Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  22 december 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 december 2012
22 dec 2012-83

Het weer opgesteld op zaterdag 22 december 2012 om 17.00 uur :

Volgende update:  zondag 23 december 2012 om 17.00 uur.

Op de foto: Wat een weerdag hebben we gehad, langdurig regen en onder het vriespunt met als gevolg, ijzel, alles was bedekt met een dikke laag ijs, Zuidhorn   op 22 dec. 2012.


Zaterdag was koud, mist en met ijs bedekte wereld !


Wij hebben een "gedenkwaardige weerdag" gehad. Het hele land zat ruim in de plus en had er geen voorstelling van hoe het in Groningen was. Gisteravond langdurig regen bij temperatuur van - 0.3 C. De gladheid viel bij ons in Zuidhorn mee, maar het KNMI had terecht een waarschuwing "code oranje" afgekondigd. De natuur werd bedekt met een laagje ijs wat schitterende plaatjes opleverde. Het deed een beetje denken aan de ijzelramp van maart 1987.

We hebben afgelopen 24 uur van alles gehad: regen, ijsregen, ijzel, mist en sneeuw. Ijzel is geen neerslagvorm maar een gevolg van regen die bevriest op onderkoelde voorwerpen of bij temperatuur onder het vriespunt. In de ochtend begon het kwik langzaam en zeer moeizaam op te lopen en om 17.00 uur was het nog maar 2.6 C, terwijl  Leeuwarden op het zelfde tijdstip 6.5 C was. Er was overdag mist en geen zon, de 8e zonloze dag in december en er komen er nog een paar van deze sombere dagen aan.

Wat er ook aan komt is opnieuw een "bak" met regen, hoewel lijkt alsof het regenfront moeite heeft onze koude regio te bereiken. Zaterdagavond ongeveer 4 graden en af en toe regen.

Zondag overdag periodiek regen later ook droog en "boterzacht" met ongeveer 12 graden !!!! De zon komt niet of nauwelijks aan bod.

De rest van de week: veel bewolking dagelijks regen en eerst in de "dubbele cijfers" richting Kerst iets lager. De zon zien we niet of nauwelijks, donkere dagen voor Kerst en tijdens Kerst zullen we maar zeggen. Maar het weer zoals afgelopen 24 uur krijgen we niet snel weer !

 

 Weerweetje: witte kerst .... hoe zit dat eigenlijk ?

Kansen op een witte kerst:


Witte kerst, de ultieme wens van vele mensen aan het einde van het jaar. Sneeuwballen, een romantisch wandelingetje en een arrenslee door de straten. Het kan niet mooier. Het gebeurt soms en in 2009 en 2010 is het er dan eindelijk weer eens van gekomen: een WITTE KERST! Er moet wel gezegd worden dat de ene witte kerst de andere niet is. Want er is alleen een witte kerst als er alle twee kerstdagen sneeuw ligt in De Bilt. Eén dag sneeuw telt niet mee, en ook dagen met rijp op de bomen tellen niet.


Bovendien zijn er lokale verschillen. Zuid-Limburg krijgt de meeste sneeuw van Nederland, daar is het vaker een witte kerst. De kust heeft minder sneeuw, zeker sneeuw die blijft liggen. Tevens moet er een sneeuwlaag van minstens 1 cm liggen. Dat schort er ook wel eens aan, ondanks dat er dan een sneeuwbal van de auto kan worden gehaald.

Is een witte kerst een aanwijzing voor een koude winter? Van de 7 winters na een witte kerst waren 1907 en 1982 koud, 1941 was streng (inclusief de Elfstedentocht van 6 februari). Dat is een kleine aanwijzing, maar dat geldt dan vooral voor de maand december zelf. Januari lijkt na een witte kerst eerder zachter te zijn. Alleen januari 1941 was erg koud (gemiddeld -2,5). Een strenge januari komt vaker voor dan 1 op de 15 jaar. Het lijkt dan ook dat een witte kerst eerder een aanwijzing is voor een zachte winter dan voor een kouder vervolg.

Sneeuw op één kerstdag komt ongeveer eens in de 4 jaar voor.

Hoe zit het dan met het `Wheinachtstauwetter`, ofwel het dooiweer op kerstavond? Heel vaak gaat de temperatuur juist vlak voor de kerst omhoog, iets wat ook in Duitsland en de Alpen merkbaar is. Dat klopt. Er zijn aanwijzingen dat de grote luchtstromingen rond de Noordpool daar een rol in spelen. Juist in december of aan het einde van het jaar geven die aanleiding tot een westelijke stroming en depressies op de oceaan. Een sneeuw- of vorstperiode wordt dan snel om zeep geholpen.

Een ander nadeel van dit Weihnachtstauwetter is dat het rond kerst vaak tot gladheid komt. Een bekend voorbeeld is de avond van 1e kerstdag 1994. Een ijzelfront trok over en liet in het westen en midden een centimeters dikke ijslaag achter, die pas na 2 dagen was gesmolten. Er waren 1200 ongelukken en 12 doden. Ongelukken zijn rond de kerstdagen dan ook niet van de lucht.

Door de klimaatverandering neemt de kans op een witte kerst iets af, net als bij de Elfstedentocht. Maar het gaat nog eens gebeuren, al was vroeger natuurlijk alles beter.

"Vroeger was natuurlijk alles beter".
De voorzichtige verwachting is dat december dit jaar vrij zacht blijft. Of er dan sneeuw ligt tijdens de kerstdagen, is een kwestie van toeval. En laten we eerlijk zijn: één dag met sneeuwballen is ook mooi.

Bron: Jules Geirnaerdt Meteo, Ed Aldus, KNMI.


Het weer om  17.00 uur in Zuidhorn:

* neerslag 8.00 uur tot 17.00 uur: 0.4 mm, afgelopen 24 uur: 7.8 mm, totaal deze maand: 82.6 mm, totaal dit jaar: 876.2 mm

*  temperatuur om 17.00 uur:  2.6 C
*  lichte regen

* mlaximum temperatuur tot 17.00 uur:  2.6 C
*  wind: OZO, max tot 2.2 meter per sec, kracht 2
* barometer: 1009.9 hPa
* relatiefvochtigheid: 96 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn