Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 22 mei 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 mei 2013
22 mei 2013-3

Het weer opgesteld op woensdag 22 mei  2013 om 19.00 uur

Volgende update: donderdag 23 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: donderdag: 5.35 uur, onder om  21.38 uur


Op de foto: Vandaag een koude en stevige n/westelijjke wind met in de namiddag flink de de zon erbij, omgeving Zuidhorn (gr) op 22 mei 2013.

                                                                          
                    Woensdag, meer herfst dan lente, veel wind en veel te koud !

Donderdag: Zonkracht: indien onbewolkt 5.6, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !


De woensdag was ronduit koud en onstuimig met een matige tot krachtige N/westelijke wind. In de ochtend en deel van de middag meest bewolkt, maar in de namiddag kwam de zon toch nog flink te voorschijn. Op de temperatuur had de zon nauwelijks invloed en warmer dan 12.8 C werd het vandaag niet. Vooral de combinatie met de wind maakte het voor het gevoel nog kouder. Wel bleef het overwegend droog 0.1 mm , vandaag en dat is al heel wat, maar daar gaat verandering in komen. Neerslag afgelopen 24 uur: 3.5 mm, totaal deze maand  54 mm. Totaal aantal uren zon tot 18.30 uur: 1.6 uur.

Komende avond en nacht neemt de kans op buien van het westen uit toe en koelt het af naar ongeveer 5 graden.

Donderdag krijgen we van tijd tot tijd buien en met een matige en soms vrij krachtige n/westelijke wind lijkt het meer op herfst dan lente. Het wordt niet warmer dan ongeveer 10 graden en dat is ruim 8 graden onder normaal voor eind mei, met kerst is het vaak warmer !!. De bovenkamer op 5 km hoogte wordt ongeveer - 30 graden en daardoor neemt de kans op hagel en onweer toe. In de namiddag neemt de buiigheid wat af, maar droog wordt het niet. 

De vrijdag en het weekend blijven wisselvallig alleen het kwik boekt enkele graden winst maar nog steeds onder normaal. De zon komt af en toe te voorschijn, maar de bewolking is toch in de meerderheid. We zullen het ermee moeten doen. Volgende week lijkt het kwik weer naar waarden rond normaal te kunnen komen en minder wisselvallig, maar het moet allemaal nog, eerst moeten we de  " herfst' zien door te komen.

 

Weerweetjes: veel of weinig neerslag ?

Regenwoudklimaat
De natste plaats in Noord Amerika ligt in Canada. Daar valt in Henderson Lake jaarlijks 6.500 millimeter regen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door het in de bergen gelegen Crkvica, in Bosnië-Herzegovina. Hier wordt een jaarsom gemeld van een respectabele 4.648 millimeter. In Afrika strijkt Debundscha, in Kameroen, met de eer de natste plaats van een continent te zijn. Een indrukwekkende 10.287 millimeter staat hier in de klimaatboeken vermeld. Ook hier gaat het om een regenwoudklimaat.


De droogste plaats op aarde ligt in Chili. Daar valt in Arica per jaar slechts 0.7 millimeter. Opmerkelijk genoeg ligt Arica aan de kust. Water in overvloed voor de deur. Maar het is dus zout water. Ongetwijfeld gebruikt men er de techniek van ontzilting om de groenstroken in de stad te kunnen sproeien. In de Sahara zullen plaatsen zijn die op vergelijkbaar niveau uitkomen, maar het hangt natuurlijk wel af van de aanwezigheid van een betrouwbaar meetstation.


Woestijn op het ijs
Opmerkelijk droog is het ook op de Zuidpool. Op het weerstation in Amundes valt jaarlijks slechts 20 millimeter neerslag. In de vorm van sneeuw uiteraard. Je kunt hier met recht spreken van een woestijnklimaat. Echter, een woestijn die gelegen is in een wereld van overvloedig water. Water in gestolde vorm, als massief ijs dus. ( Bron: Meteo consult )

 


Het weer om 18.30 uur op 22 mei 2013 in Zuidhorn ( gr )

* lichtbewolkt

* barometer: 1012.8 hPa

* temperatuur om 18.30 uur: 10.8 C

* wind: NW, max 9.5 meter per sec, kracht 5.

* relatiefvochtigheid : 58 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn