Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 19 september 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 september 2013
19 sept 2013

Het weer opgesteld op donderdag 19 september 2013 om 19.00 uur

Op de foto: meest bewolkt en soms even de zon erbij, Groningen 19 september 2013.

Donderdag meest bewolkt, vrijdag weinig verandering, in het weekend droog en oplopende temperaturen !!

De donderdag was meest bewolkt en soms even de zon erbij. Na een minimum van  8.6 C, overdag maximaal 15.6 C. De wind was matig uit WZW.  Komende avond en nacht enige regen en motregen en minimum ongeveer 10 graden.

Vrijdag ook meest bewolkt en soms wat regen of motregen bij een maximum van  15 graden. In het weekend gaat het roer om: hogedruk weer gaat ons weer positief beinvloeden !!

Overwegend droog, perioden met zon, temperaturen die oplopen naar waarden rond normaal, 17 tot 20 graden is mogelijk en weinig wind. Toenemende kans op mist in de nacht en ochtend. eindelijk rust en droogte na de nattigheid van de afgelopen weken.
 

                                                                                                        Weerweetjes............KNMI regenwaarnemers in het land !

Ons land heeft een netwerk van enkele tientallen automatische weerstations, waar continu metingen worden verricht van temperatuur, luchtdruk, straling, wind, vochtigheid en neerslag. De hoeveelheid neerslag kan echter over kleine afstanden sterk verschillen. Om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen beschikt het KNMI naast het automatisch meetnet ook over een dicht netwerk van regenwaarnemers. De opstelling van de instrumenten en het instrumentarium voldoet aan internationaal door de Wereld Meteorologische Organisatie vastgestelde eisen.

Iedere ochtend om even voor negen uur ('s zomers een uur later) tappen zo'n 325 vrijwilligers handmatig de regenmeter af en meten zij zonodig de hoogte van de sneeuw met een liniaal. Bovendien melden ze of hagel is waargenomen. Tot halverwege de jaren negentig van de 20e eeuw vulden de waarnemers een neerslagkaart in die ze om de tien dagen naar De Bilt stuurden. Tegenwoordig worden de gegevens rechtstreeks naar de computer verzonden.

De neerslaggegevens zijn daardoor actueel beschikbaar voor geïnteresseerden, wat met name nuttig is bij grote hoeveelheden in korte tijd. Zodoende kunnen bij (dreigende) wateroverlast de zwaarst getroffen of kwetsbare gebieden snel in kaart worden gebracht en kan de overheid adequaat reageren met hulpverlening of beslissingen over schaderegelingen. Zonder de vrijwillige regenwaarnemers zou de neerslagkaart verre van volledig zijn. Klimaatveranderingen kunnen dan niet goed worden onderzocht.

De verdeling van de neerslag in het land wordt tegenwoordig ook aan de hand van radarbeelden in kaart gebracht. De neerslagradar houdt doorlopend in de gaten waar de neerslagintensiteit het grootst is en kan aan de hand van een serie beelden inschatten hoeveel in een bepaalde tijd op verschillende plaatsen is gevallen. De radarsombeelden van de neerslag zijn uiteraard niet zo nauwkeurig dan de handmatige metingen. Ze vormen wel een prima aanvulling op het meetnet, vooral voor buien die tussen de mazen van het net doorglippen. Ook worden ze gebruikt voor het bepalen van de klimatologische kans op extreme neerslaghoeveelheden. ( Bron KNMI)

Zonnige groet                                                                                                                                                                                              Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn