Het weer opgesteld op 21 september 2012 om 20.00 uur :
Afgelopen nacht stevige regenbuien , totaal 16 mm zaterdagmorgen in de regenmeter !
Volgende update: zaterdag 22 september 20.00 uur.
Zon op morgen: 7.26 uur, zon onder: 19.39 uur.
Op de foto: vandaag meest bewolkt en grijs, omgeving Groningen 21 september 2012.
Vrijdag bewolkt en meest droog, maximum 15.8 C
De vrijdag was meest bewolkt en tot de avond droog. Er stond een matige en soms vrij krachtige zuidelijke wind waardoor het fris aanvoelde. Na een minimum van 11.1 C maximaal 15.8 C en dat is onder de norm voor eind september.
Vrijdagavond schuift en neerslaggebied vanuit het N/westen naar onze regio en houden we het niet droog. Ook in de nacht naar zaterdag enige regen. Het kwik daalt naar ongeveer 11 graden.
Zaterdag in de ochtend nog kans op enkele buien, in de middag meest droog en moet de zon meer te voorschijn komen. De wind is west tot n/west meest matig. De astronomische herfst start zaterdag, dat betekent dat zaterdag de daglengte evenlang is als de nachtlengte, daarna is de daglengte korter dan de nachtlengte. Het begint nu echt herfst te worden.
Zondag een oostelijke wind eerst droog en in de loop van de dag regen en maximaal 14 graden.
Begin volgende week wisselvallig en 15 tot 17 graden.
Weerweetjes, dan weten we het weer.............appels en peren in de herfst, hoe zit dat ?
Herfst is appel en perentijd:
Langzaam worden de dagen korter en al snel worden de nachten langer dan de daglengte. De herfst kondigt zich aan. Daarmee breekt op veel plaatsen de oogsttijd aan voor appels en peren.
In de afgelopen winterperiode kregen even te maken met hele droge kou en erg lage temperaturen. Dat is voor fruitbomen niet zo erg. Vervelender werd het voor bomen die in de hele felle zon stonden. Door de hele droge lucht en de erg felle zon was er veel zonlicht beschikbaar voor de tijd van het jaar. En dat zorgde plaatselijk voor opwarming op de takken van de bomen. Dat felle zonlicht zorgde voor snelle verdamping in de extreem droge lucht.
Appels en peren groeien aan sporen. Dat zijn korte uitstaande takjes die aan zijtakken van de fruitboom zitten. Veel van die sporen zijn juist in die winterzon uitgedroogd. In de herfst vormt zich daar de nieuwe bloemknop. In de winter staat de sapstroom van de boom stil en pas in het voorjaar als de temperatuur oploopt komt de sapstroom op gang. De boom zelf komt op temperatuur maar ook de bodem! En juist daar ging het mis in de afgelopen winter. De bomen werden relatief te warm en begonnen te verdampen. Dat is nodig om de sapstroom heel langzaam op gang te laten komen. Maar de bodem was in de meeste gevallen stijf bevroren. Zo kon de boom geen water opnemen terwijl er wel verdamping plaatsvond. De uiteinden van de takken droogden in en daar zaten juist de bloemknoppen die voor het fruit zorgen. Vandaar dat er nu minder fruit aan de bomen hangt.
Veel groenblijvende bomen en struiken zijn, doordat het blad er nog wel aanzat, finaal uitgedroogd door teveel verdamping. Dus eigenlijk zou je eerder moeten spreken van uitdroging dan van echte vorstschade.
Veel moderne boomgaarden zijn door de laagblijvende soorten veel gevoeliger voor vorst in het voorjaar. Koude lucht hangt immers laag en de koudste lucht zit onderin.
Bij oude hoogstam rassen steken de bloesemknoppen boven de koude lucht uit en hebben veel minder last van bevriezingsverschijnselen.
Langzaam maar zeker wordt het kouder in de langere nachten. Die kou is van groot belang voor de kleuring van het fruit. Daar krijgen de appels en peren hun blosjes van !
Nog een tip: weet je niet of appels of peren al rijp zijn? Snij een vrucht door en kijk of de pitjes al bruin zijn. Dan kunnen ze eraf. Appels en peren niet helemaal rijp laten worden aan de boom. Ze kunnen dan niet meer bewaard worden en moeten direct opgegeten worden.
Laat ook wat valfruit gewoon liggen. Wespen zijn er blij mee en je bent je op je terras meteen kwijt. Vlinders zijn er gek op. Ook muizen en allerlei vogels vinden appels heerlijk. De muizen trekken op hun beurt weer uilen en roofvogels aan.
Zorg er wel voor dat het gras rondom de fruitbomen mooi kort gemaaid is.
Steenuilen (beschermd!) voelen zich prima thuis in zo’n gebiedje. Dat blijken weer prima weersvoorspellers. Want blijft het lang rustig en wat mistig weer (hogedruk) dan roept het kleinste uiltje door de nacht! Op zoek naar alweer een nieuwe partner voor in het voorjaar. De natuur staat nooit stil! Fruitbomen en steenuilen gaan prima samen.
Bron: Clemens van Rijthoven, Wijk en Aalburg.
Het weer opgesteld om 20.00 uur, 21 september 2012
* neerslag 8.00 uur tot 21.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.1 mm, deze maand 20.9 mm, hele jaar: 570.8 mm.
* temperatuur om 20.00 uur: 13.2 C
* zwaarbewolkt
* wind: Zuid, max tot 1.6 meter per sec, kracht 2.
* barometer: 1010.2 hPa
* relatiefvochtigheid : 87 %
zonnige groet,
Gerard Kiewiet