Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 24 sept. 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 24 september 2012
24 sept 2012-3

Het weer opgesteld op 24 september 2012 om 20.00 uur :

Volgende update: dinsdag 25 september 20.00 uur.


.

Zon op morgen: 7.31 uur, zon onder: 19.32 uur.

Op de foto:  chaotische wolkenluchten op deze onstuimige dag, Zuidhorn 24 september 2012.


                     Maandag onstuimig met veel wind en regen !


De maandag is zeer onstuimig verlopen, in de nacht al regen en ook overdag stevige buien met veel wind, max windstoot 55 km per uur, tot in  "kracht 7" ! elders in het land schade door de harde wind en storm, windkracht 9,  aan zee !

De maximum temperatuur hier was 16.2 C in het zuiden en westen van het land bijna 22 graden !!! Totaal aan neerslag afgelopen 24 uur 13.7 mm totaal deze maand 51.6 mm. Wie de barometer heeft bekeken ziet dat deze flink onderuit is gegaan naar 986.5 hpa als laagste stand vandaag ! 

Maandagavond en nacht nog steeds regen en iets afnemende wind en ongeveer 11 graden.

Dinsdag lijkt iets rustiger te verlopen maar wel enkele stevige buien en af en toe zon. Het wordt maximaal 17 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind.

De rest van de week wisselvallig en dagelijks buien of regen en 17 graden maximaal.

 


Weerweetjes, dan weten we het weer.............lagedrukgebieden, hoe zit dat ?

Op de weerkaart zijn meestal wel een aantal lagedrukgebieden te vinden. Duitse weerkundigen geven namen aan hoge- en lagedrukgebieden om ze te kunnen onderscheiden.

In de buurt zo'n lagedrukgebied, ook wel depressie genoemd, is het weer meestal niet zo best met regen en wind. Behalve in het centrum van het lagedrukgebied. Als dat passeert klaart het vaak enige tijd op en valt de wind korte tijd vrijwel weg.Lagedrukgebieden ontstaan vaak op de scheiding van warme en vochtige lucht in het zuiden en koudere lucht en drogere lucht in het noorden. In de overgangszone ontstaan kleine golfjes in de lucht, die samenhangen met sterke luchtstromingen op 5 tot 10 kilometer hoogte. Zo'n golfje kan vergezeld gaan van dalingen van de luchtdruk aan het aardoppervlak.

De stijgende luchtbewegingen, die dan optreden, kunnen verder versterken waardoor een klein golfje uitgroeit tot een gebied van lagedruk met een omvang van soms honderden kilometers. In een lagedrukgebied is, zoals het woord al zegt, de luchtdruk laag ten opzichte van de omgeving. In het centrum wordt de laagste druk gemeten.

Lucht heeft de neiging van hoge naar lage druk te stromen. Vandaar dat de wind richting lagedrukcentrum waait alleen niet in een rechte lijn. Mede door de draaiing van de aarde stroomt de lucht spiraalsgewijs naar het centrum met de laagste luchtdruk. Op dezelfde manier zoals dat gebeurt met water dat in een leeglopend band naar het putje stroomt.

De naar het lagedrukcentrum stromende lucht kan uiteindelijk alleen maar naar boven uitwijken. Daarbij koelt de lucht af en kunnen wolken met neerslag ontstaan. In de kern van het lagedrukgebied kan de luchtdruk erg laag worden. Meteorologen noemen dat een diepe depressie of een stormdepressie.

De luchtdrukverschillen over kleine afstanden zijn dan groot waardoor het hard kan waaien. Bij nadering van een lagedrukgebied trekt de wind meestal aan en draait deze in een richting tegen de wijzers van de klok, meestal naar zuid tot zuidoost of oost als de depressie ten zuiden van ons passeert. Als het centrum van het lagedrukgebied gepasseerd is draait de wind naar west tot noord en wordt het meestal kouder met buiig weer. Lagedrukgebieden blijven in het algemeen zo'n 3 tot 10 dagen bestaan en kunnen dus heel hardnekkig zijn.

 


Het weer opgesteld om 20.00 uur, 24 september 2012

* neerslag 8.00 uur tot 20.00 uur:  7.2 mm, afgelopen 24 uur: 6.5 mm, deze maand 13.7 mm, hele jaar: 601.5 mm.
*  temperatuur om 20.00 uur: 13.0 C
*  lichte regen
*  wind: ZZW, max tot 10.8 meter per sec, kracht 5.
* barometer: 988.7 hPa 
* relatiefvochtigheid : 91 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn