Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 22 juli 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 juli 2012
22 juli 2012

Het weer opgesteld om 20.00 uur :

Zon op morgen: 5.47 uur, zon hoogste stand: 13.45 uur,  zon onder: 21.44 uur.

Op de foto: Overdag rustig weer, blauwe luchten en onschuldige stapelwolkjes, in de avond meer bewolking, Jachhaven Briltil, 22 juli 2012.

                          Komende week : VRIJ ZONNIG ZOMERWEER  !!!!

Wie een blik op de barometer heeft geworpen ziet het meteen: de barometer staat op 1025.8 hPa en staat dit keer garant voor prachtig vrij  zonnig zomerweer.

De zondag gaf veel zon en onschuldige stapelbewolking en in de avond meer bewolking. Het bleef droog en met weinig wind, kracht 2 tot 3, een maximum van  21.7 C na een frisse nacht met een minimum van  8.4 C. Ze zon scheen vandaag 5.9 uur.

Komende nacht wolkenvelden en opklaring en ongeveer 12 graden.

Maandag veel zon ook kans op stapelbewolking en ongeveer 23 graden !

De rest van de week: veel zon, ook wel eens wat bewolking, maximum 23 tot 26 graden en in de nachten ongeveer 14 graden, zomer in optima forma. !!

Pas in het weekend koeler en enkele buien maar daar hebben we het later wel een keer over ! Eerst genieten van de zomer !

Weerweetjes..............dan weet je het weer, Hondsdagen .

De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. In deze periode, die soms ook wel eens iets eerder of later begint, komt de heldere ster van het sterrenbeeld De Grote Hond gelijk met de Zon op. In deze tijd van het jaar is Sirius dus niet zichtbaar.


De Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte. Ook voor ons land gaat dat op: de tijd van de Hondsdagen is de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17 graden en 's middags is 19 tot 24 graden heel normaal.

Voor de oude Egyptenaren vielen de Hondsdagen samen met de de jaarlijks terugkerende overstroming van de Nijl. Deze overstromingen, toen het Nassermeer nog niet bestond, waren het gevolg van seizoensregens in Ethiopië, de zuidelijke Soedan en vooral de omgeving van het Victoriameer. In Egypte zelf valt het hele jaar door nauwelijks regen.

Een overstromingsperiode, waarbij rivieren buiten hun oevers treden, is het bij ons niet, maar de warmte kan wel gemakkelijk voeding geven aan onweersbuien met veel regen in korte tijd en lokale wateroverlast. Een vochtig warm, broeierig weertype met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de Hondsdagen. Voor onze voorouders, die nog niet over koelkasten beschikten, was dat ook de tijd waarin eten en melk sneller waren bedorven.

In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de Hondsdagen muilkorven om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de Hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn.

Het woord honde(n)weer, dat er volgens de nieuwe spelling een "n" heeft bijgekregen, is afgeleid van het oud-Nederlandse woord "ondeweer", dat slecht weer betekent. In het fries bestaat het woord 'ungetiid',dat was de zomerperiode tijdens de hooioogst.

Zonkracht morgen: Indien zonnig: 6.6, indien bewolkt : 3.3.

ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.

Waarneming om 20.00 uur:

* neerslag 8.00 uur tot 20.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 mm, deze maand 96.9 mm, hele jaar: 429.4 mm.
*  temperatuur om 20.00 uur: 18.1 C
*  max. temp: 21.7 C                                                                                                 *  halfbewolkt ( 5/8 )
*  wind: ZW, max tot 2.4 meter per sec, kracht 2.
* barometer: 1025.8 hPa
* relatiefvochtigheid : 70 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn