Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  20 september 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 20 september 2013
20 sept 2013

Het weer opgesteld op vrijdag 20 september 2013 om 16.00 uur

Op de foto:  Vandaag half tot zwaarbewolkt maar in de ochtend toch even goed de zon erbij, Zuidhorn 20 september 2013.

Vrijdag meest bewolkt, ook zon en enkele bui, zaterdag wolkenvelden, droog en  18 graden !

De vrijdag was half tot zwaarbewolkt met in de middag enkele bui,  0.4 mm. De maximum temperatuur was 17.1 C na minimum van 11.1 C. De zon scheen tot 16.00 uur: 1.8 uur. De barometer is sterk in stijgende lijn, inmiddels om 16.00 uur 1016 hPa. Komende avond en nacht opklaringen en bewolking en  kleine kans op wat neerslag en ongeveer 10 graden !

Zaterdag droog, wolkenvelden en af en toe zon. De wind is zwak tot matig uit westelijke richten en het kwik kan uitstromen naar ongeveer 18 graden, heerlijk weer. Zondag ook af en toe zon en ongeveer 20 graden. Begin volgende week af en toe zon en droog en 17 tot 19 graden, wel is er iedere dag kans op mist in nacht en ochtend en soms kan de mist hardnekkig zijn omdat de zonnekracht aan het afnemen is. Eerst maar genieten van een beetje nazomerweer.


                                                                                                        Weerweetjes............KNMI regenwaarnemers in het land !

Ons land heeft een netwerk van enkele tientallen automatische weerstations, waar continu metingen worden verricht van temperatuur, luchtdruk, straling, wind, vochtigheid en neerslag. De hoeveelheid neerslag kan echter over kleine afstanden sterk verschillen. Om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen beschikt het KNMI naast het automatisch meetnet ook over een dicht netwerk van regenwaarnemers. De opstelling van de instrumenten en het instrumentarium voldoet aan internationaal door de Wereld Meteorologische Organisatie vastgestelde eisen.

Iedere ochtend om even voor negen uur ('s zomers een uur later) tappen zo'n 325 vrijwilligers handmatig de regenmeter af en meten zij zonodig de hoogte van de sneeuw met een liniaal. Bovendien melden ze of hagel is waargenomen. Tot halverwege de jaren negentig van de 20e eeuw vulden de waarnemers een neerslagkaart in die ze om de tien dagen naar De Bilt stuurden. Tegenwoordig worden de gegevens rechtstreeks naar de computer verzonden.

De neerslaggegevens zijn daardoor actueel beschikbaar voor geïnteresseerden, wat met name nuttig is bij grote hoeveelheden in korte tijd. Zodoende kunnen bij (dreigende) wateroverlast de zwaarst getroffen of kwetsbare gebieden snel in kaart worden gebracht en kan de overheid adequaat reageren met hulpverlening of beslissingen over schaderegelingen. Zonder de vrijwillige regenwaarnemers zou de neerslagkaart verre van volledig zijn. Klimaatveranderingen kunnen dan niet goed worden onderzocht.

De verdeling van de neerslag in het land wordt tegenwoordig ook aan de hand van radarbeelden in kaart gebracht. De neerslagradar houdt doorlopend in de gaten waar de neerslagintensiteit het grootst is en kan aan de hand van een serie beelden inschatten hoeveel in een bepaalde tijd op verschillende plaatsen is gevallen. De radarsombeelden van de neerslag zijn uiteraard niet zo nauwkeurig dan de handmatige metingen. Ze vormen wel een prima aanvulling op het meetnet, vooral voor buien die tussen de mazen van het net doorglippen. Ook worden ze gebruikt voor het bepalen van de klimatologische kans op extreme neerslaghoeveelheden. ( Bron KNMI)

Zonnige groet                                                                                                                                                                                              Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn