Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 18 JUNI 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 18 juni 2013
18 juni 2013

Het weer opgesteld op dinsdag 18 juni 2013 om 19.00 uur

Volgende update: woensdag 19 juni 2013 om 19.00 uur.

Zon op: woensdag  5.18 uur, onder om  22.03 uur


Op de foto: zon en middelbare bewolking met fraaie golf-stuctuur, Groningen, 18 juni 2013.

                                                          
Dinsdag zon en bewolking en de eerste zomerse dag !

ZONKRACHT  7.1  dinsdag:  DUS NIET LANGER  dan 15 minuten onbeschermd zonnen !   

Wat een ophef over de warmte, alsof we extreem weer krijgen, de media doet er nog een schepje bovenop. We hebben gemiddeld 4 tropische dagen per jaar, dus boven de 30 graden, het is niets bijzonders. We krijgen gewoon een paar flink warme dagen, niets meer in minder. Er werd al gedacht dat het hitte-record zou sneuvelen maar die staat behoorlijk "scherp" met een maximum van 38.6 C op 23 augustus 1944 te Warnsveld bij Zutphen. We wachten het wel af en laten ons niet gek maken..

De dinsdag begon bewolkt en van enige hitte was nog niets te bespeuren. De nacht verliep zacht met een minimum van 15.1 C. In de loop van de dag brak het wolkendek en kwam de zon steeds meer te voorschijn, maar wel enigszins gesluierd. Dit bij een Oostelijke wind, zwak tot matig. Het kwik liep op naar 28.8 C, dus wel een zomersedag, de eerste in  2013 !

Dinsdagavond kleine kans op een enkele bui en een zachte nacht met minimum van 15 tot 17 graden.

Woensdag perioden met zon en dan lijkt het opnieuw een zomerse dag te worden en mogelijk een tropische dag, maar dan moet de wind niet naar de Noordhoek gaan, dan afkoeling tot 25 graden. De wind is matig uit oostelijke richtingen. De tropische grens wordt hier mogelijk niet bereikt, elders in het land wel. De kans op buien neemt wel toe in de avond.

Donderdag zitten we ook nog in de warme lucht met maximum temperaturen van 21 tot 24 graden, weinig zon maar wel kans op flinke buien met onweer.

Vrijdag af en toe zon en stevige wind en kans op enkele buien en maximaal 19 graden, dan is het feest weer voorbij. Dit lijkt ook de trend voor de rest van juni.

Van een hittegolf is echter geen sprake: zware (onweers)buien maken namelijk woensdagavond en donderdag een einde aan de hitte.
Het criterium voor een landelijke hittegolf is dat de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende vijf opeenvolgende dagen de grens van 25 graden moet bereiken. Op drie van de vijf (zomerse)dagen moet het vervolgens tenminste 30 graden worden. Het is niet noodzakelijk dat de tropische dagen op rij worden geregistreerd: als het kwik bijvoorbeeld op dag 2, 4 en 5 tot zeker 30 graden oploopt, is dat voldoende.We spreken van een zomerse dag als het 25 graden of hoger is. Van een tropische dag spreken we als het 30 graden of meer is.

Weerweetjes: kring om de zon

Kring om de zon is een halo: een verschijnsel waarbij  het licht wordt gebroken door ijskrisstallen. De halo kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er sprake is van vrij dichte sluiierbewolking. In deze bewolking zijn veel ijskristalletjes aanwezig die het zonlicht op een fraaie manier breken.

Er kan sprake zijn van een kleine of grote kring om de zon. Soms is de kleine kring niet geheel zichtbaar, maar is op dezelfde hoogte als de zon links of rechts een fel gekleurde vlek zichtbaar. Dit worden bijzonnen genoemd.

En kring om de zon kondigt vaak een weersverandering/slechtering aan. Het is eigenlijk een soort regenboog op grote hoogte !


Het weer in Zuidhorn om 19.00 uur op 18 juni 2013

                                                                                                                        

* halfbewolkt

* barometer: 1015.1 hPa

* temperatuur om 19.00 uur: 28.6 C

* wind: ONO, max 1.6 meter per sec, kracht 1 tot 2.

* relatiefvochtigheid : 49 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn