Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  19 mei 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 mei 2013
19 mei 2013-2

Het weer opgesteld op zondag 19 mei  2013 om 19.00 uur

Volgende update: maandag 20 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: maandag: 5.38 uur, onder om  21.36 uur


Op de foto: Een teleurstellende, wat verweersverwachting betreft, 1e Pinksterdag, meest bewolkt en bepaald geen cabrio-weer, Zuidhorn ( gr )op 19 mei 2013.                                                                             
                    Zondag overwegend bewolkt, wel droog.


Maandag: Zonkracht: 6.2 niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !


De 1e Pinksterdag viel kwa weersverwachting in onze regio bijna geheel in duigen. Zou met name het noordelijk kustgebied de meeste zon krijgen, kwamen we hier in Zuidhorn niet verder dan welgeteld 42 minuten  zonneschijn in de ochtend, daarna gingen de gordijnen dicht en bleven dicht. Niet de eerste keer dat een "feestdag weersverwachting" compleet de mist/bewolking in ging. Wel viel het met de wind mee en daardoor voelde de bescheiden maximum van 14.4 C niet echt koud aan. In het zuiden wel meer zon en plaatselijk 20 graden.

Komende avond nacht overwegend bewolkt en ongeveer 9 graden.

2e Pinksterdag lijkt opnieuw een bewolkte dag te worden met een kleine kans op enige regen bij temperaturen tussen de 15 en 17 graden. Mogelijk komt de zon zelfs even te voorschijn. Nu zitten wij aan de betere kant van Nederland. Maar het blijft allemaal afwachten. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen. De verdere verwachtingen zijn ronduit koud te noemen. Het aandeel zonneschijn per dag is zeer gering dagelijks neerslag en de maximum temperatuur blijft met 10 tot 12 graden overdag zeer onder de maat. In de hoge delen van de Ardennen later in de week kans op..........sneeuw. !!!! 2013 wordt een bijzonder (koud) jaar zoals het nu lijkt, maar ooit zal het roer omgaan, of niet.                      

Pinksteren wordt 49 dagen of 7 zondagen na Pasen gevierd. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalt over de apostelen, het is de geboorte van de kerk. Het Pinksterweekend wordt door velen aangegrepen om voor het eerst in het seizoen te gaan kamperen. Het wordt gezien als een generale repetitie voor het zomerseizoen. Als het weer meewerkt kan het een bijzonder druk weekend worden met zowel vakantiegangers als dagjesmensen. De uiterste data van Pinksteren liggen tussen 11 mei en 14 juni. Klimatologisch een heel fraaie periode met grote kans op mooi weer. Toch zijn er altijd uitzonderingen op de regel en is er niet altijd sprake van warmte en zonneschijn.


Verregende Pinksterdagen komen gelukkig maar weinig voor. Voor het laatst gebeurde dat in 1990, toen het op 3 juni langdurig regende en er gemiddeld over het land meer dan 10 millimeter aan neerslag viel. Rotterdam Airport noteerde toen 11.6 mm, Den Helder 10.9 mm, De Bilt 6.5 mm, Twente 5.6 mm, en in Maastricht kon 3.6 mm aan neerslag worden opgevangen. De dag verliep tevens erg somber met vrijwel geen zonneschijn.

De waarschijnlijk slechtste Pinksteren uit de geschiedenis beleefde ons land in 1860 toen een zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur op 26 en 27 mei grote schade aanrichtte en veel vissersschepen vergingen. In die tijd bestond er nog geen weersverwachting en was zo'n storm een ramp. Die beruchte Pinksterstorm bracht toenmalig KNMI-directeur Buys Ballot op de gedachte om stormwaarschuwingen af te geven waardoor Nederland als één van de eerste landen een stormwaarschuwingsdienst kreeg.

Met Pinksteren kan het soms al zeer warm worden. De laatste keer, met lokaal zelfs tropische Pinksteren, hadden we in 1985. Pinksteren viel toen op 26 en 27 mei (derhalve dezelfde dagen als 1860!). Op eerste Pinksterdag noteerde Den Helder 27.0 graden en op Tweede Pinksterdag 27.5 graden. De Bilt had respectievelijk 28.5 en 29.0 graden, Eindhoven 29.1 en 29.3 graden, Twente 28.0 en 28.7 graden en Groningen noteerde 29.1 en 31.0 graden. Ook in 1979 steeg de temperatuur naar lokaal tropische waarden. Op beide jaren eindigde deze feestdag plaatselijk met onweersbuien. De vroege Pinksteren van 2008 zijn de warmste geworden sinds 1985. Op Eerste Pinksterdag steegt de temperatuur in De Bilt naar 26.3 graden en dat is 2.2 graden lager dan in 1985. ( bron: buienradar)


Weerweetjes: veel of weinig neerslag ?

In Nederland valt gemiddeld per jaar 849 millimeter, op basis van de normalen over de periode 1981 tot en met 2010. De droogste plaatsen liggen in Noord Limburg waar jaarlijks circa 750 millimeter valt. Op de Veluwe komt het jaartotaal uit op circa 950 millimeter. Al met een verschil van 200 millimeter over een afstand van slechts 100 kilometer. Omgerekend dus 2 millimeter per kilometer, gaande van de Veluwe naar Limburg. De grotere regenhoeveelheid op de Veluwe wordt verklaard door de iets hogere ligging en bovendien de wat grotere warmte uitstraling van de zandgronden, in vergelijking met bijvoorbeeld kleigronden. Een warmere bodem leidt tot sterkere thermiek en daardoor in het zomerhalfjaar tot zwaardere buien.

Natste plaats:
Kijken we echter naar de natste plaatsen op aarde, dan zien we dat het in ons land allemaal nog wel meevalt. De plaats met de grootste neerslagsom vinden we in Colombia, in Zuid Amerika. In Lloro zou per jaar gemiddeld 13.299 millimeter vallen. Ruim 15 maal zoveel als in ons land. De onvoorstelbare hoeveelheid, ruim 13 meter dus, zou gemiddeld per dag neerkomen op een slordige 36 millimeter. Kortom, elke dag een waterbom, het hele jaar door. De werkelijkheid is natuurlijk anders, want ook in Colombia kent met seizoenen. Lloro wordt door regenwoud omgeven dat zijn naam eer aan doet. ( Bron: Meteo consult )

Het weer om 19.00 uur op 19 mei 2013 in Zuidhorn ( gr )

* geheel bewolkt

* barometer: 1009.5 hPa

* temperatuur om 19.00 uur: 12.0 C

* wind: NNWt, max 4.8 meter per sec, kracht 3 .

* relatiefvochtigheid : 82 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn