Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 18 juli 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 18 juli 2012
18 juyli 2012

Het weer opgesteld om 21.00 uur :

Zon op morgen: 5.41 uur, zon hoogste stand: 13.45 uur,  zon onder: 21.50 uur.

Op de foto: "De beste regenmeter is de koe, zij staat altijd met haar kont naar de regen toe". Koeien hebben hekel aan regen in de ogen, daarom staan ze altijd met de kont naar de wind en regen, weet je direct waar de wind vandaan komt. ( dit zijn trouwens 4 stieren ), Zuidhorn  op 18 juli 2012.

                     Nat en onstuimig, meer herfst dan zomer !

Tjongejonge wat een weer vandaag, dit zou de beste dag van de week moeten worden, wat betreft de temperatuur dan. Ik had wel verwacht dat het met de zon tegen zou tegenvallen, maar dat er zoveel regen kwam was niet voorzien, ook niet door de diverse weerbureaus ! Er zou wat lichte regen en motregen kunnen vallen, nou het werd steeds meer en intensievere neerslag in de loop van de dag.

De maximum temperatuur was slechts 17.6 C op 1 na de koudste dag deze juli maand. De wind was matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6, dus het leek wel herfst. In het zuiden van het  land, Z-Limburg, eindelijk warmer, daar zon en ruim 24 graden.  Aan neerslag overdag 6.5 mm en rond 6.30 uur ook al een stevig bui die 5.0 mm opleverde.

Komende avond en nacht nog periodiek lichte regen en motregen en niet kouder dan 14 graden.

Donderdag wisselend bewolkt en kans op enkele stevige buien, ook wat zon en veel wind, kracht 4 tot 6 uit WNW richtingen, het wordt niet veel warmer dan 18 graden.

Vrijdag en zaterdag afnemende neerslagkans maar nog wel fris en oplange termijn lijkt de weersverbetering voort te zetten. Maar als ik de korte termijn verwachting voor vandaag zie die deels niet uitkwam, dan hou ik mijn hart een beetje vast voor de lange termijn, ofwel, krijgen we wel mooi zomerweer. Ik denk van wel maar................ niets is veranderlijker dan het weer.

Volgende week 21 tot 23 graden en meest droog. De verwachtingen mogen nog zo mooi lijken, het kan natuurlijk altijd iets anders lopen dan we graag zouden willen.

Ik wil niet al een domper op de zomerverwachtingen gooien, maar er zijn echter al aanwijzingen dat de "zomer" niet lang stand houdt; vanaf volgende week vrijdag lijkt de koelere lucht weer terug met buien en zijn weer terug bij af.  Laten we eerst maar genieten van het betere weer, de lange termijn laten we maar voor wat het is !

Weerweetjes..............dan weet je het weer! Stijging van de watertemperatuur.

In de diepte is de oceaan heel koud: ongeveer 4 graden. Kom je in de buurt van het oppervlak dan wordt het warmer en de laatste 100 meter heeft het water ongeveer dezelfde temperatuur. Nu hebben we met de oceaan niet veel te maken, maar in het binnenwater werkt het ook zo: warm water is licht en komt naar de oppervlakte, kouder water zakt naar beneden.

Het hangt dan van de kracht van de wind en de luchttemperatuur af hoe warm de `toplaag` wordt. Bij een rivier zijn altijd inhammen met ondiep water. Daar is het heerlijk zwemmen. Is het een paar dagen zomers, dan stijgt het water tot 25 graden of zelfs meer. En ook in de loop van de dag wordt het water steeds warmer. Maar in de buurt van de vaargeul wordt het snel kouder. Daar is het water te diep om overdag steeds warmer te worden. Dat gaat dus heel geleidelijk. Hoewel de grotere rivieren niet veel warmer worden bij een hete zomer. De Rijn en de Maas zijn zo´n 22 graden, zelden komt dat boven de 25 graden.

De warme "toplaag" laat zich ook ´s avonds gelden. De zon gaat dan weg en de warmte verzamelt zich in de bovenste meter(s). In de laag daaronder wordt het juist kouder, want daar mengt het met het water uit de diepte. Spring je ´s avonds dus lekker van de steiger af, dan kan je het heel koud krijgen, ook als het buiten nog warm is. Zeker in het begin van de zomer is het water dan verrassend koud. Het kan zijn dat het in de avondzon 25 graden zijn, maar het water bij een duik maar 15 graden is!

Hierover nog een leuke vuistregel voor binnenwateren: de zwemwatertemperatuur is ongeveer gelijk aan de gemiddelde temperatuur van de laatste 3 dagen.

Dit laatste is ook de reden waarom vissers de avond en de ochtend opzoeken. Vissen en algen hebben zuurstof nodig. In de diepte is weinig licht om de planten zuurstof te laten maken, en de concentratie is ook lager dan bij een lagere watertemperatuur . Ietsje onder de oppervlakte is meer zuurstof en voeding. Bovendien is er minder licht (en minder wind!), waardoor de vissen naar boven komen. En ze zien de vissersboten en de hengels ´s avonds minder goed door reflecties. ( Bron Ed Aldus)

Zonkracht morgen: Indien zonnig: 5.8, indien bewolkt : 2.6

ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.

Waarneming om 21.00 uur:

* neerslag 8.00 uur tot 21.00 uur: 6.5 mm, afgelopen 24 uur: 11.5 mm, deze maand 78.4 mm, hele jaar: 411.9 mm.
*  temperatuur om 21.00 uur: 14.8 C
*  max. temp: 17.6 C                                                                                                 *  lichte regen !
*  wind: WZW, max tot 7.9 meter per sec, kracht  4
* barometer: 1006.8 hPa
* relatiefvochtigheid : 95 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn