Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  25 december 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 december 2012
25 dec 2012

Het weer opgesteld op 1e Kerstdag 25 december 2012 om 18.00 uur :

Volgende update:   27 december 2012 om 19.00 uur.

Op de foto: Na dagen met weinig zon in de middag enkele voorzichtige opklaringen tussen de buien door, omgeving Groningen, 25 december 2012.
     

1e Kerstdag in de ochtend regen, in de middag tijdelijk droog en wat zon later buien.

De 1e Kerstdag verliep net als als de vorige 17 dagen in december, met regen !In de Kerstnacht tijdelijk veel wind en gisteravond een maximum van 11.6 C  !!om 20.16 uur en een maximale windstoot van 66 km per uur, onstuimige avond dus.

In de nacht regen en ook in de ochtend van 1e Kerstdag niet droog. Het kwik liep op naar 8.4 C en in de middag tijdelijk even droog en zelfs wat voorzichtige opklaringen. Aan het eind van de middag weer buien. Totaal aan neerslag overdag 3.3 mm, totaal afgelopen 24 uur 7.9 mm, deze maand loopt de teller verder op naar inmiddels  108.9 mm. 1e Kerstdag avond eerst nog enkele buien en opklaringen en ongeveer 7 graden, in de nacht meest droog.

2e Kerstdag lijkt een aardige dag te worden, niet dat het geheel droog blijft maar het aantal buien is wel minder dan vandaag. Er is opnieuw kans op wat zon. In de avond neemt de bewolking weer toe op nadering van een nieuw portie regen.

Donderdag af en toe regen of buien en weinig zon, vrijdag tijdelijk iets kouder met in de nacht kans op lichte vorst.

Richting de jaarwisseling aanhoudend wisselvallig en temperaturen rond de 7 graden overdag en in de nachten enkele graden in de plus.

 

Weerweetje: witte kerst .... hoe zit dat eigenlijk ?

Kansen op een witte kerst:


Witte kerst, de ultieme wens van vele mensen aan het einde van het jaar. Sneeuwballen, een romantisch wandelingetje en een arrenslee door de straten. Het kan niet mooier. Het gebeurt soms en in 2009 en 2010 is het er dan eindelijk weer eens van gekomen: een WITTE KERST! Er moet wel gezegd worden dat de ene witte kerst de andere niet is. Want er is alleen een witte kerst als er alle twee kerstdagen sneeuw ligt in De Bilt. Eén dag sneeuw telt niet mee, en ook dagen met rijp op de bomen tellen niet.


Bovendien zijn er lokale verschillen. Zuid-Limburg krijgt de meeste sneeuw van Nederland, daar is het vaker een witte kerst. De kust heeft minder sneeuw, zeker sneeuw die blijft liggen. Tevens moet er een sneeuwlaag van minstens 1 cm liggen. Dat schort er ook wel eens aan, ondanks dat er dan een sneeuwbal van de auto kan worden gehaald.

Is een witte kerst een aanwijzing voor een koude winter? Van de 7 winters na een witte kerst waren 1907 en 1982 koud, 1941 was streng (inclusief de Elfstedentocht van 6 februari). Dat is een kleine aanwijzing, maar dat geldt dan vooral voor de maand december zelf. Januari lijkt na een witte kerst eerder zachter te zijn. Alleen januari 1941 was erg koud (gemiddeld -2,5). Een strenge januari komt vaker voor dan 1 op de 15 jaar. Het lijkt dan ook dat een witte kerst eerder een aanwijzing is voor een zachte winter dan voor een kouder vervolg.

Sneeuw op één kerstdag komt ongeveer eens in de 4 jaar voor.

Hoe zit het dan met het `Wheinachtstauwetter`, ofwel het dooiweer op kerstavond? Heel vaak gaat de temperatuur juist vlak voor de kerst omhoog, iets wat ook in Duitsland en de Alpen merkbaar is. Dat klopt. Er zijn aanwijzingen dat de grote luchtstromingen rond de Noordpool daar een rol in spelen. Juist in december of aan het einde van het jaar geven die aanleiding tot een westelijke stroming en depressies op de oceaan. Een sneeuw- of vorstperiode wordt dan snel om zeep geholpen.

Een ander nadeel van dit Weihnachtstauwetter is dat het rond kerst vaak tot gladheid komt. Een bekend voorbeeld is de avond van 1e kerstdag 1994. Een ijzelfront trok over en liet in het westen en midden een centimeters dikke ijslaag achter, die pas na 2 dagen was gesmolten. Er waren 1200 ongelukken en 12 doden. Ongelukken zijn rond de kerstdagen dan ook niet van de lucht.

Door de klimaatverandering neemt de kans op een witte kerst iets af, net als bij de Elfstedentocht. Maar het gaat nog eens gebeuren, al was vroeger natuurlijk alles beter.

"Vroeger was natuurlijk alles beter".
De voorzichtige verwachting is dat december dit jaar vrij zacht blijft. Of er dan sneeuw ligt tijdens de kerstdagen, is een kwestie van toeval. En laten we eerlijk zijn: één dag met sneeuwballen is ook mooi.

Bron: Jules Geirnaerdt Meteo, Ed Aldus, KNMI.


Het weer om  18.00 uur in Zuidhorn:

* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur: 3.3 mm, afgelopen 24 uur: 7.9 mm, totaal deze maand: 108.9 mm, totaal dit jaar: 902.5 mm

*  temperatuur om 18.00 uur:  7.8 C
*  zwaarbewolkt

* Maximum temperatuur :  8.4 C
*  wind: Zuid, max tot 5.7 meter per sec, kracht 3 tot 4
* barometer: 993.4 hPa
* relatiefvochtigheid: 94 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn