Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  19 juni 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 juni 2013
19 06 2013

Het weer opgesteld op woensdag 19 juni 2013 om 17.00 uur

Volgende update: donderdag 20 juni 2013 om 19.00 uur.

Zon op: donderdag  5.17 uur, onder om  22.04 uur


Op de foto: meest bewolkt en een onrustige lucht, onstabiliteit als voorbode van  onweersbuien,  Zuidhorn, 19 juni 2013.

                                                         
Woensdag was meest bewolkt, geen zomerse dag en buien met onweer !

ZONKRACHT  7.1  donderdag:  DUS NIET LANGER  dan 15 minuten onbeschermd zonnen !  

Wat een ophef over de warmte, alsof we extreem weer krijgen, de media doet er nog een schepje bovenop. We hebben gemiddeld 4 tropische dagen per jaar, dus boven de 30 graden, het is niets bijzonders. We krijgen gewoon een paar flink warme dagen, niets meer in minder. Er werd al gedacht dat het hitte-record zou sneuvelen maar die staat behoorlijk "scherp" met een maximum van 38.6 C op 23 augustus 1944 te Warnsveld bij Zutphen. We wachten het wel af en laten ons niet gek maken.. Zo begon ik mijn weerpraatje van dinsdag. Niet om  mijn gelijk t ehalen maar ik kreeg gelijk. Zuidhorn  had niet eens een zomerse dag vandaag, max 24.6 C na een zwoel nacht met een minimum van  19.4 C.

Wat een bombarie over die hitte en het record die zou kunnen gaan sneuvelen.

Hoorde op radio 2 een programma vanmorgen die min of meer in het teken stond van het hitterecord die vandaag kon sneuvelen, met allemaal liedjes over de zomer, wat een vertoning zeg. De makers van dit programma weten niet beter, maar de meteorologen die het allemaal zo goed weten (o.a. Reinier van den Berg en Margot Ribberink zeker niet de eerste de besten) zaten er weer compleet naast. Maar zo gaat dat tegenwoordig, schreeuw maar wat extreems en je bent populair en als het misgaat heb je toch je aandacht gehad. Wees voorzichtig met zulke uitspraken maar blijkbaar is dat tegenwoordig mode om maar te roepen en schreeuwen om maar aandacht te krijgen. De commercie viert hoogtij en ze brengen het vak meteorologie in diskrediet.

Ik zeg heel vaak in mijn omgeving dat het weer anders kan lopen en niet te hard van stapel moet lopen, ben daarom ook niet populair als het over het weer gaat maar achteraf komen ze vaak terug dat het toch tegenviel zo als ik dan aangaf. Dat is niet om mijn gelijk te halen, maar wees voorzichtig en realistisch. Weerman Jan Visser geeft op zijn site aan dat het weer nu zo complex is dat geen enkel model eigenlijk weet hoe het gaat worden. Dat is tenminste eerlijk. Tegenwoordig willen sommige weermannen en vrouwen allemaal scoren door maar uitspraken te doen die nieuwswaarde hebben maar of het uitkomt is minder belangrijk. Als je roept dat we een hete zomer krijgen sta je in de belangstelling, of het uit komt maakt niet uit, je hebt tenminste aandacht, als je roept dat we een normale zomer krijgen is niets nieuws en scoor je niet mee terwijl het misschien wel uitkomt maar dat is niet belangrijk.

Normaal zie je aan het eind van de maand, dus op de laatste dag, het aantal millimeters die zijn gevallen. Nu geven sommige weerbureaus de cijfers al dagen of soms meer dan een week voor het einde van de maand aan. Terwijl het nog 10 x kan veranderen maar ze willen allemaal "haantje de voorste" zijn. Met temperatuur gemiddelde hetzelfde over een bepaalde maand hetzelfde , je hebt pas een juist gemiddelde aan het einde van de maand op de laatste dag, maar daar willen ze niet opwachten. Maken al berekeningen met allerlei voorbehouden van, stel dat het zo blijft of als dit weer komt , en ga zo maar door. Om maar weer als eerste te scoren en of het klopt is niet belangrijk, je hebt weer aandacht. Makkelijk beroep trouwens weerman, je kunt roepen wat je wilt zonder dat het vergaande consequenties heeft.!!! Gelukkig zijn er ook nog serieuze weermannen.

Ik ben het wel gewend dat het vaak anders loopt maar het is zo sneu voor al diegenen die vrij nemen of naar het strand gaan en hopen op zonovergoten weer want het wordt zomers heet, toch  Zuidhorn dindag 28.8 C , woensdag 24.6  C, en donderdag ongeveer hetzelfde:  wat een hitte-stress. En wat zei Peter Timofeef over het niet halen van het warmte record bij zijn weerpraatje op RTL ? "De bewolking en de buien gooiden roet in het eten" . Krijgt het weer ook nog de schuld, het is niet te geloven !

Woensdagavond en nacht nog steeds kans op enkele buien met onweer. Het koelt af naar ongeveer 17 graden, opnieuw zwoel dus.

Donderdag eerst wat zon maar al spoedig leeft de buiigheid weer op met onweer en plaatselijk veel regen en mogelijk hagel, maar dat is altijd maar afwachten hoe zwaar de buien uitpakken. Het kwik kan oplopen naar waarden tussen de 23 en 25 graden. De NO wind is meest matig en soms vrij krachtig

Vrijdag af en toe zon en dan is de warmere lucht meest verdreven, er is af en toe zon, ook enkele buien en ongeveer 19 graden, dat is ook de tendens voor in het weekend en begin volgende week. Kunnen bepaalde weermannen weer een beetje op adem komen, of ze bedenken weer iets om maar de aandacht te trekken !!


Het weer in Zuidhorn om 17.00 uur op 19 juni 2013

                                                                                                                       

* zwaarbewolkt na regen en onweer !

* barometer: 1014.7hPa

* temperatuur om 17.00 uur: 23.6 C

* wind: NO, max 4.6 meter per sec, kracht 3.

* relatiefvochtigheid : 71 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn