Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  20 december 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 20 december 2012
21 dec 2010-21

Het weer opgesteld op donderdag 20 december 2012 om 18.00 uur :

Volgende update:  vrijdag 21 december 2012 om 17.00 uur.Op de foto: Vandaag opnieuw een meest bewolkte dag, foto is van 21 dec 2010 omgeving Den Horn, toen een sneeuwdek, zo'n vaart zal het morgen niet lopen zoals het nu lijkt ?


             Donderdagavond wat regen, overgaand in ijzel of lichte sneeuw  !

De donderdag was een koude dag met veel wind. Een matige tot krachtige oostelijke wind maakte het voor het gevoel flink koud. Na een minimum van 3.3 C liep het kwik op naar 4.1 C. Er was veel bewolking maar ook een flets zonnetje op nadering van een gebied met regen.

In het zuiden en midden van het land viel donderdag lichte regen, naar het noorden toe kan dit vanavond overgaan in ijzel of lichte sneeuw. De temperatuur gaat vanavond in dalende lijn naar rond het vriespunt. Het is afwachten wat er van de neerslag over blijft, de luchtvochtigheid is gedaald naar 84 % dus mogelijk bereikt niet alle neerslag de grond door verdamping, terwijl de buienradar er toch indrukwekkend uitziet. Het is dus spannend hoe het de komende dagen eruit gaat zien. Het is onduidelijk waar de koude lucht stagneert door de warme lucht die ook probeert op te rukken naar het noorden ! De strijd kan beginnen !

Vrijdag is de tweedeling compleet: in het noorden veel bewolking en periodiek wat lichte sneeuw of ijzel, en rond het vriespunt, in het midden en zuiden 5 tot 7 graden in de plus.

Het weekend lijkt de tweedeling stand te houden: "wij" aan de "koude kant" en overdag rond nul en in de nacht iets eronder, de rest van het land ruim in de plus, grote verschillen dus op kleine afstand. Er kan dagelijks neerslag vallen en  in onze omgevig dan vaak als sneeuw dus gladheid.


Weerweetje: wind....... hoe zit dat eigenlijk ?

Wind is er vrijwel altijd. Momenten zonder een zuchtje wind, wanneer de lucht niet beweegt, zijn zeldzaam. In De Bilt is de wind jaarlijks gedurende ongeveer vijf procent van de tijd stil of vrijwel stil. Aan zee is dat minder dan één procent van de tijd.

Depressie boven de Atlantische Oceaan

Wind is het resultaat van krachten in de atmosfeer die beweging van lucht veroorzaken. Het ontstaan van wind hangt eenvoudig omschreven samen met gebieden van hoge en lage luchtdruk en de verschillen in luchtdruk die daardoor optreden. Hoe groter de drukverschillen over bepaalde afstanden, hoe harder het waait. Zo trachten de drukverschillen zich op te heffen.

De wind wordt echter voortdurend afgeremd door wrijving met de aarde. Ondanks die tegenwerkende wrijvingskracht staat er vaak een flinke wind. Kennelijk spelen ook andere krachten een rol. De belangrijkste voor het ontstaan van wind is de zwaartekracht, de aantrekkingskracht van de aarde.

Lucht gedraagt zich net als water dat door de zwaartekracht het laagste punt opzoekt. Denk maar aan waterplassen die spelende kinderen zo graag op het strand maken. Het water kan zich door verbindingskanalen die ze maken een weg banen naar het laagste punt. Zo zal ook koude lucht, die zwaarder is dan warme lucht, omlaag bewegen. De lichtere warmere lucht heeft juist de neiging om op te stijgen.

Het stijgen van warme lucht en dalen van koude lucht is eenvoudig gesteld wat er gebeurt bij de vorming van een lagedrukgebied. De hele luchtlaag komt hierbij lager te liggen net als water dat omlaag stroomt. De warmte komt uit de (sub)tropen in het zuiden en de kou uit de poolgebieden in het noorden. Waar deze luchtsoorten elkaar ontmoeten leiden de verschillen in temperatuur tot verschillen in luchtdruk. Die leiden op hun beurt tot de krachtige winden die depressies vergezellen. De winden bij de depressie verkleinen zo het temperatuurverschil tussen de tropen en de polen. Een proces dat altijd doorgaat en de weermachine draaiende houdt. Bron: KNMI.

Het weer opgesteld om 18.00 uur, 19 dec. 2012:


* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 mm, totaal deze maand: 74.2 mm, totaal dit jaar: 867.2 mm

*  temperatuur om 18.00 uur:  3.1 C
*  halfbewolkt

* maximum temperatuur :  4.1 C
*  wind: oost, max tot 8.9 meter per sec, kracht 4 tot 5
* barometer: 1012.4 hPa
* relatiefvochtigheid: 84 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn