Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  23 juni 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 23 juni 2013
23 juni 2013-2

Het weer opgesteld op zondag 23 juni 2013 om 19.00 uur

Volgende update: maandag 24 juni 2013 om 19.00 uur.

Zon op: maandag 5.20 uur, onder om  22.04 uur


Op de foto: bewolkt ook af en toe felle opklaringen en enkele buien, Zuidhorn, 23 juni 2013.

                                                      
                     Zondag gaf veel bewolking, buien en wat zon !

ZONKRACHT  6.1 maandag:  DUS NIET LANGER  dan 20 minuten onbeschermd zonnen !


Vrijdag 21 juni om 7.04 uur staat volgens de sterrenkundige indeling de zomer van 2013 op de kalender. De zomer duurt dit jaar tot 22 september. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar, die met 16 uur en 45 minuten uur duurt van 5:19 uur tot 22:04 uur (lokale tijd).

De zondag was een niet al te beste weerdag. Er stond veel wind, kracht 4 tot 5, er vielen talrijke buien, totaal afgelopen 24 uur 11.5 mm en het kwik liep op naar een bescheiden  8.3 C als maximum, dat is te koud voor eind juni. De zon scheen tot 19.00 uur 1.8 uur. Totaal aan neerslag deze maand alweer 65.9 mm. Juni lijkt ook de 6e maand oprij in 2013 te koud te verlopen. Elders in de wereld behoort mei 2013 bij de 3 warmste ooit! Dus om te zeggen "hoezo opwarming daar merken we niets van" is wel een beetje kortzichtig en alleen maar kijken in je eigen achtertuin.

Zondagavond en nacht nog steeds kans op enkele buitjes en minumum ongeveer 12 graden.

Maandag af en toe wat zon, ook veel bewolking en kans op enkele buien bij een maximum van 17 graden. Dit is ook de tendens voor de komende week. Dagelijks kleine kans op een bui, ook wel droge en zonnige momenten en tijdens lange opklaringen 19 graden maar blijft het een bewolkte dag dan is het met een maximum van  16 tot 17 graden aanhoudend veel te koel. Zelfs op nog langer termijn weinig verandering in weerbeeld en temperatuur. De "dikke twintigers" krijgen we voorlopig en niet en dan is het al begin juli. Het zou toch wel een keer opgang moeten komen de zomer anders wordt de tijd wel heel krap als we nog wat zomerweer wilen in de komende vakantieweken.

Weerweetjes: Schaapscheerderkoude
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.

De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou.

Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle juni zon.

Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen later in deze maand of begin juli wordt ook wel in verband gebracht met "Zevenslapersdag", oorspronkelijk op 27 juni. De datum is na de gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 tien dagen verschoven, zodat het tegenwoordig eigenlijk om 7 juli gaat.

De benaming "Zevenslapers" is gebaseerd op een legende over zeven jongelingen die vanwege de vervolging van christenen enkele honderden jaren na het begin van onze jaartelling op een berg bij Efeze (Turkije) in een grot moesten vluchten. Daar vielen ze in een diepe slaap tot ze bij toeval op, wat toen 27 juni was, werden ontdekt en wakker gemaakt (zie Zeven Slapers van Efeze). Regen op "Zevenslapersdag" zou 'garant' staan voor zeven natte weken. Het weer in Zuidhorn om 16.30 uur op 21 juni 2013

Het weer in Zuidhorn op 23 juni om 19.00 uur  

* zwaarbewolkt

* temperatuur om 19.00 uur: 16.7 C

* wind: ZW, max 8.5 meter per sec, kracht 4 tot 5.

* relatiefvochtigheid : 73 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn