Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  19 december 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 december 2012
21 dec 2010-12

Het weer opgesteld op woensdag 19 december 2012 om 19.00 uur :

Volgende update:  donderdag 20 december 2012 om 21.00 uur.


Zon op morgen: 8.46 uur, zon onder: 16.26 uur.


Op de foto: Vandaag opnieuw een grijze zonloze dag, de 6e deze maand, daarom een mooie foto van 20 december 2010, toen volop winterweer en schaatsplezier op het Hoendiep, zou het weer zover komen ?


Koude lucht vecht tegen zachtere lucht boven onze hoofden en opnieuw winter(s) ?

De woensdag was opnieuw grijs en grauw, de 6e zonloze dag in december. Het bleef droog en de wind was meest zwak tot matig uit oostelijke richtingen. Het werd niet warmer dan  5.1 C na minimum van  4.3 C.

Komende avond en nacht meest bewolkt ook kans op opklaringen en dan kan het kwik dalen naar 1 tot 3 graden en een zwakke tot matige oostelijkje wind.

Donderdag is er eerst zon mogelijk op nadering van een gebied met neerslag. Het blijft overdag meest droog. In het zuiden is de neerslag regen maar naar het noorden toe in de avond ook een winters karakter en maximum ongeveer 4 graden bij een matige en later verder toenemende oostelijke wind, die het voor het gevoel kouder gaat maken.

En dan lijkt de koude lucht toch weer onze regio te bereiken. De overgangszone van koude en warme lucht komt over ons land te liggen met in het zuiden ruim in de plus overdag maar bij ons iets boven het vriespunt en in de nachten onder het vriespunt, lichte vorst dus en neerslag die valt kan sneeuw zijn ! Wie had dat nog gedacht, een week geleden waren er weermannen die zonder blikken en blozen zeiden dat het hele jaar de winter niet terug zo komen, dat blijken dus zeer gewaagde en voorbarige uitspraken. Hoe het precies eruit komt te zien is  natuurlijk afwachten maar het lijkt wel dat de verschillen tussen noord en zuid  Nederland groot kunnen zijn. We houden "het gevecht" tussen koud en zacht in de gaten.

Het weekend levert af en toe (winterse) neerslag op met weinig zon en overdag iets boven het vriespunt en in de nachten enkele graden eronder. Toch weer tijdelijk winter !


Weerweetje: wind....... hoe zit dat eigenlijk ?

Wind is er vrijwel altijd. Momenten zonder een zuchtje wind, wanneer de lucht niet beweegt, zijn zeldzaam. In De Bilt is de wind jaarlijks gedurende ongeveer vijf procent van de tijd stil of vrijwel stil. Aan zee is dat minder dan één procent van de tijd.

Depressie boven de Atlantische Oceaan

Wind is het resultaat van krachten in de atmosfeer die beweging van lucht veroorzaken. Het ontstaan van wind hangt eenvoudig omschreven samen met gebieden van hoge en lage luchtdruk en de verschillen in luchtdruk die daardoor optreden. Hoe groter de drukverschillen over bepaalde afstanden, hoe harder het waait. Zo trachten de drukverschillen zich op te heffen.

De wind wordt echter voortdurend afgeremd door wrijving met de aarde. Ondanks die tegenwerkende wrijvingskracht staat er vaak een flinke wind. Kennelijk spelen ook andere krachten een rol. De belangrijkste voor het ontstaan van wind is de zwaartekracht, de aantrekkingskracht van de aarde.

Lucht gedraagt zich net als water dat door de zwaartekracht het laagste punt opzoekt. Denk maar aan waterplassen die spelende kinderen zo graag op het strand maken. Het water kan zich door verbindingskanalen die ze maken een weg banen naar het laagste punt. Zo zal ook koude lucht, die zwaarder is dan warme lucht, omlaag bewegen. De lichtere warmere lucht heeft juist de neiging om op te stijgen.

Het stijgen van warme lucht en dalen van koude lucht is eenvoudig gesteld wat er gebeurt bij de vorming van een lagedrukgebied. De hele luchtlaag komt hierbij lager te liggen net als water dat omlaag stroomt. De warmte komt uit de (sub)tropen in het zuiden en de kou uit de poolgebieden in het noorden. Waar deze luchtsoorten elkaar ontmoeten leiden de verschillen in temperatuur tot verschillen in luchtdruk. Die leiden op hun beurt tot de krachtige winden die depressies vergezellen. De winden bij de depressie verkleinen zo het temperatuurverschil tussen de tropen en de polen. Een proces dat altijd doorgaat en de weermachine draaiende houdt. Bron: KNMI.

Het weer opgesteld om 19.00 uur, 19 dec. 2012:


* neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 mm, totaal deze maand: 74.2 mm, totaal dit jaar: 867.2 mm

*  temperatuur om 19.00 uur:  4.1 C
*  geheel bewolkt

* maximum temperatuur :  5.1 C
*  wind: oost, max tot 4.9 meter per sec, kracht 3
* barometer: 1024.7 hPa
* relatiefvochtigheid: 95 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn