Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 19 sept. 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 september 2012
19 sept 2012

Het weer opgesteld op 19 september 2012 om 18.00 uur :


Volgende update: donderdag 20 september 20.00 uur.

 


Zon op morgen: 7.21 uur, zon onder: 19.44 uur.

Op de foto:  Er waren fraaie buienwolken met aambeeld (platte bovenkant) zichtbaar,  Zuidhorn  op 19 september 2012.


               Overdag brede opklaringen en weinig buien !.

De woensdag viel in Zuidhorn overdag reuze mee. Het was niet geheel droog, in de ochtend nog wat buien, overdag 0.3 mm tot 18.00 uur, totaal afgelopen 24 uur 4.8 mm.  Er waren prachtige wolkenluchten aan het zwerk, als je daar tenminste oog voor hebt. De zon scheen tot 18.00 uur 4.9 uur. De wind was matig tot vrij krachtig. Elders in de provincie, vooral bij het Groningerwad 12 tot 18 mm overdag. Afgelopen nacht was het koud met een minimum van  6.7 C.

Woensdagavond nog steeds kans op enkele buien, in de nacht opklaringen en opnieuw koud, 6 tot 8 graden. 

Donderdag half tot zwaarbewolkt en enkele buien en een matige Z/westelijke wind en maximaal 15 graden.

Vrijdag nog zo'n dag en in het weekend lijkt het minder nat te worden bij afwisseling van zon en bewolking en maximum 15 tot 17 graden, we moeten het er mee doen !

 

Weerweetjes, dan weten we het weer.............appels en peren in de herfst, hoe zit dat ?

Herfst is appel en perentijd:

Langzaam worden de dagen korter en al snel worden de nachten langer dan de daglengte. De herfst kondigt zich aan. Daarmee breekt op veel plaatsen de oogsttijd aan voor appels en peren.
In de afgelopen winterperiode kregen even te maken met hele droge kou en erg lage temperaturen. Dat is voor fruitbomen niet zo erg. Vervelender werd het voor bomen die in de hele felle zon stonden. Door de hele droge lucht en de erg felle zon was er veel zonlicht beschikbaar voor de tijd van het jaar. En dat zorgde plaatselijk voor opwarming op de takken van de bomen. Dat felle zonlicht zorgde voor snelle verdamping in de extreem droge lucht.


Appels en peren groeien aan sporen. Dat zijn korte uitstaande takjes die aan zijtakken van de fruitboom zitten. Veel van die sporen zijn juist in die winterzon uitgedroogd. In de herfst vormt zich daar de nieuwe bloemknop. In de winter staat de sapstroom van de boom stil en pas in het voorjaar als de temperatuur oploopt komt de sapstroom op gang. De boom zelf komt op temperatuur maar ook de bodem! En juist daar ging het mis in de afgelopen winter. De bomen werden relatief te warm en begonnen te verdampen. Dat is nodig om de sapstroom heel langzaam op gang te laten komen. Maar de bodem was in de meeste gevallen stijf bevroren. Zo kon de boom geen water opnemen terwijl er wel verdamping plaatsvond. De uiteinden van de takken droogden in en daar zaten juist de bloemknoppen die voor het fruit zorgen. Vandaar dat er nu minder fruit aan de bomen hangt.

Veel groenblijvende bomen en struiken zijn, doordat het blad er nog wel aanzat, finaal uitgedroogd door teveel verdamping. Dus eigenlijk zou je eerder moeten spreken van uitdroging dan van echte vorstschade.

Veel moderne boomgaarden zijn door de laagblijvende soorten veel gevoeliger voor vorst in het voorjaar. Koude lucht hangt immers laag en de koudste lucht zit onderin.
Bij oude hoogstam rassen steken de bloesemknoppen boven de koude lucht uit en hebben veel minder last van bevriezingsverschijnselen.

Langzaam maar zeker wordt het kouder in de langere nachten. Die kou is van groot belang voor de kleuring van het fruit. Daar krijgen de appels en peren hun blosjes van !
Nog een tip: weet je niet of appels of peren al rijp zijn? Snij een vrucht door en kijk of de pitjes al bruin zijn. Dan kunnen ze eraf. Appels en peren niet helemaal rijp laten worden aan de boom. Ze kunnen dan niet meer bewaard worden en moeten direct opgegeten worden.

Laat ook wat valfruit gewoon liggen. Wespen zijn er blij mee en je bent je op je terras meteen kwijt. Vlinders zijn er gek op. Ook muizen en allerlei vogels vinden appels heerlijk. De muizen trekken op hun beurt weer uilen en roofvogels aan.
Zorg er wel voor dat het gras rondom de fruitbomen mooi kort gemaaid is.
Steenuilen (beschermd!) voelen zich prima thuis in zo’n gebiedje. Dat blijken weer prima weersvoorspellers. Want blijft het lang rustig en wat mistig weer (hogedruk) dan roept het kleinste uiltje door de nacht! Op zoek naar alweer een nieuwe partner voor in het voorjaar. De natuur staat nooit stil! Fruitbomen en steenuilen gaan prima samen

Bron: Clemens van Rijthoven, Wijk en Aalburg.

 


Het weer opgesteld om 18.00 uur, 19 september 2012

* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur:  0.3 mm, afgelopen 24 uur: 4.8 mm, deze maand 19.4 mm, hele jaar: 569.3 mm.
*  temperatuur om 18.00 uur: 13.2 C
*  halfbewolkt
*  wind:WZW, max tot 7.4 meter per sec, kracht 4.
* barometer: 1016.2 hPa
* relatiefvochtigheid : 72 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn