Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 21 juli 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 21 juli 2012
21 juli 2012-1

Het weer opgesteld om 20.00 uur :

Zon op morgen: 5.45 uur, zon hoogste stand: 13.45 uur,  zon onder: 21.46 uur.

Op de foto: Overdag wolkenvelden en soms wat zon, in de loop van de namiddag en avond steeds meer de zon erbij, omgeving Zuidhorn 21 juli 2012.

Het ziet er steeds beter uit, de zomer komt er echt aan !

Wie een blik op de barometer heeft geworpen ziet het meteen: de barometer zit in de lift en staat op 1023.5 hPa op nadering van een Azoren hogedrukgebied en dat geeft dan deze weersverbetering.

De zaterdag verliep droog, wolkenvelden en af en toe de zon, vooral in de namiddag en avond. De nacht verliep fris met een minimum van 8.8 C. De wind was meest matig 3 tot 4 uit NNW. De maximum temperatuur liiep op naar 17.7 C en de zon scheen tot 20.00 uur 4.1 uur !   

Komende nacht opnieuw opklaringen en weer koud met minima tussen de 7 en  9 graden.

De zomer verloopt in Nederland nat en koel. Bij gebrek aan hogedruk en een dominante westelijke stroming viel er tot nu toe vrijwel elke dag regen. Juni verliep met een gemiddelde temperatuur van 14.9 graden tegen 15.6 graden normaal koel, gemiddeld over het land nat en vrij somber.

Ook de tweede zomermaand juli is hard op weg net om net als juni 2012 de klimaatboeken in te gaan als te koud ! Ook dat kan in een opwarmend klimaat.  Met nog 12 dagen te gaan, ligt de gemiddelde temperatuur bijna 1 graad onder normaal, heeft de zon tot nu toe maar 88 uur geschenen tegen 206 uur normaal en is het uitgesproken nat, vooral het zuiden van Zuid-Holland. Amsterdam is de natste plaats met 183.8 mm regen in de meter, omgerekend meer dan 18 emmers water per vierkante meter!

De hemelsluizen gaan de komende dagen op slot en krijgen we droog weer en daar zijn we ook wel aan toe. Volgende week loopt de barometer verder op naar ongeveer 1025 Hpa en krijgen we droog en fraai zomerweer.

Vanaf donderdag meer bewolking maar meest droog en maxima van ongeveer 26 graden, Vanaf zaterdag mogelijk afkoeling door een noordelijke stroming, maximaal 18 tot 20 graden en wisselvallig maar eerst genieten van fraai en warm zomerweer, eindelijk !

Zondag flinke perioden met zon en ongeveer 18 tot 20 graden,dan begint het erop te lijken en maandag t/m donderdag doen we daar nog een paar graden bij, en dan is het is echt zomer !


Weerweetjes..............dan weet je het weer, Hondsdagen .

De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. In deze periode, die soms ook wel eens iets eerder of later begint, komt de heldere ster van het sterrenbeeld De Grote Hond gelijk met de Zon op. In deze tijd van het jaar is Sirius dus niet zichtbaar.


De Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte. Ook voor ons land gaat dat op: de tijd van de Hondsdagen is de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17 graden en 's middags is 19 tot 24 graden heel normaal.

Voor de oude Egyptenaren vielen de Hondsdagen samen met de de jaarlijks terugkerende overstroming van de Nijl. Deze overstromingen, toen het Nassermeer nog niet bestond, waren het gevolg van seizoensregens in Ethiopië, de zuidelijke Soedan en vooral de omgeving van het Victoriameer. In Egypte zelf valt het hele jaar door nauwelijks regen.

Een overstromingsperiode, waarbij rivieren buiten hun oevers treden, is het bij ons niet, maar de warmte kan wel gemakkelijk voeding geven aan onweersbuien met veel regen in korte tijd en lokale wateroverlast. Een vochtig warm, broeierig weertype met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de Hondsdagen. Voor onze voorouders, die nog niet over koelkasten beschikten, was dat ook de tijd waarin eten en melk sneller waren bedorven.

In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de Hondsdagen muilkorven om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de Hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn.

Het woord honde(n)weer, dat er volgens de nieuwe spelling een "n" heeft bijgekregen, is afgeleid van het oud-Nederlandse woord "ondeweer", dat slecht weer betekent. In het fries bestaat het woord 'ungetiid',dat was de zomerperiode tijdens de hooioogst.

Zonkracht morgen: Indien zonnig: 6.2, indien bewolkt : 3.1.

ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.

Waarneming om 20.00 uur:

* neerslag 8.00 uur tot 20.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 mm, deze maand 96.9 mm, hele jaar: 429.4 mm.
*  temperatuur om 20.00 uur: 16.1 C
*  max. temp: 17.7 C                                                                                                 *  halfbewolkt
*  wind: WNW, max tot 2.8 meter per sec, kracht 2.
* barometer: 1023.6 hPa
* relatiefvochtigheid : 66 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn