kwam de zon goed te voorschijn en fraaie wolkenluchten. In  de nacht een minimum van 8.1 C en overdag tijdens lange opklaringen 17.1 C. Er stond veel wind, kracht 4 tot 5. Totaal aan neerslag deze maand 67.4 mm. Toch stijgt de barometer flink nu 1027.6 Hpa, teken dat het hogedrukgebied steeds meer invloed probeert krijgt op ons weer. Alleen de windrichting is niet goed, voor zover je over goed of fout kunt spreken. De wind blijft bij ons de komende dag WNW en het zeewater is 12 tot 15 graden dus de warmte komt niet uit die hoek.

Dinsdagavond opklaringen later ook bewolking en minumum ongeveer 10 graden.

Woensdag bewolkt en af en toe wat zon. De kans op enkele bui is niet groot bij een maximum van 18 graden. Dit is ook de tendens voor de komende week. Dagelijks kleine kans op een bui of wat regen, ook wel droge en zonnige momenten en tijdens lange opklaringen 18 graden maar blijft het een bewolkte dag dan is het met een maximum van 16 tot 17 graden aanhoudend veel te koel. De "dikke twintigers" krijgen we voorlopig niet maar vanaf volgende week lijkt juli een goede start te maken met warmer weer, maar dat is nog ver weg.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Weerweetjes: Schaapscheerderkoude
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.

De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou.

Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle juni zon.

Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen later in deze maand of begin juli wordt ook wel in verband gebracht met "Zevenslapersdag", oorspronkelijk op 27 juni. De datum is na de gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 tien dagen verschoven, zodat het tegenwoordig eigenlijk om 7 juli gaat.

De benaming "Zevenslapers" is gebaseerd op een legende over zeven jongelingen die vanwege de vervolging van christenen enkele honderden jaren na het begin van onze jaartelling op een berg bij Efeze (Turkije) in een grot moesten vluchten. Daar vielen ze in een diepe slaap tot ze bij toeval op, wat toen 27 juni was, werden ontdekt en wakker gemaakt (zie Zeven Slapers van Efeze). Regen op "Zevenslapersdag" zou 'garant' staan voor zeven natte weken. Het weer in Zuidhorn om 16.30 uur op 21 juni 2013

Het weer in Zuidhorn op 25 juni om 17.00 uur

* halfbewolkt

* temperatuur om 17.00 uur: 15.7 C

* wind: WNW, max 7.4 meter per sec, kracht 4

* relatiefvochtigheid : 54 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn