Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 24 mei 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 24 mei 2013
24 mei 2013-1

Het weer opgesteld op vrijdag 24 mei  2013 om 19.00 uur

Volgende update: zaterdag 25 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: zaterdag: 5.32 uur, onder om  21.42 uur


Op de foto: Vandaag een aardige dag, droog en af en toe zon, fietspad Zuidhorn - Den Horn op 24 mei 2013.

                                                                        
             Vrijdag was meest droog en af en toe zon, onweer in de avond!

Zaterdag: Zonkracht: indien onbewolkt 5.5, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !


De vrijdag begon fris na een heldere nacht. Aan de grond  op uitgebreide schaal vorst en autoruitenkraben voor de hele vroege vogels onder ons. Op normale waarnemingshoogte in Zuidhorn 2.0 C als minimum. Overdag kwam de zon af en toe goed te voorschijn en een veranderlijke wind zwak tot matig. Al met al geen verkeerde dag met een maximum van  14.4 C. Niet slecht voor eind maart...............mei bedoel ik ! Aan zon tot 19.00 uur 4.6 uur. Neerslag afgelopen 24 uur 0.0 mm. Elders buien, we komen weer goed weg !.....Hoewel er om 19.00 uur een stevige onweersbui met rake onweersklappen vlak bij Zuidhorn zat, weinig regen gaf dit overigens.

Komende avond en nacht klaart het steeds meer op, wel kans op sluierbewolking en opnieuw een koude nacht met 2 tot 4 graden.

Zaterdag kan in de ochtend nog de zon te voorschijn komen, maar later neemt de bewolking toe en periodiek later op de dag regen. Het kwik ligt in de regen niet hoger dan ongeveer 10 graden bij een n/westelijke wind. Voor de regen uit kan het kwik nog iets hoger zijn.

Zondag ook niet droog, veel bewolking ook zon en kans op enige regen en maximum 12 tot 14 graden. Maandag lijkt een "warmere dag"  te worden met ongeveer 16 graden, daarna nog steeds wisselvallig met maxima tussen de 13 en 15 graden.

Weerweetjes: veel of weinig neerslag ?

Regenwoudklimaat
De natste plaats in Noord Amerika ligt in Canada. Daar valt in Henderson Lake jaarlijks 6.500 millimeter regen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door het in de bergen gelegen Crkvica, in Bosnië-Herzegovina. Hier wordt een jaarsom gemeld van een respectabele 4.648 millimeter. In Afrika strijkt Debundscha, in Kameroen, met de eer de natste plaats van een continent te zijn. Een indrukwekkende 10.287 millimeter staat hier in de klimaatboeken vermeld. Ook hier gaat het om een regenwoudklimaat.


De droogste plaats op aarde ligt in Chili. Daar valt in Arica per jaar slechts 0.7 millimeter. Opmerkelijk genoeg ligt Arica aan de kust. Water in overvloed voor de deur. Maar het is dus zout water. Ongetwijfeld gebruikt men er de techniek van ontzilting om de groenstroken in de stad te kunnen sproeien. In de Sahara zullen plaatsen zijn die op vergelijkbaar niveau uitkomen, maar het hangt natuurlijk wel af van de aanwezigheid van een betrouwbaar meetstation.


Woestijn op het ijs
Opmerkelijk droog is het ook op de Zuidpool. Op het weerstation in Amundes valt jaarlijks slechts 20 millimeter neerslag. In de vorm van sneeuw uiteraard. Je kunt hier met recht spreken van een woestijnklimaat. Echter, een woestijn die gelegen is in een wereld van overvloedig water. Water in gestolde vorm, als massief ijs dus. ( Bron: Meteo consult )

Het weer om 19.00 uur op 24 mei 2013 in Zuidhorn ( gr )

* halfbewolkt

* barometer: 1013.2 hPa

* temperatuur om 19.00 uur: 12.8 C

* wind: NNO, max 4.9 meter per sec, kracht 3.

* relatiefvochtigheid : 55 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn